Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB), Türkiye ile Almanya arasında önemli bir sorun olma özelliğini sürdürüyor.
DİTİB, Ankara’nın siyasi uzantısı gibi faaliyet göstermesi ve Alman hükümetini rahatsız edici adımlar atması eleştirileri nedeniyle hem Alman siyaseti hem de istihbaratının yakın takibinde olan bir kurum.
Bazı Alman siyasetçiler, geçen hafta ‘yeni bir başlangıç’ duyurusunda bulunan DİTİB’e, “Ankara’nın siyasi etkisinden kurtul” çağrısı yaptı.
DW Türkçe’nin haberine göre, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) iç politika sözcüsü Christoph de Vries, DİTİB’e karşı daha sert bir tutum izlenmesini talep etti. Almanya Yazı İşleri Ağı’na konuşan De Vries, DİTİB’in hala Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Almanya ayağı olduğunu ve personel, örgütsel yapı ile finansal açıdan iplerinin Ankara’nın elinde bulunduğunu söyledi.
Türkiye hükümetine sadık bir kuruluşun, Almanya’nın parçası olamayacağını ifade eden Vries, bu yönde düşünen tek siyasetçi değil.
Benzer şekilde, Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) Eyalet Başbakanı Armin Laschet de DİTİB’e Ankara’nın siyasi etkisinden bağımsız hale gelme çağrısı yaptı. Kölner Stadt Anzeiger gazetesine açıklamalarda bulunan Laschet, DİTİB’in mevcut projeleri göz önünde bulundurulduğunda kurumsal düzeyde bir işbirliğinin mümkün olmadığını kaydetti.
Yeşiller partisi eski eş başkanı Cem Özdemir de, DİTİB’in faaliyetlerini yakından izleyen ve kuruma eleştiri yönelten isimlerden biri. Özdemir, DİTİB’e, ‘Ankara’dan kopmasını sağlayacak bir başlangıç’ çağrısında bulundu.
Özdemir, DİTİB’in, dini bir cemaat olarak tanınmaktan her zamankinden daha uzakta olduğunu da sözlerine ekledi.