İsrail ordusunun Gazze’ye yardım girişine izin vermek için ilan ettiği günlük ‘taktiksel ara’ planı bölgede derinleşen insani kriz ile boğuşmak zorunda kalan Filistinlilere bir çözüm sunmuyor.
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre yerinden edilmiş milyonlarca Filistinliye gıda ve su ulaştıran yardım yolları ‘kullanılamaz’ hale gelirken Gazze’de çaresizlik giderek artıyor.
16 Haziran’da İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyindeki tek operasyonel yardım geçişi olan Kerem Şalom’dan yakındaki Han Yunus şehrine uzanan güzergâhta çatışmalara günlük olarak ara verme sözü verdi. Buna göre, insani yardım geçişleri için ana giriş noktası olan İsrail kontrolündeki Kerem Şalom sınır kapısından Selahaddin Caddesi’ne giden yolda her gün yerel saatle 08:00-19:00 arasında saldırı düzenlenmeyecek.
“Taktiksel ara” olarak adlandırılan bu uygulamanın Güney Gazze’ye yardım ulaştırmak için yeni bir güvenli koridor açması bekleniyordu, ancak şu ana kadar İsrail ordusunun bu uygulaması Filistinlilerin hayatını kolaylaştırmaktan uzak kaldı.
Binlerce kamyon dolusu yardım teslim edilmek üzere yığılmış durumda bulunsa da, isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir BM yetkilisine göre silahlı gruplar konvoyları düzenli olarak engelliyor.
Bu durum, tahminen 1.3 milyon Filistinlinin çadır kamplarda ve sıkışık apartmanlarda yiyecek, su ve tıbbi malzemeye muhtaç bir şekilde barındığı Gazze’nin merkezinde yardım dağıtımının önünde büyük bir engel teşkil ediyor.
Yardım grupları sadece ateşkesin ve Refah sınır kapısının yeniden açılmasının bölgeye yardım akışını önemli ölçüde arttırabileceğini söylüyor.
İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.
İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, 7 Ekim’de düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1,200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.
İsrail, BMGK’nın derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.
Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den beri İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 37.400’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.
İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) göre çatışmalarda ölen İsrailli askerlerin sayısı 314.
Harabeye dönüşen Gazze’nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.
Güney Afrika’nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.
Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.