Binlerce protestocu, ülkede benzeri görülmemiş bir siyasi krizi tetikleyen başarısız bir sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol’un derhal tutuklanmasını talep etmek üzere Cumartesi günü başkent Seul’ün merkezinde sokaklara döküldü.
Kalabalık “Yoon Suk-yeol’u Tutuklayın” yazılı pankartlar ve Güney Koreli müfettişlerin cuma günü başkanlık korumaları ile müfettişler arasında yaklaşık altı saat süren bir çatışmanın ardından kendisini gözaltına alma girişimlerine karşı koyan Yoon’u kınayan ifadeler taşıdı.
Yerel medyaya göre, Güney Kore’deki bir mahkeme pazar günü Yoon’un hakkında çıkarılan gözaltı emrinin infazına itirazını reddetti.
31 Aralık’ta Seul’deki bir mahkeme Yoon hakkında gözaltı emri ve konutunda arama yapılması için ayrı bir emir çıkartmıştı.
Arama emrine itiraz eden Yoon’un avukatları, askeri sırlarla bağlantılı olabilecek yerleri sorumlu kişinin rızası olmadan aramaya karşı koruyan bir yasa nedeniyle emrin konutunda uygulanamayacağını savunuyordu.
Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO), korumaların ve askeri birliklerin güvenlikleriyle ilgili endişeler nedeniyle Yoon’un konutuna girmelerini engellemesinin ardından müfettişlerini geri çektiğini açıkladı.
Bu, Güney Kore siyasetini felç eden ve bir ay içinde iki devlet başkanının görevden alınmasına neden olan siyasi krizdeki son çatışmalardan biri oldu.
Cumartesi günü protestocular Yoon’un tutuklanmasını talep etmek üzere toplanırken, Seul’deki konutunun önünde yaklaşık 1.000 destekçisi tarafından başka bir gösteri düzenlendi.
Yoon’un konutundaki gösteri cuma günü yüzlerce destekçinin toplanmasıyla başlamıştı. Konutun dışında bir grup Yoon yanlısı protestocu saatlerce dondurucu soğuklara göğüs gererek, Güney Kore ve Amerikan bayrakları salladı ve onu korumaya yemin eden sloganlar attı.
Eski bir savcı olan Yoon, haftalardır müfettişlerin kendisini sorgulama girişimlerine direniyor ve konutundan en son 12 Aralık’ta, kendisini görevden alma çabalarıyla mücadele etme sözü verdiği açıklamayı yapmak üzere yakındaki başkanlık ofisine gittiği biliniyor.
Ulusal Polis Teşkilatı, devlet başkanlığı güvenlik servisinin şef ve şef yardımcılarını resmi görevi engelleme şüphesiyle soruşturmayı planladığını ve cumartesi günü sorgulanmak üzere çağırdığını açıkladı.
Yerel medyaya göre, ülkenin yolsuzlukla mücadele ajansının, sıkıyönetim uygulama girişimiyle bağlantılı olarak ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla zor durumdaki Yoon’u gözaltına almak için 6 Ocak’a kadar süresi var.
Yoon eşi benzeri görülmemiş bir siyasi krizi tetikledi
Her şey 3 Aralık’ta, politikalarının muhalefetin çoğunlukta olduğu parlamento tarafından engellenmesine sinirlenen Yoon’un sıkıyönetim ilan etmesi ve Ulusal Meclisi kuşatmak üzere asker göndermesiyle başladı.
Birkaç saat içinde parlamento oybirliğiyle bu ilanı iptal etti ve 14 Aralık’ta Yoon görevden alındı. Güney Koreli yetkililer olaylarla ilgili cezai soruşturma başlattı.
CIO yolsuzlukla mücadele birimi, atılacak diğer adımları görüşeceğini söyledi ancak Yoon’u gözaltına almak için başka bir girişimde bulunup bulunmayacağı konusunda hemen bir açıklama yapmadı. Gözaltı emri bir hafta süreyle geçerli olacak.
Yoon, sıkıyönetim kararnamesini gerekli bir yönetim eylemi olarak savundu ve bunu, yasama çoğunluğuyla gündemini engelleyen “devlet karşıtı” bir güç olarak tanımladığı Demokrat Parti’ye karşı geçici bir uyarı olarak tasvir etti. Kendisine yöneltilen sorgulama taleplerini geri çevirerek ve savaşmaya yemin ederek meydan okumaya devam etti.