İlk sayısı 8 Ağustos 1703’te çıkan Viyana merkezli “Wiener Zeitung” 320 yıl sonra yoluna internet gazetesi olarak devam edecek.
Gazete bugünkü son sayısında “116.840 gün, 3839 ay, 320 yıl, 12 cumhurbaşkanı, 10 imparator, 2 cumhuriyet, 1 gazete” manşetiyle son kez çıktı.
Viyana gazetesi devlete ait ama editoryal açıdan bağımsızdı.
Gazetenin editoryal ekibi de 35 kişi azaltılarak 20 kişiye düşürülecek.
“Wiener Zeitung” kendisini dünyanın halen yayınlanmakta olan en eski günlük gazetesi olarak tanımlıyor.
İlk kez 8 Ağustos 1703’te yayınlanan gazetenin ilk adı “Vienneric Diarium”du. “Hitabet ve şiirsellik olmadan haber yaymak” amacıyla çıkmaya başlayan gazete günde 8.000 civarında basılı kopya satıyordu.
Basılı yayın durdurulmasının arkasında gazetenin en önemli finansman kaynağının kalkması var. Ticaret siciline yapılan girişler bir ücret karşılığında “Wiener Zeitung” da görünmek zorundaydı. Ama bu zorunluluk kaldırılarak online duyurulara geçildi. Muhafazakar başbakan partisi ÖVP ve iktidardaki Yeşiller’in bu kararı muhalefet ve “Wiener Zeitung” editörleri tarafından eleştirildi.
Sosyal demokratların lideri Andreas Babler ise “Wiener Zeitung’un son basılı versiyonu için “bir medya ve kültür ülkesi olarak Avusturya için acı bir gün” dedi.
Wiener Zeitung Genel Yayın Yönetmeni Thomas Seifert, Avusturya Basın Ajansı APA’ya verdiği demeçte 320 yıllık gazete tarihinin sonunda öfke, melankoli ve üzüntü karışımı bir duygu hissettiğini söyledi:
“Gazetecilik için fırtınalı zamanlar aynı zamanda demokrasi için de zor zamanlar anlamına geliyor”.
Gazetenin 50 bin basılan son sayısında Avusturya’nın eski şansölyeleri Franz Vranitzky, Wolfgang Bowl ve Arnold Schwarzenegger ile röportajlar yer alıyor.