Güney Kore’nin güneyindeki Muan Havalimanı’na iniş yapan Boeing 737-800 tipi Jeju Air uçağı, bilinmeyen bir nedenle pistten çıkarak duvara çarptı.
175 yolcu ve 6 mürettebatın bulunduğu uçak alev aldı. Tüm yolcuların ve dört mürettebatın hayatını kaybettiği teyit edildi.
Uçaktaki 2 uçuş görevlisinin yaralı şekilde hastaneye kaldırıldığı bildirildi.
Uçağın Tayland’dan kalktığı ve çoğunlukla Noel tatilinden dönenleri taşıdığı kaydedildi.
Kaza nedeniyle ülkede yedi günlük ulusal yas ilan edildi.
Güney Kore’nin en büyük düşük bütçeli havayolu olan Jeju Air kazanın nedenine dair henüz bir açıklama yapmadı ancak soruşturmanın sürdüğünü kaydetti.
Yerel medya kazada bir kuş sürüsünün rol oynamış olabileceğini aktarıyor. Uçağın iniş sırasında kuş sürüsüne çarptığı yönünde yorumlar yapılıyor.
Bir ulaştırma yetkilisi, kazadan hemen önce yaşananlara ilişkin bilgiler paylaştı.
Buna göre iniş yapmak isteyen uçağa hava trafik kontrolünden görevliler “kuş sürüsü uyarısı” verdi ve uçağın havada kalmasını istedi.
İki dakika sonra pilot “acil durum” uyarısı verip iniş istedi ve kule bu kez uçağa ters yönde inme izni verdi.
Pilot bunun üzerine iniş yaptı. Ancak görüntülerde uçağın iniş takımları kapalı şekilde indiği ve duvara çarpmadan önce pistte sürüklendiği görülüyor. Ardından uçak duvara çarparak alev alıyor.
Ulaştırma yetkilileri kaptan pilotun 2019’dan bu yana görevde olduğunu ve 9800 saat uçuş tecrübesinin bulunduğunu aktardı.
Kazayla ilgili soru işaretleri
BBC’nin kazayla ilgili görüşlerini aldığı havacılık uzmanı Geoffrey Thomas, “Bu trajediyle ilgili anlamlandıramadığım birçok şey var” yorumunu yaptı.
Thomas, “Kuş sürüsü nedeniyle sağ motorun etkilendiği anlaşılıyor, bu da kokpit üzerinde ciddi bir baskı yaratmış olabilir” dedi.
Görüntülerde uçağın iniş takımlarının kapalı olduğunu hatırlatan Thomas, “Motor arızasıyla ilgili tüm çapraz kontroller yapılırken pilotlar iniş takımlarını açmayı unutmuş olabilirler” dedi.
Yılın bu vaktinde Muan Havalimanı yakınlarındaki yaban ördeği sürülerinden dolayı uyarıların yürürlükte olduğunu ekleyen Thomas, şunları söyledi:
“İniş takımlarının açılmaması durumunda bunlar manuel olarak da açılabilirdi. Motordaki arıza bunu yapmalarına zaman bırakmamış olabilir. Ancak acil durum verip itfaiye ekiplerinin iniş pistinde hazırlanmaları sağlanabilirdi. Öte yandan bu durumda yangın söndürücü köpük de pistte kullanılabilirdi.”
Thomas, Güney Kore’de havayollarının “sektörde önde gelen” güvenlik standartlarına sahip olduğunu da ekledi.
Olayın hemen ardından yaklaşık 1500 arama-kurtarma personeli yanarak parçalanan uçağın enkazında çalışmalar yaptı ancak 2 mürettebat dışında hayatta kalan kimseye rastlanamadı.
1995’te kurulan Jeju Air’in tarihindeki ilk kaza, Güney Kore topraklarındaki en ölümcül uçak kazası olarak da kayda geçti.
2002’de Air China’ya ait Boeing 767-200 tipi uçak Güney Kore’nin liman kenti Busan’da bir dağ eteğine düşmüştü. Kazada 129 yolcu ölmüş, 37’si yaralı kurtarılmıştı.
1983’te Kore Havayolları uçağı Sovyetler Birliği hava sahasına girmesi sonrası bir Sovyet jeti tarafından Sahalin Adası civarında düşürülmüştü ve uçaktaki 269 kişinin tamamı öldü.
1997’de bir jumbo jet Pasifik’teki Guam Adası’na düştü ve 228 yolcu hayatını kaybetti.
Güney Kore’de kaza yapan uçak tanınmaz durumda: Kontrol kulesi ‘kuş uyarısı’ yapmış
İtfaiye şefi Lee, uçağa kuşların çarpması ihtimali de dahil olmak üzere kazaya neyin sebep olduğu konusunda çeşitli olasılıkları araştırdıklarını belirtti.
Ulaştırma Bakanlığı’nın kıdemli yetkilisi Joo Jong-wan ayrıca gazetecilere, hükümet araştırmacılarının da kaza ve yangının sebebini araştırmak için olay yerine geldiğini söyledi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada kontrol kulesinin, uçağın düşmesinden önce kuş çarpması uyarısı yaptığı ve pilotlara uyarıyı gönderdiği aktarıldı.
Ayrıca YTN televizyonunun yayınladığı kaza görüntüleri, Jeju Air uçağının pistte kayarak ilerlediğini, bu esnada iniş takımlarının halen kapalı olduğunu ve tesisin dışındaki bir beton duvara çarptığını gösteriyor.
Tayland Havalimanları Başkanı Kerati Kijmanawat, 7C 2216 numaralı uçağın Bangkok’taki Suvarnabhumi Havaalanı’nda 02R pistinden kalktığında, hem uçak hem de pist açısından herhangi bir anormal durum görülmediğini açıkladı.
Uçakta Taylandlı yolcuların da olduğu belirtiliyor.
Flightradar verileri: Güney Kore’de kaza yapan uçak, iki gün önce acil sinyali vermiş
Uçuş takip sitesi Flightradar, Güney Kore’de Jeju Air havayolu şirketine ait uçağın, başkent Seul’ün 288 kilometre güneybatısındaki Musan Uluslararası Havalimanı’na inişte kaza yapmasının ardından uçakla ilgili verileri yayınladı.
7C2216 numaralı Jeu Air uçağından alınan son sinyalin, uçağın halen kuzeydeki piste doğru seyahat ettiği, evrensel zaman dilimi UTC ile 23:58:50’de alındığı belirtildi. Uçağın indikten sonraki son anlarının verilerinin alınamadığı aktarıldı.
Günler önce acil sinyali verdi
Takip sitesi ayrıca, iki gün önce uçağın Jeju’dan Pekin’e giderken 7700 (Acil) sinyali verdiğini ve Seul’e yönlendirildiğini paylaştı.
Uçağın o zamandan beri programı yakalamaya çalıştığı ve gecikmelerle uçtuğu belirtiliyor.
Öte yandan, pilotların söz konusu uçuşta neden acil sinyali verdiği bilinmiyor. Dolayısıyla bu olayın kazayla ilgisi olup olmadığı da belirsiz.
Jeju Air CEO’su: Sorumluluğu üstleniyorum
Ajansa konuşan bir itfaiye görevlisi, “Uçak neredeyse tamamen yok olmuş durumda ve hayatını kaybedenleri tespit etmek zor” ifadelerini kullandı. Kalıntıları toplama sürecinde olduklarını belirten görevli bunun zaman alacağını ifade etti.
Yonhap haber ajansı, yetkililerin kazaya neden olan iniş takımındaki arızanın kuş çarpması nedeniyle olma ihtimalini araştırdığını aktardı.
Jeju Air’in CEO’su Kim E-Bae, şirket adına kaza mağduru ile yakınlarına derin üzüntü ve taziyelerini dile getirdi. “Şu anda kazanın tam nedeni tespit edilmiş değil, hükümet birimlerinin resmi soruşturmasını beklemek zorundayız” diyen Kim, “Sebep her ne olursa olsun CEO olarak tüm sorumluluğu üsteleniyorum” ifadalerini kullandı.