Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Dindarlarda inanç eksikliğine dayanan sorunlar

by aktifhabercom
December 9, 2024
Dindarlarda inanç eksikliğine dayanan sorunlar
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Analiz / İsmail S. Gülümser

Bugün, inanmış insanların semavi dinlerin temel esaslarından olan insani değerlerle ön plana çıkarak toplumu yanlıştan uzaklaştırmaları ve doğru yolları göstermeleri beklenirken, maalesef onlar, karşılarına çıkan en küçük bir engelde karanlık odakların oyuncağı haline gelmektedir. Bunun temel sebebi, inanç konusundaki zaaflar ve Yüce Yaratıcı’ya olan güven eksikliğidir.

Karşılaştıkları sorunları sabır ve gayretle çözmek yerine kolay yollara başvuranlar, kendi değerlerinden uzaklaşmakta ve en hayati prensipleri terk etmektedir. Allah’a olan güven eksikliği, zahmetli ve uzun süreç gerektiren işlerden kaçışa neden olmaktadır. Bugün Türkiye, yaratıcının her şeye gücünün yettiğine tam güvenmeyen bir kadro tarafından yönetilmektedir. Üzerlerine düşen görevi yapmadan maddi güç biriktirip rekabette öne geçmek isteyenler, dinin kesin hükümlerle yasakladığı kul haklarını çiğnemiş, hak ve adalet kavramlarını yok ederek üstünlük sağlamayı tercih etmiştir.

Bir süre önce başlayan Suriye savaşında, birbirine hayat hakkı tanımayacak kadar şiddete bulaşmış grupların büyük çoğunluğu, dini referans aldığı iddia edilen yapılardır. Yöneticiler, Şii yanlısı politikalarla diğer gruplara yıllarca baskı ve zulüm uygulamıştır. Allah’a olan güvenini kaybeden gruplar, normal yollarla mücadele edemeyeceklerini düşünerek gizlice örgütlenip silahlanmıştır. Şiddete dayalı çözüm arayışına giren HTŞ, El-Kaide ve Hamas gibi gruplar, vekalet savaşı yürütenlerden aldıkları destekle Halep, Hama ve Humus’ta ilerlemiş, sonunda Şam’a dayanmıştır. Bu süreçte, Suriye’yi demir yumrukla yönetenler kaçarak geride kan ve gözyaşı bırakmıştır.

Ülkemizde laik kesimler yıllarca dindarlara baskı uygulayarak inanç değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasını engellemişti. Ancak Süleyman Hilmi Tunahan ve Bediüzzaman Said Nursi gibi isimler, Allah’a olan güvenlerini hiç kaybetmedi, intikam duygusuyla harekete izin vermedi, hapishane koşullarında yazdıkları eserlerle halkı aydınlatıp sabırla kötülükten korunma yolunu seçti.

Derinlikten yoksun bir anlayışla dinin temel değerlerini içselleştirmek ve ahlak haline getirmek mümkün değildir. Dünyanın birçok bölgesinde şiddet yanlısı grupların işlediği cinayetlerin ardında inanç zaafı yatmaktadır. Normal yollarla çözüm bulunamayacağına dair kanaat, ümitsizliği tetiklemekte ve Allah’a olan güvenini kaybedenler, onun kurallarını çiğneyerek vahşet işlemektedir. İnancını şiddetle koruyacağını düşünen Hamas yöneticileri, dronlarla İsrail vatandaşlarını kaçırdı, buna karşılık Netanyahu yönetimi milyonlarca masum insanın üzerine bombalar yağdırdı.

Semavi dinlerin temel kaynaklarından çıkarılan ahlaki ve etik prensipleri hayata geçiren demokratik toplumlar, refah ve huzur sağlarken, inandıkları değerlerin farkında olmayanlar bu değerleri çiğneyerek olumlu sonuç alacaklarını sanmaktadır. Zalimlerin zulmü altında inleyen toplumlar çareyi savaşta arayınca, yaşadıkları bölgeler kan gölüne dönmektedir.

İnanç, yalnızca sözle ifade edilen bir kavram değil, hayatın her alanında rehberlik eden bir yaşam biçimi olmalıdır. Allah’a olan güven, bireyi ahlaki ve etik değerlere uygun davranmaya yönlendiren en önemli güçtür. Ancak bu inancı yitirenler, çıkar peşinde koşarken toplumlarını ahlaki ve manevi çöküşe sürüklediğini görememektedir. Bu durum, toplumsal huzur ve iç barış için ciddi bir tehdittir.

İnananlar, baskılar karşısında ümitsizliğe kapılmamalı, sabır ve metanetle görevlerini yerine getirdikten sonra güçlerinin yetmediği engelleri Yüce Yaratıcının yardımıyla aşacaklarına inanmalıdır. Bu coğrafyalarda, olumlu her faaliyetin manevi bir destekle gelişeceğine dair inanç kaybolduğu ve şeytanın hile ve tuzaklarından korunma anlayışı unutulduğu için kitleler hislerinin peşinde eriyip gitmektedir.

Bazı kişiler, şeytanın yeryüzündeki temsilcisi gibi hareket ederken kendilerini meleklerin yanında gibi göstermektedir. Şeytanın varlığını görmezden gelenler, onun oyuncağı haline gelmiş ve hak adına davranıyor görünerek şeytani düşüncelerin uygulayıcısı olmuştur. Hiçbir mümin hırsızlığı meşru gösterilmesini tasvip edemez, ancak hırsız kendi cephesinden olduğunda gurur duyanlar, hak ve adaleti tesis etmeye yönelik bir dinin mensubu olduklarını unutmaktadır.

Bugün bazı liderlerin şeytana şapka çıkartacak hile ve tuzakları, halkı aldatma aracı olarak kullanılmaktadır. Dinin tüm kurallarını çiğneyerek ilerlediklerini sananlar, ahirette hesap vermekten kurtulacaklarını düşünmektedir. İnanç insan tabiatına tam anlamıyla yerleşmedikçe, bireylerin kötülüklerden korunmak zordur. Yanlıştan dönmek ancak şeytani telkinlerden uzak durmakla mümkündür. Sözle inandığını ifade ettiği halde yasaklarından sakınma gereği duymayanın iç dünyasında ona karşı saygıdan bahsedilemez. Birikimiyle her etrafına nasihatler veren eserleriyle topluma yol gösterenlerde şeytanın hilelerinden korunmazsa yüz kızartacak halde yakalanabilir. İnançta derinlik kazanmamışlar, dinin adını kullanarak kalabalıkları toplasalar da gizli açık yaptıkları hataları dinle telif imkânı yoktur.  Halbuki gerçekten yüce yaratıcıya inanan biri laubalilikten kendini korur, ona saygının gereği olarak çizgi dışına çıkmaktan korkar. 

Dinle gelen mesajlara yürekten inanıp hayatına yansıtmaya çalışanlar, doymak bileyen biri gibi her adımını onun çizdiği çerçeveye göre atar, sürekli onu tefekkürle inancını sağlamlaştırır, imanını yaşantısındaki güzelliklerle süslemeye çalışır. Sağlam inanç temelleri üzerine kurulu bina, onu sürekli kötülüklerden koruyan bir kalkan olur, hak tarafından yasaklanmış, halkın tasvip etmeyeceği yanlışlardan sakınır.

Bütün davranışlarını inançla gelen prensiplere göre geçirenler, bunu dışa doğru yansıttıkları için dinin getirdikleri hakkında oluşan tereddüt ve kaygılar giderilir. Dinin temel kaynaklarını didik didik ettiren Hocaefendi ona gönül vermişleri inançla gelen değerlere sağlam bağlılığa davet etti, ağlayarak aktardığı yaşanmış örnekler, çevresi tarafından benimsendi. O, etkili olduğu topluluğu dinin yasaklarından korumak için çırpınıp durdu. Ülkede yönetimin biri geldi biri gitti, büyük bölümü hizmetlerini menfaat hesaplarını bozduğu gerekçesiyle sorgulattı, Bediüzzaman gibi o da yaşadığı her sıkıntıyı göğüsledi, engellerden şikâyet edip çevresini şiddete yönlendirmeyi düşünmedi, sabırla metanetle her engel aşıldı.

O, daha geniş kesimlerin ahlaki değerlere sahip olması için çaba harcarken çevresini siyasi tartışmalardan uzak tuttu. AKP dahil hiçbir siyasinin ayıbını araştırmayla uğraşmadı. Dini referansla hareket edenlerin ileride yüzlerini kızartacak davranışlardan korumak için rencide etmeyecek tarzda uyarılarla onların kabahat üstünde görüntü vermesine mâni olmaya çalıştı. Ancak, gözlerini hırs bürümüş AKP üst yönetimi yanlışı kabullenip kendisine çeki düzen vereceği yerde, kusuru savunmaya geçti.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Trump’tan İran açıklaması: Savaş büyük ölçüde tamamlandı, neredeyse bitti sayılır

Trump’tan İran açıklaması: Savaş büyük ölçüde tamamlandı, neredeyse bitti sayılır

March 9, 2026
5k
Hürmüz Boğazı uyarısı: İlaç tedarikinde aksamalara yol açabilir

Hürmüz Boğazı uyarısı: İlaç tedarikinde aksamalara yol açabilir

March 9, 2026
5k

Hatalarını örtbas etmek için ülkede hizmete düşmanlık besleyen karanlık odakları yardıma çağırdılar. Hırsızlıkla yoğrulmuş bir yönetim, çalıntı paralarla satın aldığı kirli ortakların desteğiyle güç gösterisine soyundu. Her dönemde halkın başına bela olmuş kişilerle iş birliği yaparak bir konsorsiyum kurdular. Kurguladıkları senaryo sayesinde ülke yönetimini gasp ederken suçlarını masum insanların üzerine yıktılar. Yüz binlerce hizmet gönüllüsü, ele geçirdikleri medya bombardımanı altında şeytanlaştırıldı. Propaganda büyüsüne kapılan halktan gerçekleri gizlediler. Ancak medeni dünya, bu hileleri fark etti ve ülkesini terk etmek zorunda kalan binlerce insana kucak açtı.

Yüce Yaratıcı’nın her şeye şahit olduğunu unutarak yalanlarla halkı kandırınca, keyiflerine göre bir yönetim sürdürebileceklerini sandılar. Ahiret hesabını ise akıllarına bile getirmiyorlar. İnançtaki lezzeti unutmuş bu insanlar, para ve makam hırsıyla kendi halkını ezmekten çekinmiyor ve her dönem farklı kesime şeytani planlar yapıyor. İman meşalesinin sönüp sönmediğini, işlerini inanç kriterlerine uygun yapıp yapmadıklarını sorgulama gereği bile duymuyorlar. Din adına ahkâm kesen fikir babaları dahi, dini kuralların kendilerini bağlamadığını düşünerek kolayca kusur işliyor.

Temel kaynaklarda cehennemle ilgili yazılanlar onlarda hiçbir ürperti uyandırmıyor; bu da ahiretle ilgili zaaflarını açıkça ortaya koyuyor. Dini, hayatlarının bir parçası haline getirmeden topluma huzur getirebileceklerini sanıyorlar. Pratikte uygulanmayan teorik bilgilerle insanlara doğru yolu gösterebileceklerini düşündüklerinden, hatalarını terk etme gereği bile hissetmiyorlar. Bağışıklık sistemi felç olmuş bir hasta gibi, dinle gelen ilkelere isyan ettikleri halde ne kendileri ne de çevreleri bundan endişe duyuyor. İnsanlığa hizmet ederek dünya ve ahiretlerini mamur etmeleri gerekirken, saltanatlarını sürdürebilmek için koca bir ülkeyi ateşe atıyorlar. İnanç değerleri açısından yıkılmaya yüz tutmuş bir bina gibi savrulup duran bu kişiler, dinin kurtarıcısı gibi davranarak caka satıyor.

Kimse Yok mu

*Fethullah Gülen Hocaefendi’nin “herkul.org” sitesindeki yazısından faydalanıldı.

Tags: inançismail gülümsersorun
ShareTweet
Previous Post

Vali, AKP milletvekillerine şoförlük yaptı

Next Post

Balıkesir’de Lidyalılardan kalma 2 bin 700 yıllık sur bulundu

İLGİLİHABERLER

Trump’tan İran açıklaması: Savaş büyük ölçüde tamamlandı, neredeyse bitti sayılır
DÜNYA

Trump’tan İran açıklaması: Savaş büyük ölçüde tamamlandı, neredeyse bitti sayılır

March 9, 2026
5k
Hürmüz Boğazı uyarısı: İlaç tedarikinde aksamalara yol açabilir
DÜNYA

Hürmüz Boğazı uyarısı: İlaç tedarikinde aksamalara yol açabilir

March 9, 2026
5k
Trump, milli marşı okumayan İran kadın futbol takımı için sığınma hakkı istedi
DÜNYA

Trump, milli marşı okumayan İran kadın futbol takımı için sığınma hakkı istedi

March 9, 2026
5.1k
Küresel tektonik çatlama (1): İki Avrupa’nın iflası ve mukadder vakit
ANALİZ

Küresel tektonik çatlama (1): İki Avrupa’nın iflası ve mukadder vakit

March 9, 2026
5.1k
Putin’den İran’ın yeni liderine ‘sarsılmaz destek’ sözü
DÜNYA

Putin’den İran’ın yeni liderine ‘sarsılmaz destek’ sözü

March 9, 2026
5k
NATO: Türkiye’ye yönelen bir füze daha önlendi
DÜNYA

NATO: Türkiye’ye yönelen bir füze daha önlendi

March 9, 2026
5k
Daha Fazla Haber
Halkbank: Bankamız herhangi bir suç kabul etmedi

Halkbank: Bankamız herhangi bir suç kabul etmedi

March 9, 2026
5k
Trump, İran’ın yeni liderinden memnun değil

Trump, İran’ın yeni liderinden memnun değil

March 9, 2026
5k
İran büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

İran büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

March 9, 2026
5k
Denizli’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Denizli’de 4,1 büyüklüğünde deprem

March 9, 2026
5k
Özgür Özel hakkında ‘mahkeme heyetine hakaret’ten soruşturma

Özgür Özel hakkında ‘mahkeme heyetine hakaret’ten soruşturma

March 9, 2026
5k
ABD ve Türkiye Halkbank davasında anlaştı

ABD ve Türkiye Halkbank davasında anlaştı

March 9, 2026
5k
300 yıllık Tophane Çeşmesi’ni yakan kişi tutuklandı

300 yıllık Tophane Çeşmesi’ni yakan kişi tutuklandı

March 9, 2026
5k
Hafize Gaye Erkan’ın yeni görevi resmen duyuruldu

Hafize Gaye Erkan’ın yeni görevi resmen duyuruldu

March 9, 2026
5.1k
İran’ın yeni dini lideri Mücteba Hamaney’in 17 yaşındaki görüntüleri olay oldu

İran’ın yeni dini lideri Mücteba Hamaney’in 17 yaşındaki görüntüleri olay oldu

March 9, 2026
5.2k
İnfazın arkasındaki sır belli oldu: Ünlü gece kulübünü kundaklayıp, sahibini öldürmüşlerdi

İnfazın arkasındaki sır belli oldu: Ünlü gece kulübünü kundaklayıp, sahibini öldürmüşlerdi

March 9, 2026
5.1k
Şampiyonluk maçında tam 23 futbolcuya kırmızı kart

Şampiyonluk maçında tam 23 futbolcuya kırmızı kart

March 9, 2026
5.1k
İran’dan Türkiye, Kıbrıs ve Azerbaycan açıklaması

İran’dan Türkiye, Kıbrıs ve Azerbaycan açıklaması

March 9, 2026
5.1k
Köftedeki cam ünlü şefin dişini kırdı, dilini kesti

Köftedeki cam ünlü şefin dişini kırdı, dilini kesti

March 9, 2026
5.1k
Türkiye’nin CDS primi 5 ayın zirvesine çıktı

Türkiye’nin CDS primi 5 ayın zirvesine çıktı

March 9, 2026
5k
Otobüsün içinden yardım istediler: İran Milli Marşı’nı okumayan kadın futbolcuların önünü kestiler

Otobüsün içinden yardım istediler: İran Milli Marşı’nı okumayan kadın futbolcuların önünü kestiler

March 9, 2026
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.