Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

İsmail S. Gülümser’in yazısı: Erdoğan’ın cebir ve şiddetle topluma yön verme takıntısı

''Görünen o ki bundan sonrası için Erdoğan yaptığı zulümlerle kendinden kaçırdığı Kürtlere şefkat elini uzatıp yeniden barışmayı düşünmüyor.''

by aktifhabercom
April 3, 2023
İsmail S. Gülümser’in yazısı: Erdoğan’ın cebir ve şiddetle topluma yön verme takıntısı
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Semavi dinlerin temel kaynakları oldukça duru ve temizdir, onu menfaat hesaplarına alet etmek isteyenler ya kendi çıkarları uğruna farklı yorumlarla çevrelerini aldatmış ya da kusurlarını örtmek için bilerek ve kasten bu kaynakları çarpıtmıştır.

Özellikle İslam dininin en düzgün yaşandığı dönemlerde toplumlar, huzur ve refah içinde bir hayat sürmüş kimse bir diğerine tepeden bakmayı düşünmemiş, aksine hangi konumda olursa olsun her birey kendini toplumun sıradan bir ferdi gibi görmüştür. Hz. Ömer, ganimetlerden çocuklarına elbise dikecek kadar kumaş çıkmasıyla oluşan farkın hesabını vermiş, kendi hissesiyle oğlunun hissesini birleştirerek elbise yaptıklarını açıklayarak onlardan en küçük bir farkı olmadığını anlatma gereği duymuştur.

O günün şartlarında önemli bir varlığa sahip olan Hz. Ebubekir, tüm imkanlarını toplum yararına harcadıktan sonra halife olmuş. Görevinden dolayı maaş almayı düşünmemiş, başkalarının hayvanlarını sağarak geçimini temin etmeye çalışmış. Zorla takdir edilen maaşı, kıt kanaat geçinecek kadarını kullanıp artanını saklamış ve ölümünden sonra devlet hazinesine bırakılmasını istemiştir.

Yöneticilerin, hak ve hukuk kavramını her şeyden önemli gördüğü ilk 4 halife dönemi başta olmak üzere adaletle hükmedildiği dönemlerde altın devirler yaşanmış, bilim sanat ve gelişme adına yapılan en başarılı hizmetler o dönemlerde gerçekleşmiştir. İdarecilerin, kendini toplumdan üstün gördüğü dönemlerde ise, halka tepeden bakanların dinin temel değerleriyle örtüşmeyen yaklaşımları yüzünden toplumlar, kendi yöneticilerinin elinde zulüm ve baskıya maruz kalmıştır.

Dinin kurallarını şiddete meyilli gösterecek yorumlarıyla bilinen selefi ve Vahhabi anlayışın öne çıktığı yerlerde, idareye hâkim olmak için her şeyi mübah gören yöneticiler, keyfi uygulamalarını din kisvesi altında sunarak onun bütün güzelliklerini karartmaktadır.

Ramazan ayının bereketlerinden istifade ettiğimiz halka sevgi ve muhabbetle yaklaşılması gereken şu günlerde, bu yanlış anlayıştaki yönetimlerin başta olduğu ülkelerde en basit bir olay karşısında bile huşunet içinde etrafa öfkeyle saldıranların oluşturduğu çirkin tavır ve davranışlar halkı dinden soğutmaktadır.

Kameralar karşısında muhalefet liderlerini açıktan ölümle tehdit edenler rağbet görürken, karıncaya basmaktan çekinen insanlar hakkında dalga dalga tutuklama ve gözaltılar devam etmektedir. Din adına ortaya koydukları kirliliği yeterli görmeyenler, toplumu sindirip susturmak için yeni çareler aramakta ve geçmişte yüzlerce kişiyi domuz bağı ile öldüren bir örgütle iktidarı paylaşmayı düşünmektedir.

Şimdiye kadar bölge halkının derdine hiç kulak asmamış iktidar partisi seçim kaybetme riskiyle karşı karşıya kalınca Kürt nüfusun varlığını yeniden hatırlıyor. Doğuyu dilediği gibi yönlendiremediğini düşünen Erdoğan ve istihbarat kadroları onların dokusuna uygun olmayan seküler bir yapının HDP’nin etkisini azaltmak isterken bile gayrı insani ve gayrı ahlaki bir yönteme başvuruyor. Bu ekibin şiddete başvurmasından da yararlanarak yöre halkını kendilerine zorla mecbur etme gibi bir plan içinde olduğu anlaşılıyor.

İktidarın yeni ortağı HÜDA-PAR’ın içinden çıktığı Kürt Hizbullahı hakkında doktora çalışması yapmış Emre Uslu’nun, Youtube videosunda anlattıkları hepimizin tüylerini ürpertecek türden bilgiler içeriyor.

–70’li yıllarda Kürt sağ ideoloji savaşçıları Velioğlu, sol ideoloji savaşçıları ise Öcalan etrafında örgütlendi.

–Siyasaldaki Hüseyin Velioğlu gibi Kürt kökenli İslamcı öğrenciler Batman merkezli Hizbullah’ı kurdu.

–PKK kırsalda, Hizbullah bağlıları şehir merkezlerinde kitapevleri etrafında toplandı.

–Özal’dan sonra, derin devlet mezrada PKK etkisini kırmak için köy yaktı, 3 milyon nüfusu göçe zorladı.

-Şehirlere yığılmışlara, Hizbullah dinle hizmet götürmek isterken, PKK sosyalist düşünceyi yaydı. 

-Kemalistlerin devlet zoruyla yapamadığı sekülerleşmeyi, PKK bölgede silah zoruyla yapmak istedi.

-Alan kapma için, PKK şeyh-aşiret liderlerine, Hizbullah şehirdeki okumuş PKK fikir babalarına saldırdı.

-Devlet, batıda dini yok etmek isterken doğuda PKK’yı ateistlikle suçladı halka Hizbullah’la din pazarladı.

-Bu yüzden doğuda Hizbullah dahil dini grupların öne çıkmak için yaptığı faaliyetlere göz yumuldu.

-Hizbullah alan hakimiyeti için 1200 kişiyi domuz bağı-satırla öldürürken kaydedip bazılarını yayınladı.

-Doğuda dini gruplardan risale okuyan Med-Zehra kurucusu İzzettin Yıldırım’ı domuz bağıyla öldürdüler.

-Liderleri Hüseyin Velioğlu’nun öldürülmesi sonrası misilleme olarak emniyetçi Gaffar Okan’ı katlettiler.

-Dini irtica olarak gören 28 Şubatçılar, Hizbullah’ı dışlayınca terör örgütü ortada kaldı.

-İşledikleri suçlar yüzünden birçoğu hapislere atıldı, bir kısmı yurt dışına İran’a kaçarak kurtuldu.

-Daha sonra örgüt şiddete bulaşmayacağını duyurup dernekleşti, ardından parti kurdular.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

CHP’li Yavuzyılmaz, usulsüz petrol taşıma verilerini paylaştı: 1 Milyar doların akıbeti belirsiz

CHP’li Yavuzyılmaz, usulsüz petrol taşıma verilerini paylaştı: 1 Milyar doların akıbeti belirsiz

December 18, 2025
5k
Netanyahu, 7 Ekim saldırılarını düzenleyenlerin idamla yargılanmasını onayladı

Netanyahu, 7 Ekim saldırılarını düzenleyenlerin idamla yargılanmasını onayladı

December 18, 2025
5k

-2014’ten sonra AKP yanında yer alıp, örgüt arkadaşlarını hapisten kurtardılar.

Çok kötü işlerde kullanılmaya müsait bu örgütün ülke genelinde 150 bin mensubunun olduğu tahmin ediliyor ki, karanlık işler çevirmek isteyenler için dikkate değer bir sayı. Gerektiğinde satırla kafa kesecek kadar gözünü kan bürümüş, Türkiye’nin en karanlık örgütü olan Kürt Hizbullahı’nın Erdoğan eliyle siyasete tepeden sokulmaya çalışıldığı anlaşılıyor, bu oldukça ürkütücü.

Çünkü verilen rakam sempatizanlardan, oy verip kenara çekilenlerden oluşmuyor, bunlar Hizbullah’ın tezlerine tam bağlı gönüllü ya da militanlardan oluşuyor. Ülke nüfusuna göre rakam belki az görünebilir, ama AKP’de kötülük işlemeye müsait küçük bir grup ülkeyi ne hale getirdiği ortada, daha sıkı bağlara sahip bu sayıdaki bir örgütün zaten kirlenmiş olan siyaseti nereye sürükleyebileceğini tahmin edemeyiz.

Devletin önce izin verip, sonra terörist ilan etmesiyle, birçoğu yıllarca hapiste çürümeyi göze alıp bağlılığını korudu, hayattan dışlanmanın getirdiği onca olumsuzluğa direnenlerden oluşan bu birlik, şiddetle sonuç almaya çalışanların elinde çok tehlikeli bir araca dönüşebilir.

PKK karşısında bütün aşiretler tırnaklarını saklamak zorunda kalmışken, şiddete şiddetle karşılık verdiği için ona direnebilmiş ve ayakta kalmayı başarmış tek örgütlü yapı, şimdi Kürtleri gerektiğinde şiddet kullanarak yönlendirme aparatı olacak.

Her ne kadar Emre Uslu bu Kürt siyasi hareketinin şiddet unsurundan vazgeçtiğini açıkladığını belirtse de geçmişte her sıkıştığında şiddete başvurmuş bu örgütün, bölgeyi İslamlaştırma projesinde kullanılacağı zaman tekliflerini kabul etmeyenlere neler yapabileceğini kestirmek zor.

Görünen o ki bundan sonrası için Erdoğan yaptığı zulümlerle kendinden kaçırdığı Kürtlere şefkat elini uzatıp yeniden barışmayı düşünmüyor. İran merkezli kitap ve kaynaklardan beslenen Kürt Hizbullahı’nı devletin bölgeyi dindarlaştırmasının aparatı olarak kullanmayı planlarken, Ehli sünnet anlayışındaki gibi sevdirerek değil, şiddet kullanıp zorla kabul ettirmeye çalışarak dinin dayatılacağı bir ortama hazırlanıyor.

Bölge halkının ölümlerden dolayı ürküp korktuğu bir grup, kullanılarak onlara dinin dayatılacağı bir döneme doğru gidiliyor. Erdoğan onları tepeden zorla şekillendirerek kendi etrafında toplayacağını zannediyor. Gönüllerini kazanmak yerine aralarına elinde sopa gerektiğinde şiddetle halka yön vermekten kaçınmayacak bir grupla toplum mühendisliğine soyunuyor. 

*Emre Uslu’nun Kürt Hizbullahı hakkındaki Youtube videosundan faydalanılmıştır.

İsmail S. Gülümser

Tags: cebirerdoğanİsmail S. Gülümserşiddettoplumyön verme
ShareTweet
Previous Post

YSK’daki oy pusulası kura çekilişi tartışılıyor: Topları karıştırmadı, yakın olanını seçti

Next Post

Beyin kanaması geçiren gazeteci Tolga Akyıldız hayatını kaybetti

İLGİLİHABERLER

CHP’li Yavuzyılmaz, usulsüz petrol taşıma verilerini paylaştı: 1 Milyar doların akıbeti belirsiz
GÜNDEM

CHP’li Yavuzyılmaz, usulsüz petrol taşıma verilerini paylaştı: 1 Milyar doların akıbeti belirsiz

December 18, 2025
5k
Netanyahu, 7 Ekim saldırılarını düzenleyenlerin idamla yargılanmasını onayladı
DÜNYA

Netanyahu, 7 Ekim saldırılarını düzenleyenlerin idamla yargılanmasını onayladı

December 18, 2025
5k
Erdoğan’ın danışmanı Oktay Saral’dan Sabancı Üniversitesi’ne Cuma namazı tepkisi
GÜNDEM

Erdoğan’ın danışmanı Oktay Saral’dan Sabancı Üniversitesi’ne Cuma namazı tepkisi

December 18, 2025
5.1k
Timeline’da özel söyleşi: Bir sokak satıcısının çaresizliği bir coğrafyayı nasıl değiştirdi?
GÜNDEM

Timeline’da özel söyleşi: Bir sokak satıcısının çaresizliği bir coğrafyayı nasıl değiştirdi?

December 18, 2025
5.1k
Edirne L Tipi Cezaevinde hamile kadınlara eziyet: Suçları, KHK ile kapatılan kurumlarda çalışmak
GÜNDEM

Edirne L Tipi Cezaevinde hamile kadınlara eziyet: Suçları, KHK ile kapatılan kurumlarda çalışmak

December 18, 2025
5.1k
Dilovası’ndaki fabrikanın sahibi denetimlerde işçileri evine yolluyormuş
GÜNDEM

Dilovası’ndaki fabrikanın sahibi denetimlerde işçileri evine yolluyormuş

December 18, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Avukatı duyurdu: Levent Gültekin gözaltına alındı

Avukatı duyurdu: Levent Gültekin gözaltına alındı

December 18, 2025
5.1k
Dünya nüfusunun yüzde 4’ü doğduğu ülke dışında yaşıyor

Dünya nüfusunun yüzde 4’ü doğduğu ülke dışında yaşıyor

December 18, 2025
5k
Uyuşturucu soruşturması: Aleyna Tilki dahil dört ünlü serbest

Uyuşturucu soruşturması: Aleyna Tilki dahil dört ünlü serbest

December 18, 2025
5k
Uyuşturucu soruşturması: Veyis Ateş ifadeye çağrıldı

Uyuşturucu soruşturması: Veyis Ateş ifadeye çağrıldı

December 18, 2025
5k
Yüksek Seçim Kurulu başkan seçecek

Yüksek Seçim Kurulu başkan seçecek

December 18, 2025
5k
FIFA Kıtalararası Kupa’sını Paris Saint-Germain kazandı

FIFA Kıtalararası Kupa’sını Paris Saint-Germain kazandı

December 17, 2025
5.1k
Muhittin Böcek hastaneye kaldırıldı

Muhittin Böcek hastaneye kaldırıldı

December 17, 2025
5k
Spiker Ela Rümeysa Cebeci tutuklandı

Spiker Ela Rümeysa Cebeci tutuklandı

December 17, 2025
5.1k
Erdoğan ile Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Yener bir araya geldi

Erdoğan ile Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Yener bir araya geldi

December 17, 2025
5k
FIFA, Dünya Kupası’na katılan ülkelere 727 milyon dolar dağıtacak

FIFA, Dünya Kupası’na katılan ülkelere 727 milyon dolar dağıtacak

December 17, 2025
5k
‘Metan’ marka lavabo açıcı yasaklandı

‘Metan’ marka lavabo açıcı yasaklandı

December 17, 2025
5.1k
Şişli’de ters yönde ilerleyen araç kaldırımdakilere çarptı

Şişli’de ters yönde ilerleyen araç kaldırımdakilere çarptı

December 17, 2025
5k
TFF ara transfer dönemi tarihini değiştirdi

TFF ara transfer dönemi tarihini değiştirdi

December 17, 2025
5k
Şarkıcı Güllü’nün tek mal varlığı eviymiş

Şarkıcı Güllü’nün tek mal varlığı eviymiş

December 17, 2025
5.1k
Transfer bombası: Galatasaray milli yıldızı Ocak’ta alıyor

Transfer bombası: Galatasaray milli yıldızı Ocak’ta alıyor

December 17, 2025
5.2k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.