Biri Finlandiya’dan Almanya’ya, diğeri Litvanya’dan İsveç’e uzanan iki kablonun ikisi de geçen hafta İsveç sularında, Yi Peng 3 dökme yük gemisinin görüldüğü bölgede hasar gördü.
İsveç, Çin bandıralı bir geminin görüldüğü Baltık Denizi’nde görüldüğü bölgede iki veri kablosunun kopmasını açıklamak için Çin’e resmi iş birliği çağrısı yaptı.
Başbakan Ulf Kristersson, “tam olarak ne olduğunu öğrenmenin son derece önemli” olduğunu belirtti.
“İsveç olarak geminin İsveç sularına çekilmesini istediğimizi ifade ettik… Ve tabii ki Çin’e gönderdiğimiz talebe Çin’in de uymasını bekliyoruz.”
Biri Finlandiya’dan Almanya’ya, diğeri Litvanya’dan İsveç’e uzanan iki kablonun ikisi de geçen hafta İsveç sularında, Yi Peng 3 dökme yük gemisinin görüldüğü bölgede hasar görmüştü.
Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre araştırmacılar, Yi Peng 3’ün çapasını deniz dibinde sürükleyerek fiber optik kabloları kasten kopardığından şüpheleniyor.
Depremleri ve nükleer patlamaları takip eden Norveçli kuruluş NORSAR, X’te yayınladığı bir gönderide, bölgede herhangi bir “sismik sinyal” tespit etmediğini ve bunun da herhangi bir patlama olmadığını gösterdiğini belirtti.
Yi Peng 3 şu anda İsveç ve Danimarka arasındaki uluslararası sularda demirlemiş durumda ve aralarında Danimarka donanmasına ait gemilerin de bulunduğu çok sayıda gemi tarafından izleniyor.
Kristersson Baltık Denizi bölgesindeki hükümet liderlerinin katıldığı bir güvenlik toplantısının ardından konuştu.
Aynı basın toplantısında Polonya Başbakanı Donald Tusk da “tam dayanışma ve tam destek” ile Baltık bölgesindeki tüm ülkelerin çıkarları doğrultusunda hareket eden İsveç’in güvenilirliğine olan inancını dile getirdi.
“Bu olaydan bahsedecek olursak, Baltık Denizi’nde yaşanan ilk olay olmadığı açık. Yani bildiğiniz gibi ilk defa meydana gelmedi. Bu tür olaylar hepimizi ve Baltık Denizi’nde ve Baltık Denizi bölgesindeki ülkelerde güvenli seyrüsefer ve güvenlikle ilgilenenleri rahatsız ediyor,” dedi.
Tusk, Kuzey Akım boru hatlarının ve Baltık konnektörünün hasar gördüğü ayrı olaylara atıfta bulunuyordu.
Rusya’dan Almanya’ya gaz taşıyan Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarının her ikisi de 2022 yılında meydana gelen patlamalarda hasar görmüştü.
Balticconnector doğalgaz boru hattı ise bir sonraki yıl ciddi hasar gördü.
Bu arada Finlandiya, İsveç ve Alman yetkililer iki fiber optik kablonun kopmasıyla ilgili soruşturma başlattı.
Almanya Savunma Bakanı, hasarın “sabotajdan” kaynaklanmış gibi göründüğünü, ancak şu anda buna dair bir kanıt bulunmadığını söyledi.
Pekin’deki Çinli yetkililer gemi hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söyledi ancak herhangi bir sorumlulukları olduğunu reddetti ve Pekin’in ilgili taraflarla “iletişimi sürdürmeye” hazır olduğunu söyledi.
Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz