Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlenen saldırının ardından “Bu şerefsizler, bize karşı bu terör eylemini gerçekleştirenler pişman olacaklar“ dedi.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı bugün Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne İran topraklarından İHA’larla saldırılar düzenlendiğini duyurdu.
İHA’lardan biri Nahçıvan’daki uluslararası havalimanına, diğeriyse Şakarabad köyündeki bir okulun yakınına düştü. Saldırıda havalimanı hasar alırken iki sivil yaralandı.
Azerbaycan, İran’ın Azerbaycan Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırıp protesto notası verdi.
Buna karşılık İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ‘saldırıyı İran’ı suçlamak için İsrail’in düzenlediğini’ iddia etti.
‘Kendi gücümüzü göstermeye hazırız’
Saldırının ardından Azerbaycan Güvenlik Konseyi’nde konuşan Aliyev “İranlı yetkililer Azerbaycan’a açıklama yapmalı, özür dilemeli ve failleri cezai sorumluluğa tabi tutmalı” dedi.
Aliyev, özetle şöyle devam etti:
”Biz, Azerbaycan’a karşı gerçekleştirilmiş bu terör eylemini, bu saldırganlığı kabullenmeyeceğiz. Misilleme eylemleri hazırlayıp uygulamaları için Silahlı Kuvvetlerimize talimat verildi.
İran devletinin kontrolündeki medya kaynakları Azerbaycan’ı karalamak, İran’da yaşayan soydaşlarımızın düşüncesini değiştirmek için çirkin iftira kampanyası yürütüyordu. Çünkü bağımsız Azerbaycan’ın İran’da yaşayan birçok Azerbaycanlı için umut yeri olduğunu çok iyi biliyorlardı. Bizi İran kamuoyu karşısında da gözden düşürmeyi amaçlıyorlardı. Azerbaycan ne o zaman ne de bu sefer İran’a karşı operasyonlarda yer almamaktadır ve almayacaktır.
Nasıl ki Ermenistan işgaline son vermişsek, her türlü kötü güce karşı kendi gücümüzü göstermeye hazırız ve İran’da da bunu unutmasınlar.
‘Gücümüzü sınamasınlar’
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in vefatı üzerine İran’ın Bakü Büyükelçiliği’ne giderek taziyelerini ilettiğini hatırlatan Aliyev, buna karşılık ‘İran’ın terör eyleminin nankörlük örneği’ olduğunu söyledi.
Aliyev, kendisi dışında hiçbir devlet başkanının İran’ın hiçbir büyükelçiliğine gitmediğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Bunu takdir etmemek, bunu küçümsemek, kendilerini alçak ve nankör gibi göstermek kimseye şeref getirmez. Bu şerefsizler, bize karşı bu terör eylemini gerçekleştirenler pişman olacaklar. Bizim gücümüzü sınamasınlar. Bizim gücümüzü sınamak isteyenlerin başı ‘Demir Yumruk’ aracılığıyla kırıldı. Bugünkü olay da aynı sonucu doğuracaktır.
Bu nedenle bu meseleyle ilgili eylem planı hazırlanmalıdır. Bütün talimatlar verildi. İran’ın Bakü büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı, protesto notası verildi. Diğer diplomatik adımlar da atılacaktır. Sınırla ilgili gerekli talimatlar verilmiştir.”






















