İsrail ordusu, Gazze ve Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta hafta sonu düzenlediği yoğun hava saldırılarının ardından bugün de Lübnan’ın güneyine yönelik bombardımanını artırdı.
Beyrut’un güneyindeki saldırılar sonucu yoğun patlama sesleri duyuldu. Gelen görüntülerde, hava saldırılarından sonra ikincil patlamalar olduğu görülüyor.
İsrail ordusu, bu saldırılarda Hizbullah’a ait silah depolarının vurulduğunu söyledi. İkincil patlamaların da vurulan noktadaki cephanelikten kaynaklandığı ileri sürüldü.
BBC’nin Sur’daki (Tire) muhabiri Orla Guerin, İsrail’in güney Lübnan’a yönelik saldırılarını artırdığını, savaşın her geçen gün kente daha da yaklaştığını belirtiyor.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülkenin güneyinde Braşit bölgesinde İsrail saldırısında 10 itfaiyecinin öldüğünü duyurdu.
İsrail ordusu Gazze ve Lübnan için yeni tahliye uyarıları yayınladı.
Hizbullah roketleri Hayfa’yı vurdu
Hizbullah’ın ise Pazar günü İsrail hedeflerine 120’den fazla roket fırlattığı kaydedildi.
Roketlerin bir kısmı Hayfa kentinde birden çok noktaya isabet etti. İsrail kaynakları 10 kişinin yaralandığını bildirdi.
Hizbullah, Hayfa’daki bir askeri üssü “Fadi 1” füzeleriyle vurduğunu açıkladı.
250 binden fazla insanın yaşadığı kuzey liman kenti Hayfa, 2006’dan bu yana ilk kez Hizbullah roketlerinden etkilendi.
Ülkenin üçüncü büyük kenti olan Hayfa, geçen yıl Lübnan sınırına yakın sakinlerin tahliye edilmeye başlandığı bölgenin çok dışında kalıyor.
İsrail’in kuzey bölgelerinde sirenler çaldığı belirtiliyor.
Öte yandan İsrail ordusu, Lübnan sınırındaki çatışmalarda Pazartesi sabahı bir askerin öldüğünü, iki askerin ağır yaralandığını bildirdi.
7 Ekim saldırılarında ölenler anılıyor
7 Ekim’deki Hamas saldırılarında ölenler için İsrail’de ve dünyanın dört bir yanında anma törenleri düzenlendi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu saldırıda ölenler için Kudüs’te yapılan bir anıtı ziyaret etti.
Rehineleri eve getirme kararlılığını yineleyen Netanyahu, Hamas ile devam eden savaşta ölen askerleri de andı.
İsrail’in birçok bölgesinde de anma törenleri düzenleniyor.
Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarında 1200’e yakın kişi hayatını kaybetmiş, 251 kişi de rehin alınarak Gazze’ye götürülmüştü.
İsrail’in 7 Ekim sonrası Gazze’ye yönelik saldırılarında ise bugüne kadar 42 bine yakın kişi hayatını kaybetti, 100 bine yakın kişi yaralandı, Gazze Şeridi’nde iki milyona yakın kişi birçok kez göç etmek zorunda kaldı.
İsrail geçtiğimiz haftalarda Lübnan’a da havadan ve karadan saldırı başlattı. İsrail Başbakanı Netanyahu, saldırıların hedefinde Hamas ve Lübnan’daki Hizbullah olduğunu söylüyor.
Biden: Çok fazla sivil acı çekti
ABD Başkanı Joe Biden, 7 Ekim saldırılarının birinci yılı vesilesiyle yaptığı açıklamada, “bu çatışma yılında çok fazla sivilin acı çektiğini” söyledi.
Beyaz Saray tarafından yayımlanan açıklamada Biden, İsrail’e verdiği “Yalnız değilsiniz” mesajını tekrarladı.
“Gazze’de rehineleri eve getirecek bir ateşkes anlaşması için çalışmaktan vazgeçmeyeceğini” söyleyen Biden, Lübnan’da diplomatik bir çözümün kalıcı barışa giden tek yol olduğunu söyledi.
Lübnan Başbakanı Necip Mikati, pazar günü yaptığı açıklamada ateşkes için “İsrail’e uluslararası baskı” çağrısı yaptı.
Mikati, hükümetinin, Avrupa Birliği ve Arap ülkelerinin desteğiyle Fransa ve ABD tarafından geçen hafta başlatılan “ortak ateşkes çağrısını” desteklemeye devam ettiğini söyledi.
Gazze’de son gelişmeler
İsrail ordusu ayrıca 7 Ekim saldırılarının yıldönümü nedeniyle İsrail’in güneyinde güvenlik önlemlerini artırdığını açıkladı.
İsrail Gazze ve Batı Şeria’yı da hedef almaya devam etti. Gazze’de Deyr El Belah bölgesinde bir cami ve okula düzenlenen hava saldırısında, yerel sivil savunma kurumunun bildirdiğine göre en az 20 Filistinli öldü, 100’e yakını yaralandı.
İsrail hava kuvvetleri bu mekanların Hamas tarafından kullanıldığını söyledi.
İsrail ordusu aynı gerekçeyle Gazze’deki Cebaliye bölgesini de kuşattığını ve onlarca hedefi vurduğunu açıkladı. Gazzeli yetkililer 9’u çocuk 17 kişinin öldüğünü duyurdu.
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, bu hafta Gazze’de 200’den fazla Filistinli saldırılarda hayatını kaybetti.
Gazze Şeridi’nin doğusunda İsrail’in Beerşeba bölgesinde otobüs durağında saldırıya uğrayan bir kişi hayatını kaybetti, sekiz kişi yaralandı.
İsrailli yetkililer bunun “terör saldırısı” olabileceğinden şüphelenirken, saldırgan polis tarafından vurularak öldürüldü.
Ölen İsraillinin 19 yaşında bir kadın polis olduğu açıklandı.
Dünyanın birçok kentinde Filistin’e destek gösterileri
Öte yandan, hafta sonu birçok Avrupa başkentiyle ABD ve Avustralya’nın bazı kentlerinde savaş karşıtı Filistinlilere destek yürüyüşleri düzenlendi.
Londra’da Cumartesi günü on binlerce kişi şehir merkezinde yürüdü.
Göstericiler “Gazze’de soykırımı durdurun” ve “Filistin için özgürlük” yazan pankartlar taşıdı.
Roma’da binlerce kişi Lübnan ve Filistinlilere destek için bayraklarla yürüdü. Paris, Madrid ve Amsterdam’da da benzer gösteriler düzenlendi.
Almanya’nın başkenti Berlin’de, yükselen Yahudi düşmanlığına dikkat çekmek için bir yürüyüş düzenlendi.
Bu grupla, Gazze’ye destek veren karşı göstericiler arasında yer yer itişmeler yaşandı.
ABD’de New York ve Chicago gibi kentlerde Filistin’le dayanışma gösterileri düzenlendi.
Pazar günü Avustralya’nın Sydney, Melbourne ve Brisbane kentlerinde Filistin’e destek yürüyüşleri yapıldı.
Filistin Dayanışma Platformu da başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinde pazar günü Filistin’e Destek Yürüyüşü düzenledi.
İsrail-İran arasında misilleme atışmaları
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran’ın füze saldırısına karşı ülkenin “karar verdiğimiz zamanlama” çerçevesinde misilleme yapacağını söyledi. Hagari Cumartesi günü yaptığı açıklamada “Bu utanç verici saldırıya vereceğimiz karşılık, siyasi liderliğin talimatları doğrultusunda, karar verdiğimiz şekilde, yerde ve zamanda olacaktır” dedi.
İran, iki ülke arasındaki gerilim artmaya devam ederken, İsrail tarafından yapılacak herhangi bir saldırının “daha da güçlü” bir misillemeyle karşılanacağını söyledi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, Suriye’nin başkenti Şam’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Siyonist rejimin herhangi bir saldırısına karşı tepkimiz tamamen açıktır. Her eylem için İran’dan orantılı ve benzer bir tepki gelecektir, hatta daha güçlü bir tepki gelecektir” dedi.
İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, BM barış gücü askerlerinin Lübnan’ın güneyindeki mevzilerini terk etmeleri yönündeki İsrail’in talebini sert bir dille eleştirdi.
Higgins, “İsrail ordusunun barış gücünü tehdit etmesi ve savundukları köyleri boşaltmalarını istemesi çok çirkin” dedi. İsrial ordusu, İsrail ile Golan Tepeleri arasındaki “mavi hat” üzerinde görev yapan barış gücü askerlerinin “yer değiştirmesini” talep etmişti.
Fransa’dan İsrail’e silah sevkiyatını durdurma çağrısı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise İsrail’e silah sevkiyatının durdurulması gerektiğini söyledi.
France Inter radyosuna konuşan Macron, “Bence bugün öncelik siyasi bir çözüme dönülmesi ve Gazze’de kullanılan silahların sevkiyatını durdurmamız,” dedi.
Macron, Fransa’nın İsrail’e bu tip silahlar göndermediğini ekledi.
Macron, “Bizim önceliğimiz tırmanmanın önüne geçmek. Lübnan halkı feda edilmemeli, Lübnan Gazze olamaz” dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Macron’un çağrısını “rezalet” olarak değerlendirdi.
Netanyahu, “İsrail onların desteği olsa da olmasa da kazanacak, ama onların utançları savaş kazanıldıktan sonra da devam edecek” dedi.
Macron’un ofisi ise Netanyahu’nun tepkisini “aşırı ve Fransa ile İsrail arasındaki dostluktan kopuk” olarak niteledi. Açıklamada Fransa’nın hala “İsrail’in sadık bir dostu” olduğu belirtildi.