Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan taklit ve tağşiş listelerinin ardından yurttaşlar gıdalarda yer alan uygunsuzlukları merak etmeye başladı.
Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) tarafından yapılan bildirimlerde incir, Antep fıstığı, nar vb. gıda ürünlerinde görülen aflotoksin maddeleri ürünlerin AB sınırlarından dönmesine neden oluyor.
KÖPEK MAMALARINDA SALMONELLA
RASFF’ten yapılan 2024.9185 no’lu duyuruya göre Türkiye’den Polonya’ya ihraç edilmek istenen köpek mamaları Salmonella tespiti sebebiyle sınırdan geri çevrilerek iade edildi.
RASFF’ın 2024.9176 no’lu bildiriminde ayrıca yine Türkiye’den giden Antep fıstıklarının da aflotoksin barındırdığı gerekçesiyle iade edildiği görüldü.
GLUTENSİZ DİYE SATILAN ÜRÜNDEN GLUTEN ÇIKTI
RASFF’ın 2024.9188 no’lu bildiriminde ise; “glutensiz” ibaresiyle satılan falafel ürününde >640 mg/kg gluten olduğu ortaya çıktı.
Almanya’da yalnızca 20 mg/kg gluten içeren ürünlerde “glutensiz” teriminin kullanılmasın izin verilirken, falafeller rutin market denetimleri sırasında toplatılarak piyasadan çekildi.
Ayrıca üründe susam maddesi için de uyarı olmadığına dikkat çekildi.
Türkiye’den Norveç’e ihraç edilen susam tohumlarında salmonella tespit edildi
Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen susam tohumlarında salmonella tespit edildiğini duyurdu.
Avrupa Komisyonu’nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı RASFF’nin duyurduğuna göre Norveç, sınır kontrolünde Türkiye’den gelen kabuklu susam tohumlarında salmonella tespit etti.
Norveç tohumları ‘tehlikeli’ koduyla geri gönderdi.
Salmonella nedir?
Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Salmonella enfeksiyonu (salmonelloz), bağırsak yolunu etkileyen bakteriyel bir hastalık. Salmonella bakterileri tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla atılır. İnsanlara en sık su veya yiyeceklerle bulaşır.
Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. Hastalık genellikle dört-yedi gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir.
Bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.