İngiltere’de Yüksek Mahkeme, duruşması 26 Mart’ta yapılan temyiz davasında bugün kararını açıklayarak Ankara Anlaşması ile ilgili değişikliklerin geriye dönük uygulanmasına yapılan itirazı reddetti.
İngiltere İçişleri Bakanlığının göçmenlik kurallarını değiştirmesinin ardından ”Ankara Anlaşması” adı verilen çalışma vizesiyle ülkeye gelen Türk göçmenler, İçişleri Bakanlığı’na açtıkları davayı ikinci kez kaybetti.
İngiliz Yüksek Mahkemesi, Ankara Anlaşması’yla ilgili değişikliklerin geriye dönük uygulanmasına karşı açılan davanın temyiz aşamasında ret kararı verdi.
İçişleri Bakanlığı, 26 Mart 2018 tarihinde aldığı kararla bir gecede göçmenlik kurallarını değiştirmiş; oturum başvurularına 4 değil 5 yılı doldurma şartı, orta derecede İngilizce dil bilgisi zorunluluğu ve 2.389 sterlin başvuru ücreti getirmişti.
Sosyal medyada örgütlenen Ankara Anlaşması’ndan faydalananlar, aralarında 100 bin sterlin toplayıp konuyu mahkemeye taşıyarak iki yıl boyunca bu kararla mücadele etti.
İngiliz yargısı, ilk mahkemede ve sonrasında yapılan başvuruları haksız buldu. Son mahkeme oturumunu video konferansla yapan Yüksek Mahkeme de yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.
ANKARA ANLAŞMASI
Ankara Anlaşması olarak bilinen Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) kapsamında vize alan Türkler, 16 Mart 2018’e kadar 4 yılı tamamladıktan sonra ücretsiz olarak süresiz oturum başvurusu yapabiliyordu.
Bu tarihte yürürlüğe giren yeni kurallarla süresiz oturum için süre 5 yıla çıkarılırken 2 bin 389 sterlin de başvuru ücreti getirilmişti.
Yeni düzenlemeler, Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye yerleşmiş yaklaşık 12 bin 500 Türk vatandaşı ile aile üyelerine de geriye dönük uygulanmaya başlamıştı.