ABD’nin prestijli gazetelerinden Washington Post, AKP’de son günlerde yaşanan gelişmeleri analiz etti. Partinin parçalandığını, kopuşların Erdoğan için tehdit oluşturduğunu aktardı.
Washington Post’ta akademisyenler Yunus Orhan ve Ora John Reuter imzalı bir makalede AKP’nin yaşadığı son seçim yenilgisi ve partiden kopuşlar değerlendirildi. “Türkiye’deki iktidar partisi parçalanıyor” başlığını taşıyan yazıda AKP’den üst düzey kopuşların, Erdoğan’ın aldığı son seçim yenilgisinden daha büyük bir tehdit oluşturabileceği belirtildi.
DAHA FAZLA KOPUŞ BEKLENİYOR
Yazıda önce, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Nisan ayında bir açıklama ile AKP’den kopuşunu ve yeni parti kuracağını duyurduğu belirtildi. Temmuz ayının başında da eski bakan Ali Babacan’ın AKP’den ayrıldığı ve aynı şekilde yeni parti kuracağını açıkladığı ifade edildi.
Babacan’ın iş dünyasında etkili olduğu ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından desteklendiğine işaret edildi. Babacan’ın AKP’den çok sayıda üst düzey ismin desteğini aldığını açıkladığını kaydeden yazarlar, uzmanların daha fazla sayıda kopuş beklediğine işaret etti.
OTOKRATLARA EN BÜYÜK TEHDİT
Siyaset bilimci akademisyenler Yunus Orhan ve Ora John Reuter, tartışmasız “otokratlara” en önemli tehdidin kitlelerden değil yakın çevresindeki üst düzey isimlerden geldiğini vurguladı.
Orhan ve Reuter, “Bunun gibi müttefikler ayrıldı mı; rejim yetenekleri, takipçileri ve hükmettiği kaynakları kaybeder. Üst düzey kopuşlar genellikle toplulukları rejime karşı harekete geçirmeye yardımcı olur… Kopuşlar ayrıca rejimin zayıfladığına işaret eder, ki bu da (rejime) meydan okuyanlara cesaret verir” diye yazdı.
Yazarlar, son 20 yılda üst düzey kopuşların yaşandığı Malezya, Kenya, Nijerya, Ukrayna, Sırbistan ve Gürcistan da otokrat rejimlerin çöktüğüne dikkati çekti.
KOPUŞ SARMALI BAŞLAR
Otokrat rejimlerde üst düzey isimlerin arta arda kopuşlarının özellikle tehlikeli olduğunu belirten Orhan ve Reuter, bir üst düzey ismin kopuşunun bir sonraki üst düzey ismin ayrıldığında yaşayacağı zararı azalttığını ve bunun da yeni kopuşları tetiklediğini ifade etti.
Yunus Orhan ve Ora John Reuter, “Bu tür sarmallara, ekonomik darboğazlar, skandallar ve seçim kayıpları eşlik ederse daha da hızlanır. AKP daha henüz bu tür bir sarmala girmedi. Ancak Türk ekonomisi bu yıl yeni bir durgunluğa kayarsa yakında bu sarmal başlayabilir” dedi.