Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

İsmail S. Gülümser’in yazısı: İnsanlığın problemlerini zorluklara göğüs gerenler çözebilir

by aktifhabercom
November 13, 2023
İsmail S. Gülümser’in yazısı: İnsanlığın problemlerini zorluklara göğüs gerenler çözebilir
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Günümüzde bireyler üstesinden gelmekte zorlandıkları kişisel ailevi ve toplumsal problemlerle karşı karşıya.

-Bazıları, istediği gibi yönetmek için kasten problem üretip keyfini sürüyor,

-Bir kısmı, kurulan kirli çarktan menfaatlenmeyi tercih ederek sessiz kalıyor,

-Hayat enerjini kaybetmişler, vurdumduymazlığı seçip kendine sıra gelinceye kadar bekliyor.

Gerçekten sorunu çözmek için kolları sıvadığı sanılanlar ise kalıcı çare düşünmüyor, kısa vadeli çözümle yetiniyor.  

Yaşadığı dönemin sorunlarını kendi problemi olarak görmeyen, emek harcamak için gerekli enerji ve motivasyona sahip olmayanlar seyirci gibi olayları izlerken oturdukları zemin altlarından kayıp gidiyor. 

Halkın hangi istikamete gittiğine bakıp hayatını ona göre düzenleyenler, zorbaların önlerine koyduğu kirli plan ve projeleri bozamaz. İnsan nefsi, kolaycılığa kaçmaya çok müsait önüne çıkan her engelde sahip olduğu değerleri terk ederek istediğini elde etmeye çalışan kuralsızlar etraflarını da yanlışa iter, onlara da değer kaybı yaşatır.

İnsanlar arasında olumlu duyguları geliştirmek zordur, nefsin istekleri peşinde koşmaya hazır, zaaflarına takılıp kalmış zayıf karakterlilerin öne çıktığı, kötü örneklerin kolayca müşteri topladığı bir ortamda, iyiliğe yönelme çoğu zaman iç dürtüleri frenlemeyle mümkün olur. Hayatını menfaat hesabına göre planlayanlar, toplumsal sorumluluk üstlenmekten kaçınır, güçlülerin önüne koyduğu her türlü yanlışa boyun eğer, bununla mücadele edilmez deyip elleri kolları bağlı oturmayı tercih eder.

Eğer bireysel beklentilerini bir kenara bırakıp, toplum geleceğine hayatını adamış büyük önderler olmazsa kalabalıkların pespaye arzulara kendini kaptırıp, çizgisini kaybetmesi işten bile değildir. Toplumun iyi bir yolu tercih ettikten sonra düşünce sapmasına girmeden o anlayışı, sürdürmesinin yolu her engelde istikameti korumaya yöneltecek doğru rehberlerdir. Rüzgârın önündeki yaprak gibi savrulmayı kabul etmeyen, olaylar karşısında sağlıklı duruş sergileyebilenler kötü gidişe dur diyebilir. Duygu düşünce ve inanç kaybı yaşamış, güven bunalımı içindeki yığınlar, zorluklar karşısında direnç gösterenler eliyle bulunduğu durumdan kurtarılabilir.

Toplumların olgunlaşması sorumluluk alması ancak onlara doğru ve yanlışın ne olduğunu gösterecek güçlü iradeye sahip yol göstericilerle mümkün olur. Onlar, insanlığın gelişip olgunlaşması için özveride bulunur hayatlarını başkalarına adamaktan kaçınmaz, zorluklara aldırmadan günlük yaşamın düzeni için çırpınıp durur.  İnsanlık tarihi boyunca her problemli dönem, dev musibet dalgaları önünde yıkılmadan durmasını bilen bu önderlerle aşılmış onlar, irade ve sabırlarıyla halkı sürüklenip gittiği bataklıktan çıkarmıştır. 

Peygamberler kendi dönemlerinde hayatın ahenk içinde devamı için çok büyük emek harcadılar, her güçlüğü yanlışa girmeden aşma yolu gösterdiler. Onlardan sonra gelen hayatını toplumuna adamış diğer rehberler de insanları hatadan korumak için çabalayıp durdular.

İslam peygamberi (SAV) birbirini yiyen canavara dönüşmüş bir toplumda tebliğ görevi üstlendi.

-Dejenerasyon kız çocuklarını diri diri gömecek kadar ileri boyuttaydı,

-Güçlüler zayıfları hayvan gibi alıp satıyor, yaşam dahil her hakkında tasarruf ediyordu,

-Yıllar süren kan davaları yüzünden, insanlar birbirine kastediyor, kitlesel katliamlar işleniyordu,

-İktidar uğruna tuzaklar kuruluyor, öndekiler birbiriyle boğuşurken masumların hayatı sönüyordu,

-Birliktelikleri dağıtıp gücü ele geçirenlerin ektiği ayrılık tohumlarıyla toplum birbirinin kurdu olmuştu.

Kimsede yanlışa ‘dur’ deme cesareti kalmadığı için kötülük sıradan hale gelmişti. Kişisel mülkler gasp ediliyor, basit gerekçelerle yuvalar yıkılıp dağıtılıyor, çoluk çocuk aileler açlık ve sefalete itiliyor, zayıfların her türlü hakkı elinden alınıyordu. Adalet güçlüyü korumak için çalışıyor, zayıfın müracaat edebileceği en küçük bir merci bulunmuyordu. Akif’in ifadesiyle “dişsizleri kardeşleri yiyordu” Zorluklarla mücadele yüksek motivasyonla yapılabilir, toplumda bu türden motivasyonu ancak büyük önderler oluşturabilir.

Geçmiş peygamberler gibi O da bu kötülüğe ‘dur’ dedi, yanlışa itiraz edince dışlandı ve Mekke’den kovuldu.        

Vatanını terk etmeye katlandı, ama hata ve kusurlara karşı çok net bir duruş sergiledi böyle olunca da işlenen cinayetleri gördüğü halde ses çıkaramayanlar cesarete geldi ve onun etrafında toplandı. Bu cesaret önce hicret edilen Medine de yayıldı, yanlışlara kapalı olan sahabelerin dayanışmasıyla Mekke’deki kötülüğe de son verildi. Karşılaştıkları her yeni problemde hangi yolu seçeceklerini gösteren doğru bir rehber bulunduğu için önlerine çıkan engelleri hata yapmadan aşacak yeni yol ve yöntemler geliştirildi, süreklilik gerektiren hizmetler bıkmadan usanmadan devam ettirildi.

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında Süleyman Efendi, Bediüzzaman gibi toplum önderleri savaş sonrası değer kaybıyla karşı karşıya olan boşluktaki toplumu korumak için hayatlarını ortaya koydular. Son dönemde Türkiye’de bu görevi farklı tarikat ve cemaat önderleri yaptı. Her şeyi maddeden ibaret gören, materyalizme kayma eğilimindeki bir topluma manevi ve moral değerleri kazandırmak için çabaladılar. Aynı dönemde Fethullah Gülen Hocaefendi de etrafında yüksek motivasyon sahip gruplar oluşturdu onları maneviyatın temsilcisi haline getirdi. O, Türkiye’de başlayıp tüm dünyaya yayılanlara, karşılaştıkları her yeni problemi maddi menfaat hesabına girmeden çözecek yollar gösterdi. Dünyanın ortak birikiminden ve dinlerin ortaya koyduğu değerlerden faydalanarak insanların hatasız faaliyet yürütmesi için hayatını vakfetti.

Karşılaştıkları musibetlerden sonra tavırlarında değişiklik olmayan değer kaybı yaşamayan gönüllüler, 80 darbesinden sonra tekrar bir araya gelip olumlu düşünceleri yayacak yollar buldu, 28 Şubatçıların faaliyetleri bitirmeye dönük tüm saldırıları uygun tavır değişiklikleriyle aşıldı, yol ve yöntem değiştirmeden hizmetlere devam edildi.  Bediüzzaman mealen “maddi kılıç kınına girdi bu dönem kalplerde etkili manevi düsturları öne çıkarmayla sorunlar çözülecek” dediği gibi, Hocaefendi de sadece Kur’an okuma öğretmeyle hizmet anlayışını aşacak yollar buldu, varlıklı insanları gençliğin eğitimi için yatırım yapmaya okullar açmaya teşvik etti.

Bugün Türkiye zaaflarına teslim olmuş dindar olarak bilinenler tarafından yönetiliyor. Onlar, din adına yola çıktıkları halde devlet yönetimindeki imkânları görünce kendilerini kaybettiler, fırsatı değerlendirip keselerini doldurmaya yöneldiler. Onların ele geçirdiği maddi güçten korkanlar, yanlışı söylemeye cesaret edemedi, doğruyu göstermesi gerekenler sıradan insanlar gibi çeşme akarken testisini doldurma derdine düştü. 

Halkta başlayan çürümüşlük, hayatı maddeden ibaret görme, menfaatinden başa bir şey düşünememe anlayışı din-diyanet diyenlere kadar yayıldı. Kolay yoldan istediğini elde edenler, sırf düzenleri bozulmasın diye vahşi cinayetlere ya sessiz kaldı ya da farklı gerekçelerle katkı sundu. Geçmişte moral değerleri tüketmek isteyenlerin rolünü bugün bu değerlere önem verdiği sanılan insanlar üstlendi.  Çıkar uğruna, hukuk kavramının içi boşaltıldı, mülkiyet hakkı ortadan kaldırıldı, en temel değerlerin yok edilmesi meşrulaştırıldı.

Güç sahiplerini görünce bütün değerlerini bırakıp kaçanların, onların artıklarıyla beslenme telaşına düşenlerin, herkesin gözü önündeki büyük kabahatlerini lafazanlıkla bastırıp saklayacağını sananların, zoru gördüğünde ya da eline fırsat geçince en hayati değerleri terk edenlerin, dini siyasete alet ederek sorun çözmeye çalışanların, siyasal İslam diyerek dinin toplumdaki ruhunu öldürenlerin,  din ile dünyayı birleştirmekten kaçıp dini ibadetle sınırlandıranların çekilen sancıları durdurma şansı yoktur. 

Dindarlar eliyle kutsal değerlere yapılan saldırıları, birleştirmek için gönderilen değerlere sistemini ayrıştırma amaçlı kullananları, insanları birbirine bağlayan tüm bağları koparıp sırça saraylarında kavgayı seyredenlerin yıkımını yine gönülden insani değerlere bağlı rehberler düzeltecek.  

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Park Holding’e operasyon, sahibi Turgay Ciner’e yakalama kararı: Habertürk, Show TV ve Bloomberg’in yeni sahibi Kemal Can tutuklandı

Park Holding’e operasyon, sahibi Turgay Ciner’e yakalama kararı: Habertürk, Show TV ve Bloomberg’in yeni sahibi Kemal Can tutuklandı

September 28, 2025
5.1k
En büyük fark Türkiye’de: Avrupa’da kadınlar, erkeklere göre daha fazla ücretsiz çalışıyor

En büyük fark Türkiye’de: Avrupa’da kadınlar, erkeklere göre daha fazla ücretsiz çalışıyor

September 28, 2025
5.1k

-Herkes bulunduğu şartlarda kabul eden,

-Evrensel insani değerleri en anormal şartlarda bile asla terk etmeyen,  

-Dünyanın bir sulh adasına dönmesi içindiyalog yolları araştıran,

-Farklı görüşten de gelse toplumu huzura kavuşturma yönündeki her türlü çabaya katkı sunan,

İnsanlığın geleceğini aydınlatmak için bedel ödemeyi göze alanlar… hapishane köşesinde çürümeye terk edilse de kendi gibiler için cehenneme dönüştürülmüş ülkesinden kaçarken denizde-nehirde boğulma riskiyle karşılaşsa da, yıllarca hizmet verdiği memleketinde şeytanlaştırılıp hayatını sürdürme imkanı elinden alınsa da,

Bütün imkanlarını kaybedip yurt dışında hayata yeniden başlamak zorunda bırakılsa da …

Hepsine katlanıp küçük dayanışmalarla ayakta kalmaya çalışacaklar.

Geçmiş sahabeleri örnek alanların, kendileri büyük sıkıntı içindeyken bile özverileri göz yaşartacak.  Bütün dinlerin ortak değerlerinden faydalanarak geliştirdikleri davranışlarla en zorlu şartlarda dirençlerini korudukları görülecek, büyük devletlerin bazen sağduyulu yaklaşımı koruyamadığı durumda da bile onlar, insanlık mesajlarıyla geleceğe ışık tutacak. 

Dünyanın yeniden bunalımlı bir döneme girdiği, süper güçlerin birbiriyle savaşı tartıştığı böyle dönemde insani değerleri dünyaya ulaştırma görevi onu üstlenecek gönül erlerini beklemektedir. Onlar, devlet gücünü ele geçirenlerin ürettikleri dev dezenformasyon kampanyalarıyla insani değerleri kaybeden toplumların sağlıklı düşünceyi kazanması için kolları sıvayacaklar ve her yere kendi iyilik ve güzelliklerini taşıyacaklar.

*Fethullah Gülen Hocaefendi’nin “herkul.org” sitesindeki yazısından faydalanılmıştır.

İsmail S. Gülümser

Tags: insanlıkismail s gülümserzorluk
ShareTweet
Previous Post

İtalya’da Etna Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Next Post

New York Belediye Başkanı’na ‘Türkevi’ soruşturması: ‘Baskı yaptı’ iddiası

İLGİLİHABERLER

Park Holding’e operasyon, sahibi Turgay Ciner’e yakalama kararı: Habertürk, Show TV ve Bloomberg’in yeni sahibi Kemal Can tutuklandı
GÜNDEM

Park Holding’e operasyon, sahibi Turgay Ciner’e yakalama kararı: Habertürk, Show TV ve Bloomberg’in yeni sahibi Kemal Can tutuklandı

September 28, 2025
5.1k
En büyük fark Türkiye’de: Avrupa’da kadınlar, erkeklere göre daha fazla ücretsiz çalışıyor
EKONOMİ

En büyük fark Türkiye’de: Avrupa’da kadınlar, erkeklere göre daha fazla ücretsiz çalışıyor

September 28, 2025
5.1k
Hande Fırat ile Melik Yiğitel birbirine girdi: CNN Türk’te ‘Bana şov yapma, çok pişman olursun’ sözleri
Manşet

Hande Fırat ile Melik Yiğitel birbirine girdi: CNN Türk’te ‘Bana şov yapma, çok pişman olursun’ sözleri

September 28, 2025
5.2k
Bu kez deprem değil: 1,6 milyon kişi için felaket senaryosu
ÇEVRE

Bu kez deprem değil: 1,6 milyon kişi için felaket senaryosu

September 28, 2025
5.1k
Tiktok fiilen İsrail kontrolüne geçti: Netanyahu’ya göre ‘sırada X var’
DÜNYA

Tiktok fiilen İsrail kontrolüne geçti: Netanyahu’ya göre ‘sırada X var’

September 28, 2025
5.2k
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici: Ahmet Hakan allayıp pulladı ama sonunda gazetecilik ayıbını itiraf etti
Manşet

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici: Ahmet Hakan allayıp pulladı ama sonunda gazetecilik ayıbını itiraf etti

September 28, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
Şarkıcı Güllü’nün ölümünde yeni detaylar ortaya çıktı: Soruşturma dosyasına giren “parke” detayı

Şarkıcı Güllü’nün ölümünde yeni detaylar ortaya çıktı: Soruşturma dosyasına giren “parke” detayı

September 28, 2025
5.2k
Güllü’nün ölümündeki sırrı aydınlatan fotoğraf

Güllü’nün ölümündeki sırrı aydınlatan fotoğraf

September 28, 2025
5.2k
İmam cemaate küstü, namazı yarım bırakıp gitti

İmam cemaate küstü, namazı yarım bırakıp gitti

September 28, 2025
5.2k
Güllü öldükten sonra mirasçıları servet kazandı

Güllü öldükten sonra mirasçıları servet kazandı

September 28, 2025
5.2k
Şair ve yazar Yavuz Bülent Bâkiler hayatını kaybetti

Şair ve yazar Yavuz Bülent Bâkiler hayatını kaybetti

September 28, 2025
5.1k
Bugünkü depremi 6 gün öncesinden yine aynı isim bildi

Bugünkü depremi 6 gün öncesinden yine aynı isim bildi

September 28, 2025
5.1k
Türkiye’de çalışanların yüzde 66’sı açlık sınırının altında ücret alıyor

Türkiye’de çalışanların yüzde 66’sı açlık sınırının altında ücret alıyor

September 28, 2025
5k
Kuyrukta vize bekleyen Türklere Almanya’dan vize müjdesi

Kuyrukta vize bekleyen Türklere Almanya’dan vize müjdesi

September 28, 2025
5.1k
Kocasına ceza yazılmasın diye polise saldıran kadına sokak ortasında dayak

Kocasına ceza yazılmasın diye polise saldıran kadına sokak ortasında dayak

September 28, 2025
5.1k
İstanbul’un göbeğinde tünelde sıkıştı: Günlerce sesini duyuramadı

İstanbul’un göbeğinde tünelde sıkıştı: Günlerce sesini duyuramadı

September 28, 2025
5.1k
Dünya’nın sağlığı neden alarm veriyor?

Dünya’nın sağlığı neden alarm veriyor?

September 28, 2025
5.1k
İzmir’deki maç öncesi hakeme bıçaklı saldırı

İzmir’deki maç öncesi hakeme bıçaklı saldırı

September 28, 2025
5k
İran’a yönelik BM yaptırımları tekrar yürürlüğe girdi

İran’a yönelik BM yaptırımları tekrar yürürlüğe girdi

September 28, 2025
5k
Diyanet’in “Dini İhtisas Merkezi Projesi”nin maliyetini, 3 milyar lira borcu olan AKP’li belediye karşılayacak

Diyanet’in “Dini İhtisas Merkezi Projesi”nin maliyetini, 3 milyar lira borcu olan AKP’li belediye karşılayacak

September 28, 2025
5k
Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 73’ü yandaşlara gitti

Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 73’ü yandaşlara gitti

September 28, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.