Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Erdoğan’dan Macron’a “dün dündür bugün bugündür” mesajı

by aktifhabercom
March 3, 2021
Erdoğan’dan Macron’a “dün dündür bugün bugündür” mesajı
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile video konferans üzerinden görüştü. İki lider Eylül ayındaki telefon görüşmesinden bu yana ilk kez konuştu. Görüşmede diyalog ve iş birliği mesajları verildi.

Kimse Yok mu

Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıklar başta olmak üzere gergin bir dönemden geçen Türkiye-Fransa ilişkilerinde normalleşme adımları sürüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam video konferans yoluyla görüşerek beş ay aradan sonra ikili ilişkileri değerlendirdi.

Erdoğan, Fransız mevkidaşı Macron ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerinde liderler arasında tesis edilen diyaloğun önemine işaret etti, Fransa ile iş birliğinin ‘çok ciddi potansiyel taşıdığını’ söyledi.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Trump, Yüksek Mahkeme’nin iptal kararı ardından yeni bir yüzde 10 küresel gümrük vergisi açıkladı

Trump, Yüksek Mahkeme’nin iptal kararı ardından yeni bir yüzde 10 küresel gümrük vergisi açıkladı

February 21, 2026
5k
ABD uçak gemisi Ford, Cebelitarık’ı geçti: İran yakınlarına gidiyor

ABD uçak gemisi Ford, Cebelitarık’ı geçti: İran yakınlarına gidiyor

February 20, 2026
5.1k

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl Ankara Anlaşması’nın 100’üncü yılı olduğuna da değinerek, Türkiye-Fransa ilişkilerinde liderler arasında tesis edilen diyaloğun her zaman büyük rolü olduğunu ifade etti. Fransa Kralı Birinci Fransuva ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından mektup teatisiyle temelleri atılan bu dostluk ilişkisinin pek çok badireden başarıyla geçtiğini belirten Erdoğan, Türkiye-Fransa işbirliğinin çok ciddi bir potansiyeli olduğuna inandığını kaydetti.

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ

Erdoğan, “İki güçlü NATO müttefiki olarak Avrupa’dan Kafkaslara, Orta Doğu’ya ve Afrika’ya uzanan geniş coğrafyada güvenlik, istikrar ve barış çabalarına önemli katkılar sağlayabiliriz. Ülkelerimizi, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden terör örgütleriyle mücadelede de ortaklaşa atabileceğimiz adımlar var. Tüm bu hususlarda Türkiye ve Fransa’nın dayanışma içinde hareket etmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.

Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleri konusunda karşı taraflarda yer alan iki ülkenin liderleri son olarak Fransa’da siyasal İslam’a karşı mücadele için çıkarılan ve Türkiye dahil yabancı hükümetlerin Fransa’daki Müslüman cemaatler üzerindeki etkisini sınırlandırmayı da içeren yasa nedeniyle gerilim yaşamıştı.

“MACRON’UN ZİHİNSEL TEDAVİYE İHTİYACI VAR”

Ankara-Paris hattındaki gerginlik, Macron’un, Hz. Muhammed ile ilgili karikatürleri ‘ifade özgürlüğü’ bağlamında değerlendirmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da “Bu zatın İslam ile Müslümanlar ile derdi nedir? Macron’un zihinsel olarak tedaviye ihtiyacı var.” ifadeleri ile Ekim ayında en tepe noktaya ulaşmıştı.

Ayrıca Erdoğan, Macron’un ‘Fransa İslamı’ söylemi ve ‘İslam’ın yapılandırılmasından söz etmesi’ üzerine, “Bu sözler hadsiz ve edepsizliktir. Sen kim oluyorsun ki İslam’ın yapılandırılması sözünü ağzına alabiliyorsun” ifadelerini kullandı.

Erdoğan Türk vatandaşlarını Fransız ürünlerini boykot etmeye çağırmış ve Fransa Cumhurbaşkanı’nı ‘İslamofobi’ ile suçlamıştı. Buna karşın Paris, istişareler için Ankara’daki büyükelçisini geri çağırmıştı.

Galatasaray’da ders veren öğretim görevlileri de siyasi tartışmaların ortasında kaldı. Hatta sınır dışı edilme ihtimalleri de bulunuyor. Türkiye, Galatasaray’da ders veren yabancı eğitimcilerden B2 seviyesinde Türkçe bilmesini istiyor.

İLK ÇATLAK BARIŞ PINARI HAREKATI İLE ORTAYA ÇIKTI

İki ülke arasındaki ilişkiler Türkiye’nin 2019 sonbaharında Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekatı ile bozulmaya başladı. Macron, dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın harekata karşı çıkmaması ve konunun ittifak içerisinde istişare edilmemesi üzerine “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi öncesi Macron’un açıklamalarına, “Türkiye’yi NATO’dan çıkarmak, çıkarmamak… Bu senin haddine mi? Böyle bir şeyin kararını senin verme yetkin var mı? … Sayın Macron bak, Türkiye’den sesleniyorum, NATO’da da söyleyeceğim, önce sen kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir. Çünkü bu ifadeler ancak senin türündeki beyin ölümü gerçekleşmiş olanlara yakışır” diye karşılık verdi. Erdoğan’ın bu sözleri o dönem Elysee Sarayı’nda büyük rahatsızlık oluşturdu.

DOĞU AKDENİZ, LİBYA VE DAĞLIK KARABAĞ

İki ülke arasındaki ihtilaflı meselelerden bir diğeri de Doğu Akdeniz. Türkiye’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile Doğu Akdeniz’de hidrokarbon kaynaklarını arama faaliyetleri ile ilgili yaşadığı krizde Paris, açık bir şekilde Yunanistan ve Rum tarafını destekledi.

Bölgeye uçak gemisi, fırkateynler ve savaş uçakları göndererek Yunanistan ve Rum Kesimi’nin yanında olduğunu net bir şekilde gösterdi.

Aralık ayında, Avrupa ülkeleri, Doğu Akdeniz’deki ‘tek taraflı’ sondaj faaliyetleri nedeniyle Ankara’ya yaptırım kararı aldı. Bu kararın başını Fransa çekti. Ancak AB’yi ikiye bölen karar daha sonra ertelendi.

Türkiye, Libya’da Trablus merkezli hükümetin yanında yer alırken Fransa lideri Macron, Halife Hafter’i destekledi. Macron, Ankara’nın Trablus hükumetine BM silah ambargosuna rağmen silah gönderdiğini açıkladı.

İki ülke savaş gemileri, Akdeniz’de karşı karşıya geldi. Fransa, Türk fırkateyninin bir savaş gemisine radar kilidi attığını açıkladı. Konu NATO’ya kadar taşındı.

Keza Ankara, Dağlık Karabağ’daki Ermenistan ile silahlı çatışmada Azerbaycan’ı destekledi Fransa ise Erivan’a güçlü destek sundu.

Hatta Fransa Senatosu, bağlayıcı olmayan, Erivan lehine bir kararla, ‘Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını’ tanıdı.

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca Türkiye’yi, Suriye’den militanları Dağlık Karabağ’daki savaşa götürmekle itham etti, Türkiye ve Azerbaycan ise buna sert tepki gösterdi.

Ankara ve Bakü, Fransa’nın ‘tarafsız olmayan duruşu’ nedeniyle Minsk Grubu’ndaki ara bulucu rolünü tartışmaya açtı.

‘YENİ SAYFA’ AÇMA SÖYLEMİ

ABD’de Başkan Joe Biden’ın göreve gelmesi ile paralel şekilde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği ile ‘yeni bir sayfa’ açmak istediklerini dile getirdi.

Ayrıca, Akdeniz’deki kaynakların kullanımı adına müzakerelere devam etmek için Atina’ya zeytin dalı uzattı.

KARŞILIKLI MEKTUPLAŞMA BUZLARI ERİTTİ

Suriye’den Libya’ya, Doğu Akdeniz’den Fransa İslam’ına şahsi olarak da sert söylemlerle karşı karşıya gelen iki lider, Macron’un Aralık ayında koronavirüse yakalanması nedeniyle mektuplaşmıştı.

Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘geçmiş olsun’ mektubuna ‘Sevgili Tayyip’ başlığıyla yanıt yazmıştı. Erdoğan’ın mektubunda, ikili ve bölgesel konuları konuşma önerisine Macron, “Önümüzdeki günlerde video konferans yöntemiyle olabilir” yanıtını vermişti.

ÜST DÜZEYLİ DİYALOGLAR GÖRÜŞME ZEMİNİNİ HAZIRLADI

Ardından gelen üst düzeyli görüşmeler hem havayı daha fazla yumuşattı hem de liderler arsındaki görüşmenin zemini hazırladı.

Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, Türkiye’ye yaptırım uygulaması beklenen AB’nin 10 Mart zirvesinden önce telefonda görüştü. Aylar süren gergin açıklamaların ardından ilk ılımlı açıklamalar bu görüşmeden sonra geldi. Türkiye’ye yaptırım ve Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden gözden geçirilmesi konusu 24 Mart zirvesine ertelendi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Macron’un diplomasi baş danışmanı Emmanuel Bonne ile telefonda görüşerek, liderlerin yapacağı video konferansa ön hazırlık yaptı.

Şubat ayı başında Atlantik Konseyi’ne konuk olan Emmanuel Macron, “Türk Cumhurbaşkanı’nın ses tonundaki değişmeden çok mutlu olduğunu” belirterek, “Şimdi Suriye ve Libya’daki Türk askerlerinin geri çekilmesi, Dağlık Karabağ’da gerilimin azaltılması gibi pek çok konuda sonuç elde edeceğimizi umuyorum” dedi.

ShareTweet
Previous Post

Çin aşısının Faz 3 sonucu açıklandı: Etkililik oranı yüzde 83.5

Next Post

‘Google, okurun yüzde 90.6’sını iktidar medyasına yönlendiriyor’

İLGİLİHABERLER

Trump, Yüksek Mahkeme’nin iptal kararı ardından yeni bir yüzde 10 küresel gümrük vergisi açıkladı
DÜNYA

Trump, Yüksek Mahkeme’nin iptal kararı ardından yeni bir yüzde 10 küresel gümrük vergisi açıkladı

February 21, 2026
5k
ABD uçak gemisi Ford, Cebelitarık’ı geçti: İran yakınlarına gidiyor
DÜNYA

ABD uçak gemisi Ford, Cebelitarık’ı geçti: İran yakınlarına gidiyor

February 20, 2026
5.1k
Kız arkadaşını ölüme terk eden dağcıya beş ay hapis
DÜNYA

Kız arkadaşını ölüme terk eden dağcıya beş ay hapis

February 20, 2026
5.1k
Epstein belgelerinde Ehud Barak imzası: Kara tahtaya çizilmiş tartışmalı bir harita bulundu
DÜNYA

Epstein belgelerinde Ehud Barak imzası: Kara tahtaya çizilmiş tartışmalı bir harita bulundu

February 20, 2026
5.2k
Victoria’s Secret’ın sahibinden kritik ifade: “Kandırıldım, Epstein’a servetimi teslim ederken referansı Rothschild’dı”
DÜNYA

Victoria’s Secret’ın sahibinden kritik ifade: “Kandırıldım, Epstein’a servetimi teslim ederken referansı Rothschild’dı”

February 20, 2026
5.1k
Epstein dosyasında itirafçı olacaktı, susturuldu
DÜNYA

Epstein dosyasında itirafçı olacaktı, susturuldu

February 20, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
Bilal Erdoğan, Boğaziçili akademisyenleri hedef aldı

Bilal Erdoğan, Boğaziçili akademisyenleri hedef aldı

February 21, 2026
5k
Rekabet Kurumu’ndan Spotify’a milyonluk ceza

Rekabet Kurumu’ndan Spotify’a milyonluk ceza

February 21, 2026
5k
Motorine büyük zam yolda: Günü belli

Motorine büyük zam yolda: Günü belli

February 21, 2026
5k
Doğalgaz faturasına yeni düzenleme

Doğalgaz faturasına yeni düzenleme

February 21, 2026
5k
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli serbest bırakıldı

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli serbest bırakıldı

February 20, 2026
5k
Öcalan: Basın mensuplarıyla röportaj yapma talebim var

Öcalan: Basın mensuplarıyla röportaj yapma talebim var

February 20, 2026
5k
Kız arkadaşını ölüme terk eden dağcıya beş ay hapis

Kız arkadaşını ölüme terk eden dağcıya beş ay hapis

February 20, 2026
5.1k
Canlı yayında ‘Erdoğan bağlanıyor’ paniği: Sunucular ne yapacağını şaşırdı

Canlı yayında ‘Erdoğan bağlanıyor’ paniği: Sunucular ne yapacağını şaşırdı

February 20, 2026
5.2k
Ramazanın ilk günü tatlıcıda skandal görüntü

Ramazanın ilk günü tatlıcıda skandal görüntü

February 20, 2026
5.1k
Türk oyun şirketi ABD’li teknoloji devine 1 milyar dolara satıldı

Türk oyun şirketi ABD’li teknoloji devine 1 milyar dolara satıldı

February 20, 2026
5.1k
Yasak aşk iddialarında yeni perde: AKP’li başkandan utandıran teklif

Yasak aşk iddialarında yeni perde: AKP’li başkandan utandıran teklif

February 20, 2026
5.1k
Havalimanında yürek sızlatan görüntüler: Uçağa alınmayan köpeğini bilet gişesine bağlayıp uçağa doğru koştu

Havalimanında yürek sızlatan görüntüler: Uçağa alınmayan köpeğini bilet gişesine bağlayıp uçağa doğru koştu

February 20, 2026
5.1k
Epstein dosyasında itirafçı olacaktı, susturuldu

Epstein dosyasında itirafçı olacaktı, susturuldu

February 20, 2026
5.1k
Erdoğan, 5 ilin valisini değiştirdi; Mustafa Çiftçi’nin yerine Erzurum Valiliği’ne atanan isim belli oldu

Erdoğan, 5 ilin valisini değiştirdi; Mustafa Çiftçi’nin yerine Erzurum Valiliği’ne atanan isim belli oldu

February 20, 2026
5k
Dakikada yarım milyon TL: Asgari ücretlinin bir aylığı, şehir hastanesinin 3 saniyesi

Dakikada yarım milyon TL: Asgari ücretlinin bir aylığı, şehir hastanesinin 3 saniyesi

February 20, 2026
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.