Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Gazzeliler anlatıyor: ‘Burası hayat doluydu, bugün her yer mezarlık’

by emre_aktifhaber
October 7, 2024
Gazzeliler anlatıyor: ‘Burası hayat doluydu, bugün her yer mezarlık’
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

7 Ekim 2023’te Hamas, İsrail’in güneyine daha önce görülmemiş saldırılar düzenledi. Çoğu sivil çok sayıda kişinin öldüğü saldırılarda 251 kişi de rehin alındı.

Bu saldırı, İsrail ve Hamas arasında, bölgenin yakın tarihindeki en kanlılarından biri diye tanımlanan topyekun bir savaş başlattı.

BBC, savaş boyunca veri topladı ve sayıların ötesindeki hikayeleri ortaya çıkartabilmek için savaştan etkilenenlerle görüştü.

gazze

Fatma Edaama ve ailesi hep Gazze’nin kuzeyinde yaşadı. Aylar süren cinayetlere, yıkıma ve açlığa tanık oldular.

Fatma yaşam koşullarını “aşağılayıcı ve utanç verici” diye tanımlıyıor.

Bir yıldır derin bir komada uyuyormuş da bir gün bir zamanların “güzel ve canlı” Gazze’sine uyanacakmış gibi hissediyor.

Fatma umutlu. Kararlılıkla “Yeniden inşa edip, hayata döndüreceğiz” diyor.

Gazze şehrindeki plajın İsrail'in işgalinden önceki ve sonraki hali
Gazze şehrindeki plajın İsrail’in işgalinden önceki ve sonraki hali

Gazze’de yaşam ve ölüm

Savaş, Eşref el Attar’ın hayatını ebediyen değiştirdi.

Eşref, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus şehrinde bulunan Avrupa Hastanesi’nde hemşire olarak çalışıyor.

BBC’ye yaptığı açıklamada eşi ve altı çocuğunun, Gazze’nin orta kesimlerindeki Deyr el Bala’da İsrail hava saldırısı sonucu öldüklerini anlattı:

“Saniyeler içinde, hepsi birden…”

gazze

Eşref’in eşi Hala Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nda (UNRWA) çalışıyordu.

En büyük erkek çocukları İhsan 15 yaşındaydı. En küçük çocuğu, Wateen adını verdikleri kızı sadece 20 aylıktı.

Eşref ve Hala’ın ayrıca 10 yaşında, ikisi erkek, ikisi kız dördüzleri vardı. Eşref ve Hala onlar için “Allah’ın hediyeleri” diyordu.

Hava saldırısında ölen Eşref'in eşi Hala ve çocukları.
Hava saldırısında ölen Eşref’in eşi Hala ve çocukları.

İsrail ordusu, tek tek hava saldırıları hakkında nadiren yorum yapıyor ve Eşref ile ailesinin 18 Ağustos gününün ilk saatlerinde ölümlerine yol açan saldırıyla ilgili hemen bir açıklama yapılmadı.

Bir gün sonra gelen yazılı açıklamada ise, ordunun Deyr el Bala’nın dışında “teröristleri etkisiz hale getirmek ve yeraltı ve yerüstündeki karargahların yok etmek” için bir operasyon düzenlediği belirtildi.

Hala ve altı çocuğu, Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana ölen 40 binden fazla Filistinlinin sadece bir kısmıydı.

7 Ekim’den sonra, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki şiddet de tırmandı.

Birleşmiş Milletler’e göre 23 Eylül 2024 itibarıyla, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da 693 kişi öldürüldü. Bunların 676’sı İsrail güçlerince, 12’si de Yahudi yerleşimcilerce öldürüldü.

İsrail, Batı Şeria’daki baskınların İsraillilere karşı Batı Şeria ve İsrail’de düzenlenen ölümcül saldırılara engel olmayı amaçladığını söylüyor. Şu an görevdeki İsrail hükümeti döneminde buralardaki yasa dışı Yahudi yerleşimleri daha da genişledi.

Filistinliler, aşırı sağcı İsrail hükümetinin Batı Şeria’daki yerleşimleri geri dönülemez bir hale getirmeye çalıştığından korkuyor.

gazze

İsrail’deki durum

İsrail tarihindeki en çok sayıda ölümlü saldırı olarak değerlendirilen 7 Ekim saldırılarında, İsrail makamlarının Kasım 2023’teki son verilerine göre 1200’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Kasım 2023’te BBC, 7 Ekim saldırılarına Hamas dışında beş Filistinli silahlı örgütün daha katıldığını ve bu örgütlerin 2020’den bu yana birlikte tatbikat yaptıklarını gösteren kanıtlar topladı.

gazze

Aynı gün, 251 kişi de Gazze ve bağlantılı örgütlerce rehin alınıp, Gazze’ye götürüldü.

Son bir yılda, bazı rehineler serbest kaldı. Bazıları diplomatik müzakerelerle, bazıları da askeri operasyonlarla.

gazze

34 yaşındaki Yarden Bibas, eşi Şiri ve iki çocukları Hamas tarafından rehin alınanlar arasındaydı.

29 Kasım 2023’te Hamas, Şiri ve iki çocuğunun tutsak kaldıkları sırada bir İsrail hava saldırısında öldüklerini iddia etti. İsrail hükümetiyse iddianın araştırıldığını açıkladı.

Ofri Bibas Levy'nin kardeşi Yarden (fotoğraftaki) eşi ve iki küçük çocuğuyla birlikte Hamas tarafından rehin alındı.
Ofri Bibas Levy’nin kardeşi Yarden (fotoğraftaki) eşi ve iki küçük çocuğuyla birlikte Hamas tarafından rehin alındı.

Orfi Bibas Levy, Yarden’ın kızkardeşi. Kardeşi ve ailesinin akıbeti konusunda kaygılı ama hala sağ olmalarından umutlu.

Esaret altında daha ne kadar sağ kalabileceklerinden emin değil. Koşulları “insanlık dışı” diye tanımlıyor, özellikle de bu kadar küçük çocuklar için.

BBC’ye konuşan Orfi, “inancını sürdürmekte zorlandığını” söylüyor.

gazze

75 yaşındaki İsrailli barış eylemcisi Ada Sagi, 7 Ekim’de Nir Oz kibbutzundaki evinden Hamas tarafından kaçırıldı ve 53 gün boyunca Gazze’de rehin tutuldu.

24 Kasım 2023’e başlayan bir haftalık ateşkes sürecinde salıverilen 105 İsrailli rehineden biriydi.

Takas sırasında, İsrail hapishanelerindeki 240 Filistinli mahkum da serbest kaldı.

“Şu anda barışa inanmıyorum” diyor.

Savaşı durdurmak için girişilen diplomatik çabalar şu ana dek işe yaramadı.

gazze

Gazze’de sürülen halk: ‘Gidecek güvenli bir yer yok’

BM, 30 Eylül 2024 itibarıyla Gazze nüfusunun 2,1 milyon kişi olduğunu tahmin ediyor. Bunların yüzde 90’ı evlerinden edildi.

Son bir yılda, İsrail ordusu tahliye emirleri verdi ve insanları “güvenli alanlara” yönlendirdi.

Ağustos 2024’teki bir Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) raporunda, Gazze’deki 1,7 milyon kişinin 48 kilometrekarelik bir alana gönderildiğini belirti. Bu da kilometrekareye 35 binden fazla kişinin düşmesi anlamına geliyor.

gazze

31 yaşındaki Njoud Ebu Kaloub, Gazze’de yerlerinden edildiği tahmin edilen 1,9 milyon kişiden biri.

Njoud ve dört çocuğu, İsrail’in tahliye emirleri ve saldırıları nedeniyle 11 kez yer değiştirmek zorunda kaldı.

Bazen de aşırı kalabalık ve hastalıklardan kaçıyorlardı.

gazze

Şu ana El Mawasi’deki derme çatma bir çadırda yaşıyor. Han Yunus yakınlarındaki kumlu bir çöl alanı. Daha önce İsrail tarafından güvenli alan ilan edilmesine karşın saldırıya uğramıştı. Njoud artık yer değiştirmeyi planlamıyor.

gazze

Gazze’deki pek çok evinden olmuş insan gibi Njoud Ebu Kaloub’un savaş sona erdiğinde gidecek bir yeri yok.

Bu yılın Mart ayında BM uzmanları Gazze’deki tüm evlerin yüzde 70’inin ya tamamen yıkıldığını ya da hasar gördüğünü açıkladı.

İsrail Hava Kuvvetleri savaşın sadece ilk altı gününde, Gazze’ye 6 binden fazla bomba attı.

İsrail’in Gazze’deki saldırıları, bölgenin kuzey kısmında başladı ve güneyde Mısır sınırındaki Refah’a gelene kadar Gazze’nin tamamında dev boyutlarda yıkım ve hasara neden oldu.

gazze

Temmuz başında BM, Gazze’deki yapıların yıkımı nedeniyle 40 milyon tondan fazla enkaz biriktiği tahmininde bulundu.

Bu da, Gazze’deki her bir metrekarenin 115 kilo enkazla kaplandığı anlamına geliyor.

BM, patlamamış mühimmat ve zararlı maddeler taşıyabileceğinden Gazze halkına tehdit oluşturan enkazı temizlemenin 15 yıl sürebileceğini ve 500 milyon dolara mal olabileceğini tahmin ediyor.

gazze

BM Kalkınma Programı’nın Mayıs 2024’teki raporunda “Sadece savaş sırasında tamamen yıkılan barınma amaçlı binaların yeniden yapılması en az 2040’ı bulacak, ki bu da iyimser senaryo” denildi.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

AK Parti neden hayal kırıklığı yarattı ve buna rağmen neden hâlâ ayakta?

AK Parti neden hayal kırıklığı yarattı ve buna rağmen neden hâlâ ayakta?

January 17, 2026
5.1k
Erzurum’da mobilya üreticisinde patlama ve yangın: 2 ölü, 6 yaralı

Erzurum’da mobilya üreticisinde patlama ve yangın: 2 ölü, 6 yaralı

January 17, 2026
5k
gazze

Asil, savaşta ağabeyini yitirdi. Ailenin kanser hastası annesini Gazze dışına gönderme çabaları sonuç vermedi.

Babasında da ciddi bir böbrek hastalığı var.

BBC’ye konuşan Asil, zorlu günlerde artık yaşamaya değecek hiçbir şey kalmadığını düşündüğünü söyledi.

Daha iyimser günlerindeyse, babasının ve annesinin tedavi görebilmesini ve Gazze’den ayrılıp, Kıbrıs’taki nişanlısıyla buluşabilmeyi umuyor.

Çatışmadan zarar görenlerin çaresizce umduğu, bu savaşı kalıcı bir ateşkesle sonuçlandırma umudu giderek uzaklaşıyor.

Bunun yerine durum giderek daha da karmaşıklaşıyor ve şiddet hızla artıp, Orta Doğu geneline yayılıyor.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE

Tags: gazzelisaldırısivil
ShareTweet
Previous Post

Narin’in küçük kuzenleri korku içinde: Baskıdan okula gidemiyorlar

Next Post

Menzil’de miras kavgası: Kardeşlerini ‘Ümmetin malına çökmekle’ suçladı

İLGİLİHABERLER

AK Parti neden hayal kırıklığı yarattı ve buna rağmen neden hâlâ ayakta?
ANALİZ

AK Parti neden hayal kırıklığı yarattı ve buna rağmen neden hâlâ ayakta?

January 17, 2026
5.1k
Erzurum’da mobilya üreticisinde patlama ve yangın: 2 ölü, 6 yaralı
GÜNDEM

Erzurum’da mobilya üreticisinde patlama ve yangın: 2 ölü, 6 yaralı

January 17, 2026
5k
HRANA, İran’daki eylemlerde 3 bin 90 kişinin öldüğünü duyurdu
DÜNYA

HRANA, İran’daki eylemlerde 3 bin 90 kişinin öldüğünü duyurdu

January 17, 2026
5k
SDG Fırat’ın doğusuna çekilme kararı aldı
DÜNYA

SDG Fırat’ın doğusuna çekilme kararı aldı

January 17, 2026
5k
‘Yan bakma’ kavgası: Atlas Çağlayan’ın ölümüne ilişkin ambulansın olay yerine geç gediği iddia edildi
GÜNDEM

‘Yan bakma’ kavgası: Atlas Çağlayan’ın ölümüne ilişkin ambulansın olay yerine geç gediği iddia edildi

January 17, 2026
5.1k
ABD’de 11 yaşındaki çocuk, oyun konsolunu elinden alan babasını öldürdü
DÜNYA

ABD’de 11 yaşındaki çocuk, oyun konsolunu elinden alan babasını öldürdü

January 17, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
Silivri’de sert müdahale eden jandarma teğmen hakkında ‘Menzil’ iddiası

Silivri’de sert müdahale eden jandarma teğmen hakkında ‘Menzil’ iddiası

January 17, 2026
5.1k
Ordu’da oto bakım servisinde 2 kişi ölü bulundu

Ordu’da oto bakım servisinde 2 kişi ölü bulundu

January 17, 2026
5.1k
ABD’de 11 yaşındaki çocuk, oyun konsolunu elinden alan babasını öldürdü

ABD’de 11 yaşındaki çocuk, oyun konsolunu elinden alan babasını öldürdü

January 17, 2026
5.1k
Atlas Çağlayan’ı öldüren şüphelinin ifadesi ortaya çıktı

Atlas Çağlayan’ı öldüren şüphelinin ifadesi ortaya çıktı

January 17, 2026
5.1k
Karne günü gözaltına alınan liseliler serbest bırakıldı

Karne günü gözaltına alınan liseliler serbest bırakıldı

January 17, 2026
5k
Görevden alınmıştı: Tan Sağtürk bakan danışmanı oldu

Görevden alınmıştı: Tan Sağtürk bakan danışmanı oldu

January 17, 2026
5k
Oktay Kaynarca ve Emel Müftüoğlu’nun test sonucu negatif

Oktay Kaynarca ve Emel Müftüoğlu’nun test sonucu negatif

January 16, 2026
5k
Yusuf Tekin’den ‘Atatürksüz karne’ savunması: Niyet okumadır

Yusuf Tekin’den ‘Atatürksüz karne’ savunması: Niyet okumadır

January 16, 2026
5.1k
Valilik, Yalova’da şehit düşen polislerin aileleri için IBAN paylaştı

Valilik, Yalova’da şehit düşen polislerin aileleri için IBAN paylaştı

January 16, 2026
5k
Leyla Aydemir’in ölümü: Amca tutuklandı

Leyla Aydemir’in ölümü: Amca tutuklandı

January 16, 2026
5.1k
Bankacılık işlemleri zamlandı: En avantajlısı hangisi?

Bankacılık işlemleri zamlandı: En avantajlısı hangisi?

January 16, 2026
5k
Vize danışmanı fenomen 2 çocuğunu öldürdükten sonra intihar etti

Vize danışmanı fenomen 2 çocuğunu öldürdükten sonra intihar etti

January 16, 2026
5.3k
Almanya ehliyeti Türkiye’de geçersiz sayılan gurbetçiye 7 bin lira ceza

Almanya ehliyeti Türkiye’de geçersiz sayılan gurbetçiye 7 bin lira ceza

January 16, 2026
5.1k
Artık herkes bıkmıştı: Yıllardır beklenen kurallar geliyor

Artık herkes bıkmıştı: Yıllardır beklenen kurallar geliyor

January 16, 2026
5.2k
Dilan Çıtak, Survivor’dan elendi: Acun Ilıcalı’ya söyledikleri gündem oldu

Dilan Çıtak, Survivor’dan elendi: Acun Ilıcalı’ya söyledikleri gündem oldu

January 16, 2026
5.2k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.