Venezuela’da mevcut devlet başkanı Nicolas Maduro zor günler yaşıyor. Hem içte hem de dışta ateş altında.
ABD’nin, kendini yeni devlet başkanı ilan eden Juan Guaidó’yu tanımasıyla işler daha da içinden çıkılmaz bir hal aldı. ABD’nin yanı sıra, Venezuela’nın komşuları ve AB ülkeleri de Guadido’yu tanıdıklarını açıkladı.
ABD karşıtı söylemlerini terk eden Maduro ise, ABD’ye sıcak mesajlar gönderdi.
Türkiye’de ise, Maduro’yu sosyalizmin temsilcisi ve ‘ABD emperyalizmine karşı yılmaz savaşçı’ görenler, Venezuela halkının yıllardır maruz kaldığı kıtlık, baskı ve sindirme politikalarına göz yumarak, Maduro’yu canla başla savunmaya başladı.
Ancak sol kesim içinde de Maduro’nun çöküşe neden olan yanlış politikalarına eleştiri yöneltenler oldu.
Milliyetçi çizgideki Yeniçağ Gazetesi’nin ekonomi yazarı Esfender Kormaz ise,”Venezuela halkı daha önemli” başlık yazısında, ülkede altı yıldır bir insanlık dramı yaşandığını belirtti ve ekledi:
“Venezuela’da Ekim 2018’de, enflasyon oranı yüzde 489 bin idi. 2019’da yüzde 1 milyon olarak tahmin ediliyor. 2013 yılından beri her yıl ekonomi yaklaşık yüzde 20 oranında daralıyor. Sosyalist Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro asgari ücrete yüzde 150 oranında zam yaparak 4 bin 500 bolivara yükseltti. Bu paranın karaborsada karşılığı 10 dolardır. Piyasa durdu. Marketlere beşer kişi sıra ile girebiliyor. İstediğini alamıyorsun. Raflar boş. Halk yiyecek ve ilaç sıkıntısı çekiyor.
Venezuela, dünyada en fazla cinayet işlenen ülke oldu. Söz gelimi, 2015 yılında her 100 bin kişiden cinayete kurban gidenler: Venezuela’da: 90 kişi, ABD ‘de: 5.35 kişi, Kanada’da: 1.68 kişidir.”
Korkmaz, Maduro’nun seçilmesinin de demokratik olmadığını, 2018 yılındaki seçimlere 10 milyon seçmenin yani seçmen oranının yüzde 54’ünün katılmadığını kaydetti.
“Halkın yarıdan çoğu seçimi protesto ediyor ve katılmıyorsa, seçim sonuçları hangi demokrasi kalıbına uyuyor” sorusun soran Korkmaz, şunları yazdı:
“ABD Başkanı Trump, her konuşmasında ABD’nin çıkarı her şeyden önce gelir diyor. Ayrıca ABD’nin o kadar çok falsosu var ki, demokrasiyi desteklemesi bile emperyalizm olarak algılanıyor.
Venezuela’da istikrar ve halkın kurtuluşu yalnızca demokrasiye geçiş ile mümkün olur. Bu çerçevede öncelik, sağ-sol veya emperyalizm değil, Venezuela halkını içindeki siyasi, sosyal ve ekonomik çıkmazdan kurtarmaktır.”