Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

İsmail S. Gülümser’in yazısı: Yüzeysel dindarlık ve sonuçları

''Yani insan kabahati ya kimsenin olmadığı yerde veya herkesin kusuru normal karşıladığı yerde utanıp sıkılmadan işleyebilir.''

by aktifhabercom
November 6, 2023
İsmail S. Gülümser’in yazısı: Yüzeysel dindarlık ve sonuçları
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

İnanmış biri bile olsanız hayat gel-gitlerle dolu, bazı dönemler kâinatın sahibi yüce yaratıcıya karşı gönülden bir yakarışla yönelip bütün istek ve arzularını tevazu içinde sunacak bir duruluğa erişiliyor. Bazen de bıkkınlık gösterip nefsin istekleri doğrultusunda bir hayata kendini kaptırıyor, sorumluluktan kaçıp heveslerin peşine düşülüyor. Zaaflarının farkında olmayan, iniş ve çıkışlar için gerekli önlemi almayan birinin dinin sınırlarını biraz zorladığında yön değiştirip sapkınlığa kayması iyi bir yola girmişken kaybetmesi işten bile değil.

Yaşamı daha düz bir çizgide sürdürmek için, sürekli bir arayış içinde her fırsatı yüce yaratıcıya yönelecek şekilde kullanmak gerekiyor ki sapma olmasın. Genelde insanlar herkesin gözü önünde yanlıştan sakınır, onun iç dürtüleri daha çok kimsenin olmadığı yerde harekete geçip onu kötülüğe sevk eder, ya da hataya açık kişiler bir araya gelirlerse birbirini kötülüğe teşvik eder. Yani insan kabahati ya kimsenin olmadığı yerde veya herkesin kusuru normal karşıladığı yerde utanıp sıkılmadan işleyebilir.

Kimsenin olmadığı yerde veya günahın sıradanlaştığı yerde yanlıştan uzak durma ciddi bir iç disiplini gerektirir. Başkasının görmediği, herkesin hataları normal karşıladığı yerde bile insanın iradesini doğru yönde kullanması, her an kendini görüp gözeten biri olduğuna yürekten inanmasına bağlıdır.

Bedeni hazların esaretinden kurtulma, manevi yaşamını zenginleştirip meleklere yakışır bir yaşamı tercih etme sahibini olgunlaştırır.  İnsan, bazı vesileleri kullanıp kendini sürekli geliştirmeye çalışırsa hayatı daha düzenli hale gelir, bu durum dışa da yansır ve ondan herkesin kabulde zorlanmayacağı davranışlar aksetmeye başlar. Bu anlayışın gelişmesi için mübarek gün ve geceler iyi bir fırsat olabilir. Gönülden ona yönelerek kalbi yumuşayan biri, samimi duygularla içini döktüğü zata verdiği sözü tutması onu koruyacak bir zırha dönüşebilir.

İstek ve arzularını frenlemekte zorlanan bir insan hatasını hissettiği anda geri dönmeye çalışması onun bu mücadelede başarısı için önemlidir. Hatalı olduğuna inandığı davranışlardan kaçınacak yol arama iç disiplinini geliştirir. Söz verdiği halde yanlıştan korunamamış biri de yaptığı hatanın sonuçlarını görüp onları kendini frenlemede kullanabilir.

İnsan olumlu davranışlara sahip olmak için gayret ettiği gibi, onları koruyup sürdürmek için de efor sarf etmelidir. Kişiyi, hataya zorlayan iç dürtülerden sakınmanın en kestirme yolu, kusurları büyümeden önlemekten geçer. Çünkü insanın kötülüklerden uzak durmasının anahtarı pişmanlık duygusudur, bir kez hatalı isteklerini engelleyemeyen taşkınlığa meyleden birisi, eğer ciddi bir kararlılıkla hatadan korunmak için çare ararsa kendini muhafaza edecek çözümler bulabilir.

Basit sapmalarla başlayan kabahatler giderek büyür ve belli bir noktadan sonra geri dönülemez hale gelir.

İslam toplumlarında dinin yasakladığı halkın da yadırgadığı alkol uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıkların önlenememesinin sebebi de budur. İnsanlar bulundukları toplumdan dışlanma hatta bazen hapse düşme pahasına küçük kaçamaklarla başladığı alışkanlığı terk edemiyor. İşleri bozulanlar aile yuvası dağılanlar sonradan pişman olsalar da vazgeçmekte zorlanıyor.

Eğer bir birey, yanlışa itecek istek ve arzuların varlığını gözden kaçırırsa gayet tabii gibi görünen düşünceler onu alır çok problemli yerlere doğru götürür. İslam Peygamberi (SAV) insanın her an yanlışa açık olduğunu “…beni göz açıp kapayıncaya kadar nefsin istekleriyle baş başa bırakma” sözleriyle anlatmıştır. Çok güçlü iradeye sahip birinin bu sözleri hiç akıldan çıkarılmamalıdır.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Apple’ın 2026 planı sızdı: Katlanabilir telefon cep yakacak, uygun fiyatlı modeller 2027 baharına kaldı

Apple’ın 2026 planı sızdı: Katlanabilir telefon cep yakacak, uygun fiyatlı modeller 2027 baharına kaldı

November 26, 2025
5k
‘İş insanı kaçak çiftlik kurdu, milletvekilini tehdit etti’ iddiası: Konu Erdoğan’a kadar gitti ancak sonuç alınamadı

‘İş insanı kaçak çiftlik kurdu, milletvekilini tehdit etti’ iddiası: Konu Erdoğan’a kadar gitti ancak sonuç alınamadı

November 26, 2025
5k

Taşkınlığa iten hayvani hislerin kontrol altına alınması yaşamın insana yakışır bir çizgide sürdürülmesi için özel çaba gereklidir. Hiç kimse yanlıştan uzak olduğu hissine kapılmamalı, her an tetikte bekleyen duyguların ona zarar vermesine engel olmalıdır. Hayatını bu tür yanlışlardan korumak isteyen her birey, bir hedef belirlemeli ve sürekli bunun için gayret etmeli, hataya açık iç dürtülerden sakınma yolları bulmalıdır. Bu türden yüksek gayeler için emek sarf edenler, laubalilikten uzak durur hayatını bir disiplin içinde sürdürmeye çalışır.  

Her birey yanlış davranışa yönelebilir ancak önemli olan bunu fark ettiği anda hatadan dönmektir. Böyle olumlu yönde gelişme ivmesi yakalamanın anahtarı da büyük küçük demeden her hatayı önemseyip ondan korunma yolu aramakla olur. Gizli kusurların görülmediği vehmine kapılanlar ortamı bulduğunda daha büyüklerine yeltenebilir, çünkü basit gibi görünen hatalar sizi daha fazlasını istemeye sevk eder.

Bediüzzaman tehlikeli yerlerde dolaşmanın zararlarını “her bir günah içinde küfre kadar giden bir yol vardır” sözleriyle anlatmakta, mealen kusurlarda korunmak ancak onu önemsemekle mümkün olur demektedir. Kısacası kişiler, küçük kusurlarını uygun yolla düzeltmeli ki daha büyüklere kayma yolu tıkansın.

Hayat boyu birçok konuda seçim yapmak zorunda olan bizler tek başımıza kusurdan korunmamız zor olabilir, halbuki herkesin birbirini kontrol ettiği korumalı bir toplumda bu daha da kolaylaşır. İstikrarlı bir çizgi yakalamak insanın yaşadığı ortamın kötülüğe kapalı olmasına bağlıdır. Bu yüzden tercihlerimizi doğru yönde kullanmak için, gerçekten istikamet üzere hayatını devam ettiren bir grubun arasında olmak önemlidir, yani içten gelen kötü istek ve arzulara bu yolla setler kurulur. Ahlaki değerler, aynı prensiplere bağlı akran grubuyla daha rahat yaşanır.

Medeni dünya insanları yanlıştan uzak tutmak için hayatın her alanında ciddi prensipler geliştirmiş ve herkesin uymasını isteyerek geneli ilgilendiren birçok sorunu çözmüştür. Halbuki doğu toplumlarında hayatı çevreleyen prensipler konmadığı için bireyler kendi iradeleriyle baş başadır.  Yukarıda da ifade edildiği gibi ancak insan kendisi gibi düşünenlerle bir araya gelip hayatını onların da gözetiminde korumalı hale getirebilir.

İnsan iç dünyasında sürekli nefsin istek ve dürtüleriyle mücadele halindedir, bu yüzden her zaman yanlıştan korunmak kolay olmayabilir. İnsanın hataya açık olduğunu bilmesi kendini koruma kaygısı taşıması açısından önemlidir.  Meylettiğimiz her düşünce ve eylem tekrar tekrar çek edilmeli, kötülüğe iten his ve heveslerden uzak durulmalıdır. İnsan hatalarından dönmek için bir kere söz verdi mi, ondan sonra hayatını buna göre düzenlemeli, geçmiş kusurların pişmanlığını kullanıp kararlı bir duruş sergilemelidir.

İnsan hayatını düzene sokup hem kulların hem de yüce yaratıcının memnun olacağı davranış çizgisini yakalaması çok güçlü bir iradeyle mümkün. Bu iradeyi koruyup hedefini ahireti mamur hale getirecek şekilde planlayan biri kötülükten uzak haliyle dünya hayatını da süsleyip zenginleştirir. O yüzden toplum geneli, Allah’tan korkarak davranışlarını ayarlayan, yanlıştan uzak durmaya çalışan birinin kötülük yapmayacağını, başkasına zarar vermeyeceğini düşünür, onun yanında kendini güvende hisseder.

Otokontrol sistemlerinin kurulmadığı yerlerde, kötülüklere kapalı olmanın yolu ciddi nefis terbiyesinden geçiyor

İçerik zenginliği olmayan, Allah’a hesap verme korkusu yaşamayan, dini öne çıkarsa da günahtan uzak duramaz. Son dönemde İslam’ı siyasete meze yapanlar dinin içini boşalttılar, ruhsuz göstermelik ibadetlerin yeterli olacağını zannettiler. Her türlü kusura açık yanlarıyla öne geçip yetki aldıktan sonra zaaflarına yenik düştü, elde ettikleri konumları kişisel çıkarları için kullandılar. Kendine güvenen davranışlarını sorgulama gereği duymayanlar halka, tutamayacakları sözleri verdi yetimin malını koruma hassasiyeti iddiasında bulundular, onların görmediği yerde el altından toplumun varlıklarını üzerlerine geçirdiler.

Halk görmese de yüce yaratıcı görüyor inancını kendi siyasi hedefleri için rafa kaldırdılar, eskiler gibi hırsızlık yapmadan ülke kaynaklarını kendi keselerine aktarmadan rekabet edemeyecekleri gibi pespaye bir anlayışın arkasına saklandılar. Din-dava deyip başkalarının adalete hesap verme korkusuyla çekindiği en büyük suçları hiç endişe duymadan işlediler, adalete yakalanınca da karşı çıkanları şeytanlaştırdı hukuk sistemini dağıtıp yargıçlara ceza yağdırarak itirazları bastırmaya yeltendiler.

Türkiye’de dini temsil iddiasıyla ortaya çıkanların zaaflarla baş etmede yaşadıkları problem, herkesin kulağına küpe olmalı, Allah’a verdikleri sözden dönenlerin acınası haline bakıp ibret almalı.  Bütün dünyaya İslam’la insani değerleri gösterme şansı varken, sırf nefisin peşine takılıp bu güzel sonuçtan birkaç kuruş için vazgeçenlerin tutumlarıyla neleri kaybettiklerini görüp davranışlarımız ona göre ayarlanmalı.

Hayatın prensiplere bağlı olarak insanı çizgide hak ve hukuk gözeterek geçmesi için hem kendimize hem kalben bağlı olduğumuz yüce yaratıcıya söz vermeli, kendimizden başlayarak dünyayı olumlu yönde değiştirmek için harekete geçmeli.  

*Fethullah Gülen Hocaefendi’nin “herkul.org” sitesindeki yazısından faydalanılmıştır.

İsmail S. Gülümser

Tags: dindarlıkİsmail S. Gülümseryüzeysel
ShareTweet
Previous Post

KYK yurdunda yine asansör ‘düştü’

Next Post

Japon uzman uyardı: İzmir’de 6,5 büyüklüğünde deprem bekliyoruz

İLGİLİHABERLER

Apple’ın 2026 planı sızdı: Katlanabilir telefon cep yakacak, uygun fiyatlı modeller 2027 baharına kaldı
EKONOMİ

Apple’ın 2026 planı sızdı: Katlanabilir telefon cep yakacak, uygun fiyatlı modeller 2027 baharına kaldı

November 26, 2025
5k
‘İş insanı kaçak çiftlik kurdu, milletvekilini tehdit etti’ iddiası: Konu Erdoğan’a kadar gitti ancak sonuç alınamadı
GENEL

‘İş insanı kaçak çiftlik kurdu, milletvekilini tehdit etti’ iddiası: Konu Erdoğan’a kadar gitti ancak sonuç alınamadı

November 26, 2025
5k
Özel temsilcilerin telefon konuşması sızdı; ABD’nin 28 maddelik Ukrayna barış planı nasıl ortaya çıktı, Putin Trump’a ne dedi?
DÜNYA

Özel temsilcilerin telefon konuşması sızdı; ABD’nin 28 maddelik Ukrayna barış planı nasıl ortaya çıktı, Putin Trump’a ne dedi?

November 26, 2025
5k
Türkiye hayvan ithalatında dünya ikincisi, ette yeni zamlar kapıda
EKONOMİ

Türkiye hayvan ithalatında dünya ikincisi, ette yeni zamlar kapıda

November 26, 2025
5k
DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Hukuk devletiymişiz! Melih üç yıldır veremle mücadele ediyor, anne-babası üç aydır hapiste
GÜNDEM

DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Hukuk devletiymişiz! Melih üç yıldır veremle mücadele ediyor, anne-babası üç aydır hapiste

November 25, 2025
5k
Öcalan’la görüşmeden ilk detaylar: Ses kaydı alındı, fotoğraf çektirilmedi
GÜNDEM

Öcalan’la görüşmeden ilk detaylar: Ses kaydı alındı, fotoğraf çektirilmedi

November 25, 2025
5k
Daha Fazla Haber
İtalya’da kadın cinayetine ömür boyu hapis getiren düzenleme yasalaştı

İtalya’da kadın cinayetine ömür boyu hapis getiren düzenleme yasalaştı

November 26, 2025
5k
Çinli kadının Türk erkekle evlendikten sonraki hali sosyal medyayı salladı

Çinli kadının Türk erkekle evlendikten sonraki hali sosyal medyayı salladı

November 26, 2025
5k
Vatikan’dan Katoliklere net mesaj: Evlilik iki kişiliktir, çok eşlilik kabul edilemez

Vatikan’dan Katoliklere net mesaj: Evlilik iki kişiliktir, çok eşlilik kabul edilemez

November 26, 2025
5k
ABD’de gözaltındaki Türk bilim insanı Dölek, kefaletle serbest bırakıldı

ABD’de gözaltındaki Türk bilim insanı Dölek, kefaletle serbest bırakıldı

November 26, 2025
5k
AKP’li Şamil Tayyar, Öcalan’a sorulan soruları aktardı

AKP’li Şamil Tayyar, Öcalan’a sorulan soruları aktardı

November 25, 2025
5k
Almanya’da para karşılığı dil sertifikası skandalı

Almanya’da para karşılığı dil sertifikası skandalı

November 25, 2025
5.1k
Can Holding soruşturmasında adı geçen Ahmet Kırman, Koç Holding’den ayrıldı

Can Holding soruşturmasında adı geçen Ahmet Kırman, Koç Holding’den ayrıldı

November 25, 2025
5k
Galatasaray, Union SG’ye tek golle yenildi

Galatasaray, Union SG’ye tek golle yenildi

November 25, 2025
5k
Türk Dil Kurumu ‘yılın kelimesi’ için anket açtı

Türk Dil Kurumu ‘yılın kelimesi’ için anket açtı

November 25, 2025
5k
Almanya’da yüzlerce bomba ihbarı yapan gruba operasyon

Almanya’da yüzlerce bomba ihbarı yapan gruba operasyon

November 25, 2025
5k
Louvre’dan çalınan mücevherler hala kayıp: Bir gözaltı daha

Louvre’dan çalınan mücevherler hala kayıp: Bir gözaltı daha

November 25, 2025
5k
Erdoğan’a hakaret iddiasıyla 3 kez tutuklanmıştı: “Kaçak yollarla Norveç’teyim” videosu viral oldu

Erdoğan’a hakaret iddiasıyla 3 kez tutuklanmıştı: “Kaçak yollarla Norveç’teyim” videosu viral oldu

November 25, 2025
5.3k
Şanlıurfa Adliyesi’nde patlama

Şanlıurfa Adliyesi’nde patlama

November 25, 2025
5.1k
Hülya Avşar’dan Merve Taşkın açıklaması: “Özendirme değil, uyarı”

Hülya Avşar’dan Merve Taşkın açıklaması: “Özendirme değil, uyarı”

November 25, 2025
5.1k
130 milyon liralık kazancı olan işe 8 kişi alınacak: Kimse bu koltuğa oturmak istemiyor

130 milyon liralık kazancı olan işe 8 kişi alınacak: Kimse bu koltuğa oturmak istemiyor

November 25, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.