Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Almanya 2024 yılında düzensiz göçü zorlaştıracak

Alman hükümeti, 2024 yılında düzensiz göçü engellemek ve iltica başvurularını zorlaştırmak için değişiklikler planlıyor. Almanya'da yeni yılda bu konuda atılacak adımları derledik.

by aktifhabercom
December 25, 2023
Almanya 2024 yılında düzensiz göçü zorlaştıracak
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Avrupa’da sığınmacıların en çok rağbet ettiği ülke olan Almanya’da hükümet 2024 yılında göçle ilgili çok sayıda düzenlemede değişiklik planlıyor. Düzensiz göçle mücadelenin yanı sıra iltica süreçlerini ve sınır dışı edilmeleri hızlandırmak bunların başında geliyor.

Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin (BAMF) verilerine göre Almanya’ya bu yılın ilk 11 ayında gelip sığınma başvurusu yapanların sayısı 325 bin 801 oldu.

Bunlardan 304 bin 581’ini ilk kez iltica edenler oluşturdu. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 189 bin 998 idi. Dolayısıyla geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında iltica başvurularında yüzde 60,3 oranında artış kaydedildiği dikkat çekiyor.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Hindistan’da Türk markalarına boykot: LC Waikiki, Mavi, Koton ve Trendyol listede

Hindistan’da Türk markalarına boykot: LC Waikiki, Mavi, Koton ve Trendyol listede

May 19, 2025
5.1k
Süleyman Efendi Cemaati’nin eski lideri Arif Ahmet Denizolgun’un ölümü hakkında soruşturma

Süleyman Efendi Cemaati’nin eski lideri Arif Ahmet Denizolgun’un ölümü hakkında soruşturma

May 19, 2025
5.1k

Bu yıl Almanya’ya gelip ilk kez sığınma başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısı 55 bin 354 olarak kayıtlara geçti. Bu sayı 2022’nin aynı döneminde 19 bin 754 olmuştu. Bu da Türkiye’den ilticalarda yüzde 180,2 artış olduğunu gösteriyor.

En çok sığınmacının geldiği Suriye’den başvurular yüzde 56,3 oranında artarken Türkiye’nin ardından en çok sığınmacı gelen üçüncü ülke olan Afganistan’dan başvuruların artışı da yüzde 53,4 olarak gerçekleşti.

Almanya’ya kara, hava ve deniz yoluyla bir seyahat belgesi olmadan gelen Türkiye vatandaşlarının sayısında da artış var. Sınır güvenliğinden sorumlu Federal Polis Teşkilatı’nın verdiği bilgiye göre, geçerli bir oturum veya seyahat belgesi olmadan Almanya’ya giriş yapmaya çalışırken yakalanan Türk vatandaşı sayısı 2019’da 2 bin 77 olarak not edilirken bu sayı geçen yıl 9 bin 94’e yükseldi. Bu da yüzde 338 oranında artışa tekabül ediyor.

Yılın ilk dokuz ayında, yani Ocak-Eylül 2023 diliminde de toplam 12 bin 321 Türk vatandaşı düzensiz yollarla Almanya’ya giriş yapmaya çalışırken tespit edildi. Yetkililer, bu sayının sene sonuna kadar 20 bine kadar ulaşacağını tahmin ediyor.

Almanya’ya Türkiye’den düzensiz göç artarken sığınma taleplerine verilen kabul oranıysa düşüyor. Bu yılın ilk 11 ayında Türk vatandaşlarının iltica başvurularının sadece yüzde 13,6’sına olumlu cevap aldığı bildirildi.

Sınır dışı etmeyi kolaylaştıran düzenlemeler sertleştiriliyor

Alman siyasetinde ise artan iltica başvuruları ve düzensiz göç rahatsızlık yaratıyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, lideri olduğu Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) sol kanadından gelen itirazlara rağmen bir süre önce sınır dışı uygulamalarını hızlandırmak için 2024 yılında yasal değişiklikler yapılacağının mesajını vermişti.

Bu yılın ilk altı ayında 7 bin 861 kişinin sınır dışı edildiği Almanya’da uygulamaya konması hedeflenen yeni Sınır Dışını İyileştirme Yasası ile 600 kişinin daha bu sayıya eklenmesinin muhtemel olduğu belirtiliyor. Türkiye’ye ise bu yıl Ocak-Ekim arasında 755 kişi sınır dışı edildi. 2022 yılının tamamında Türkiye’ye gönderilenlerin sayısı da 515’ti.

Hükümetin hazırladığı ve Ocak 2024’te meclise gelecek yeni düzenleme, başvurusu reddedilenlerin önceden bildirim yapılmadan geri gönderilmesinin önünü de açıyor. Ayrıca bu kişilerin geri gönderme merkezlerinde tutulabildiği süre de 28 güne çıkarılıyor.

Sınır dışı edilecek kişilerin olmaları gereken yerde bulunmamaları halinde kaldıkları mülteci yurdunun başka bölümlerinde de polis tarafından aranmaları mümkün hale gelecek. Şimdiye kadar bu mümkün değildi.

Almanya’da 2020 ve 2022’de senede 12 bin kişi sınır dışı edildi. Ekim 2023 itibarı ile ülkeyi terketmesi gereken kayıtlı sığınmacı sayısı ise 250 bin 749 olarak açıklandı.

Kaçakçılarla mücadelede de cezalar artıyor

Düzensiz göçle mücadelede insan kaçakçılarına yönelik cezalar da sertleştiriliyor. Bu kişilerin suçunun sabit görülmesi halinde verilen cezalar artırılırken sığınmacıların cep telefonundaki bilgilerin incelenmesi ile olası suç örgütü üyelerinin saptanması ve sınır dışı edilmeleri de mümkün hale gelecek. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Buna suç işlemiş kişiler ile tehlikeli görülen şüphelilerin tespiti ve sınır dışı edilmeleri de dahil” demişti.

web

Federal Polisin aktardığına göre insan kaçakçılığı yapan Türk vatandaşlarının sayısında da artış söz konusu. 1 Ocak 2019’dan 30 Eylül 2023’e kadar Almanya’da Türk pasaportlu toplam 728 kaçakçı yakalandı. 2019’da yakalanan Türk kaçakçı sayısı 73, pandeminin damgasını vurduğu 2020 ve 2021’de 56 ve 111, geçen yıl 285, bu yılın eylül ayına kadar da 203 oldu. Polis, “2019 ile 2022’yi karşılaştırdığınızda yakalanan Türk pasaportlu kaçakçı sayındaki artış yüzde 290” saptamasını yapıyor.

Alman polisinin verdiği bilgilere göre Türkiye’den Almanya’ya gelmek isteyenler kaçakçılara kişi başına 6 bin ila 10 bin euro para ödedi.

Türkiye ile yapılan anlaşmanın benzerleri hedefleniyor

Alman hükümetinin düzensiz göçle mücadele anlaşmalarından sorumlu özel temsilcisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) üyesi Joachim Stamp da bu sene Gürcistan, Moldova, Kenya, Kolombiya, Özbekistan ve Kırgızistan ile geri kabul anlaşmaları pazarlıkları yürüttü. Geçen ay Alman hükümeti, Gürcistan ile Moldova’yı “güvenli ülke” olarak sınıflandırdı. Geri kabul anlaşmalarıyla amaç söz konusu ülkelerden gelen, ancak Almanya’da iltica şansı olmayanların hızla geri gönderilmesi.

Alman hükümeti, Türkiye ile 2016’da varılan mülteci mutabakatının da yenilenmesini hedefliyor. Söz konusu anlaşma ile Ankara, Türkiye’den Yunanistan’a geçen, ancak sığınma başvusunda bulunma hakkı bulunmayan kişileri geri almayı taahhüt etmişti.

İltica başvurularının incelenmesi ve karar süreci hızlandırılacak

Alman hükümetinin verilerine göre, iltica başvurusu reddedildiği için idare mahkemesine başvuran bir kişinin şikayetinin karara bağlanması ortalama 26,6 ay sürüyor.

Federal hükümet yeni bir genel düzenleme ile iltica süreçlerini hızlandıracak..

Buna göre geldiği ülkeye bakıldığında sığınma başvurusunun kabul edilme şansı yüzde 5’ten düşük olan kişilerin iltica ve yaptılarsa mahkemeye itiraz sürecinin toplam üç ayda sonuca bağlanması hedefliyor. Geri kalan sığınma taleplerinin incelenmesi ve karara bağlanmasının da altı ayda tamamlanması planlanıyor.

İlticacıların aldığı sosyal yardımlarda azaltma

Almanya’da sığınma başvurusunun karara bağlanması 18 ayı aşan mülteciler normalde Alman vatandaşlarının hakkı olan “vatandaşlık parası” adlı maddi yardımdan faydalanma imkanına kavuşuyordu. Şimdi ise düzensiz göçü cazip kıldığı iddia edilen bu sosyal desteğe kavuşma süresi 36 aya, yani iki katına çıkarılıyor. Böylece sığınmacı 36 ay boyunca vatandaşlık parasından daha düşük olan “sığınmacı desteği” alacak. Devlete bağlı sığınmacı konutlarında yemek yiyorsa onun ücreti de yardımlardan düşülecek.

1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli sığınmacı yardımı ise şöyle: Bir kişi 410 euro, varsa partneri 369 euro, aynı konutta kalan diğer yetişkinler kişi başına 328 euro aylık maddi yardım alabiliyor. 14-17 yaş arası çocuklar 364 euro, 6-13 yaştaki çocuklar 304, ayrıca 5 yaşına kadar çocuklar da ayda 278 euro maddi destek hakkına sahip.

Nakit para yerine kartlı ödeme

Almanya’da bazı ilticacıların aldıkları nakit devlet desteğini ülkelerine havale yoluyla göndermeleri kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olmuştu. Özellikle muhalefet, ihtiyaçların nakit yerine para yüklenebilen kartlı ödeme sistemi ile karşılanmasını talep ediyordu. Ancak birçok yerel yönetim, bürokratik yükü yol açacağı gerekçesi ile buna itiraz etti. Böyle bir uygulamayı “sosyal kart” adıyla 8 Aralık’ta ilk kez hayata geçiren ise Hannover kenti oldu. Sosyal kartlar, ayrımcılığa yol açmaması için de banka kartlarına benzetilerek üretildi.

Thüringen eyaletinin iki bölgesinde de sığınmacılara ödeme yapabildikleri kartlar verilmeye başlandı. Kart sahibi sığınmacı her ay bağlı bulunduğu yerel yönetimin ilgili kurumuna giderek devlet yardımını karta yükletebiliyor. Sığınmacıların konut gideri ise sorumlu belediyelerce karşılanıyor.

Bavyera eyaleti 2024 ilkbaharında, hem kent hem de eyalet olan Hamburg da 2 Ocak itibarı ile sığınmacılara kart uygulamasına başlayacağını duyurdu.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Tags: 2024almanyadüzensiz göç
ShareTweet
Previous Post

Beytüllahim’de Noel ayini: Biz Filistinliler iyileşeceğiz, peki siz iyileşebilecek misiniz?

Next Post

Ticaret Bakanlığı’ndan ‘fahiş fiyat’ yaptırımı

İLGİLİHABERLER

Hindistan’da Türk markalarına boykot: LC Waikiki, Mavi, Koton ve Trendyol listede
EKONOMİ

Hindistan’da Türk markalarına boykot: LC Waikiki, Mavi, Koton ve Trendyol listede

May 19, 2025
5.1k
Süleyman Efendi Cemaati’nin eski lideri Arif Ahmet Denizolgun’un ölümü hakkında soruşturma
GENEL

Süleyman Efendi Cemaati’nin eski lideri Arif Ahmet Denizolgun’un ölümü hakkında soruşturma

May 19, 2025
5.1k
Yeni Şafak’ın yalanı elinde patladı: ‘Kurultayda dağıttılar’ denilen iPhone, 1 yıl sonra piyasaya çıkmış
GENEL

Yeni Şafak’ın yalanı elinde patladı: ‘Kurultayda dağıttılar’ denilen iPhone, 1 yıl sonra piyasaya çıkmış

May 19, 2025
5k
Tartışma yaratan video silindi: Mehmet Şimşek, Londra’da “İmamoğlu’nun tutuklanacağı zaten biliniyordu” dedi mi?
GENEL

Tartışma yaratan video silindi: Mehmet Şimşek, Londra’da “İmamoğlu’nun tutuklanacağı zaten biliniyordu” dedi mi?

May 19, 2025
5k
Mahkemenin aylardır adresinde bulamadığı Mehmet Ağar locada çıktı
GENEL

Mahkemenin aylardır adresinde bulamadığı Mehmet Ağar locada çıktı

May 19, 2025
5k
Konut için 4 milyon TL kredi çeken asgari ücretli 6 ayda 1 taksit ödeyebiliyor
EKONOMİ

Konut için 4 milyon TL kredi çeken asgari ücretli 6 ayda 1 taksit ödeyebiliyor

May 19, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Dursun Özbek duyurdu: Ünlü yıldız Galatasaray’dan ‘gitmekte çok ısrarcı’

Dursun Özbek duyurdu: Ünlü yıldız Galatasaray’dan ‘gitmekte çok ısrarcı’

May 19, 2025
5k
Diyarbakır’da baba-oğulun yanmış cesedi araçta bulundu

Diyarbakır’da baba-oğulun yanmış cesedi araçta bulundu

May 19, 2025
5k
Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı’nın oğluna ait otomobil yandı

Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı’nın oğluna ait otomobil yandı

May 19, 2025
5k
Okul müdürü 15 öğrenciye 8 yıl boyunca cinsel istismarda bulunmuş

Okul müdürü 15 öğrenciye 8 yıl boyunca cinsel istismarda bulunmuş

May 19, 2025
5k
Mahkeme, Sedat Peker’e Türkiye’ye dönüş yolunu kapattı

Mahkeme, Sedat Peker’e Türkiye’ye dönüş yolunu kapattı

May 19, 2025
5k
Atatürk’ün videosu 98 yıl sonra ortaya çıktı

Atatürk’ün videosu 98 yıl sonra ortaya çıktı

May 19, 2025
5k
Muslera’nın penaltı atmasını eleştiren Mourinho, Porto’da kalecisine penaltı attırmış

Muslera’nın penaltı atmasını eleştiren Mourinho, Porto’da kalecisine penaltı attırmış

May 19, 2025
5k
Tekmeli-yumruklu saldırıya uğrayan kadın, sığındığı markette de dövüldü

Tekmeli-yumruklu saldırıya uğrayan kadın, sığındığı markette de dövüldü

May 19, 2025
5k
TFF üyesi Hasan Suröz iş insanını hastanelik etti

TFF üyesi Hasan Suröz iş insanını hastanelik etti

May 19, 2025
5.1k
Kartalkaya’daki otel yangınında 81 ceset torbası kullanılmış

Kartalkaya’daki otel yangınında 81 ceset torbası kullanılmış

May 19, 2025
5k
Saral’dan Bostancı’ya: Sana ne Linet’ten

Saral’dan Bostancı’ya: Sana ne Linet’ten

May 19, 2025
5.1k
Şampiyonlar Ligi’ndeki muhtemel rakipleri

Şampiyonlar Ligi’ndeki muhtemel rakipleri

May 19, 2025
5k
Bursa’da polis aracı direğe çarparak devrildi

Bursa’da polis aracı direğe çarparak devrildi

May 19, 2025
5k
Ege Denizi’nde 4.6 büyüklüğünde deprem

Ege Denizi’nde 4.6 büyüklüğünde deprem

May 19, 2025
5k
Joe Biden’a prostat kanseri teşhisi konuldu

Joe Biden’a prostat kanseri teşhisi konuldu

May 19, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.