Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Ege ve Akdeniz’de skandal: Ülker Acarer Navtex sahalarını Yunanistan’a devretti

by aktifhabercom
September 3, 2020
Ege ve Akdeniz’de skandal: Ülker Acarer Navtex sahalarını Yunanistan’a devretti
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

AKP’nin yıldızı Tayfun Acarer’in eşi Ülker Acarer’in, World Wide Navigation Warning System toplantısında Ege ve Akdeniz’de Navtex yetkisini Yunanistan’a verdiği anlaşıldı.

Bold Medya’dan Fatih Yurtsever’in haberine göre Son günlerde Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler tartışılırken kamuoyu “Navtex” kelimesini çok sık duymaya başladı. Peki, aşırı misyon yüklenen bu kelime ne anlama geliyor? Türkiye, 2006 yılında Navtex konusunda nasıl bir hata yaptı, daha sonra bu hatayı düzeltmek için neler yapıldı? Son olarak yayımlanan Navtex mesajlarını Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeleri anlamlandırmak için nasıl okumalıyız?

NAVTEX NEDİR?


​Navtex (Navigational Telex), uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlikeli durumları, hava raporlarını ve seyir duyurularını otomatik olarak yazılı bir şekilde ileten haberleşme sisteminin adı. Tüm dünya deniz ve okyanusları Navtex duyurularının yayımlanabilmesi için 23 ana bölgeye ayrılmış durumda. Bu ana bölgeler Navarea olarak adlandırılıyor. Cebelitarık Tarık Boğazı da dahil Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz’i kapsayan ve NAVAREA III olarak adlandırılan sahanın genel koordinatörlüğünü İspanya yapıyor. Bu sahada bulunan toplam 23 istasyonun 4’ü Türkiye’de yer alıyor. (Samsun, İstanbul, İzmir, Antalya)

TÜRKİYE 2006’DA NASIL BİR HATA YAPTI?

​Türkiye’nin de üyesi olduğu ve faaliyetlerine iştirak ettiği Uluslararası Hidrografi Örgütü (İHO) tarafından 18-19 Ocak 2006 tarihinde World Wide Navigation Warning System (WWNWS) toplantısı yapıldı. Bu toplantının ana gündem maddelerinden bir Navtex istasyonlarının sorumluluk sahalarının belirlenmesiydi. Toplantıya o tarihte Türkiye’yi temsilen kamuoyunun yakından tanıdığı Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) eski Başkanı Tayfun Acarer’in eşi Ülker Acarer katıldı. Ülker Acarer, o dönemde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü personeliydi.

​Toplantıda Navtex sorumluluk sahası olarak Ege ve Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın üzerinde egemenlik iddiasında bulunduğu, Türk-Yunan sorunlarından da bir tanesine konu olan Flight Information Region (FIR) sahalarını esas alan bir harita yayımlandı. Bu haritaya göre; Atina Fır’ı içerisinde kalan, Ege’nin büyük bir bölümü ile Doğu Akdeniz’de Kaş’ın batısında kalan sahada Navtex mesajlarını yayımlama sorumluluğu Yunanistan’a verildi.  Toplantıya katılan Türkiye temsilcisi de bu konuda bir itirazda bulunmadığı için gündeme getirilen harita zımni olarak kabul edilmiş addedildi. Türkiye temsilcisi olan Ülker Acarer’in neden itirazda bulunmadığı muamma.Toplantıda konuşulanları teknik olarak ve yabancı dil yönünden yeterince anlamadığı iddialar arasında.

[TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR] ​TÜRKİYE DAHA SONRA NE YAPTI?

​Söz konusu hatanın Genelkurmay Başkanlığı tarafından fark edilmesi üzerine yeni bir harita hazırlanarak konu hem International Maritime Organization (IMO) ve hem de IHO nezdinde gündeme getirildi. Politik mülahazalar ile hazırlanan ve Yunanistan’ın amaçlarına hizmet eden haritanın Türkiye tarafından kabulünün mümkün olmadığı ifade edildi. Denizcilerinin emniyetinin esas olduğu bir konuda politik hususların esas alınmasının amaçlanan seyir emniyetine hizmet etmeyeceği, söz konusu haritanın Türkiye tarafından kabul edilmeyeceği IHO nezdinde deklare edildi. Ege ve Doğu Akdeniz’de yayımlanacak Navtex mesajlarının Türkiye tarafından belirlenen sorumluluk sahalarını gösteren haritaya göre yapılacağı belirtilerek konu uzlaşılamaz hale getirildi.

​TÜRKİYE-YUNANİSTAN NAVTEX MÜCADELESİ

​Doğu Akdeniz’de Oruç Reis gemisi tarafından yapılacak sismik araştırma faaliyetleri Antalya Navtex istasyonu tarafından yayımlanan mesajlar ile ilan ediliyor. Yunanistan duyurular yayımlanır yayımlanmaz hemen Girit’te bulunan Irakleio Navtex istasyonu üzerinden yeni bir Navtex mesajı yayımlatarak, bu bölgede sorumluluğun kendisinde olduğunu, Antalya Navtex istasyonunun mesajlarının dikkate alınmamasını gerektiğini ilan ediyor. Bu tartışmanın da temelinde yukarıda bahsedilen ve uzlaşılamaz hale getirilen Navtex istasyonları sorumluluk sahaları konusu yatıyor.


Toplantıda sunulan ve Türkiye temsilcisinin itiraz etmemesi üzerine kabul edilen NAVTEX haritası.

RUSYA NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

​Daha önce yaşanan Türk-Yunan krizlerinin aksine, şu anda Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler Fransa’nın doğrudan olaya müdahil olması ile farklı bir boyut kazanmışken, dün yayımlanan iki Naxtex duyurusu da dolaylı olarak Rusya’yı da olaya dahil etti. Antalya istasyonu tarafından yayımlanan duyurulara göre; Ruslar hem Kıbrıs’ın doğusunda Barbaros Hayreddin Paşa tarafından sismik araştırma yapılan sahasın doğusunda (kısmen araştırma sahası ile kesişiyor) hem de Oruç Reis tarafından şu an sismik araştırma yapılan sahanın bitişiğinde fiili atış eğitimleri yapacak.
​Ruslar daha önce yapacakları bu tür faaliyetleri duyurmak için taleplerini Limasol ve Iraklei istasyonlarına yaparken, en son yayımlanan duyular için Antalya istasyonunu tercih etmeleri, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ile doğrudan iniltili.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Sabır ve zaman bilinci: Kamusal davetin eşiğinde bilinci olgunlaşması  (614–616)

Sabır ve zaman bilinci: Kamusal davetin eşiğinde bilinci olgunlaşması (614–616)

March 11, 2026
5k
Küresel tektonik çatlama (1): İki Avrupa’nın iflası ve mukadder vakit

Küresel tektonik çatlama (1): İki Avrupa’nın iflası ve mukadder vakit

March 9, 2026
5.2k

​Zira, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’ne uyguladığı silah ambargosunu kaldırmak için öne sürdüğü şartlardan bir tanesi, limanların Rus savaş gemilerinin ikmal için kullandırılmamasıydı. Ambargo kalktığına göre, GKRY’nin bu şartı kabul ettiği ve bundan sonra Rus savaş gemilerine ikmal için limanlarını kapatacağı söylenebilir. Rusya’nın da karşı tepki olarak rahatsızlığını Naxtex duyurusu için talebi Türkiye’ye yaparak gösterdiği düşünülebilir.

​Öte yandan ABD’nin hem Yunanistan’a hem de Türkiye’ye tansiyonu düşürün çağrısından sonra Rusya’nın, Fransız Uçak Gemisi görev grubunun NAVTEX sahasına girmesine mâni olacak şekilde Oruç Reis’in araştırma yaptığı sahanın batısında Türkiye üzerinden NAXTEX ilanı, Rusya’nın krizde doğrudan Türkiye’ye destek olarak değerlendirilebilir.

Kimse Yok mu

​Konu NATO üyeleri arasında bir krize dönüşmüşken, Rusya’nın bu krizde şu ana kadar takındığı sessizliğine rağmen, tansiyonu yükseltecek bir tavır takınması Rusya açısından mantığa uygun iken, burada esas mesele krizde tamamen yalnızlaşan Erdoğan rejimin Rusya’nın desteği için neler vazgeçtiği.

Türkiye, Doğu Akdeniz’de destek bulmak için Rusya’yı alana çekiyor, Rusya bu fırsatı sıcak denizlerdeki varlık göstergesi yaparken, diğer yandan Türk-Yunan gerilimini ve Akdeniz’deki gerilimi NATO içindeki çatlağı büyütmek için kullanıyor. ABD’nin Kıbrıs Rum Yönetime’ne uyguladığı silah ambargosunu kaldırmasıyla Rusya önemli bir partneri olan Rum Yönetimi’ni kaybetmişti. Rusya şimdi bu kayba rağmen Akdeniz’de farklı biçimde var olma yolu arıyor. Ama tekrar edersek; asıl mesele Türkiye’nin Rusya’yı alana çekmek için hangi tavizi verdiği ve bunun yol açacakları.

​Maalesef Erdoğan rejimi ne zaman iç politik amaçlar uğruna dış politikada bir maceraya girişse, sonuç ya Rusya ya da Amerika’ya verilen büyük bir taviz ile sonuçlanıyor. Erdoğan rejiminin kendisi her geçen gün Türkiye için daha fazla ulusal güvenlik sorunu olmaya devam ediyor, yıllarca “Yurtta sulh dünyada sulh” diyen bir ülke amacı sadece seyir güvenliğini sağlamak olan bir ilana dayanarak uluslararası hava sahasında seyrü sefer serbestisine rağmen bir başka ülkenin savaş uçaklarına önleme yapıyor, it dalaşına giriyor, üstelik bunun görüntüleri de Savunma Bakanlığın sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Türkiye Erdoğan rejimi elinde Kuzey Kore olmaya doğru koşar adım ilerliyor.

Kaynak: BOLD MEDYA

ShareTweet
Previous Post

Sağlık Bakanı nihayet TTB ile görüşecek: ‘Geç kalmadınız mı?’

Next Post

291 gün sonra milli maç heyecanı

İLGİLİHABERLER

Sabır ve zaman bilinci: Kamusal davetin eşiğinde bilinci olgunlaşması  (614–616)
ANALİZ

Sabır ve zaman bilinci: Kamusal davetin eşiğinde bilinci olgunlaşması (614–616)

March 11, 2026
5k
Küresel tektonik çatlama (1): İki Avrupa’nın iflası ve mukadder vakit
ANALİZ

Küresel tektonik çatlama (1): İki Avrupa’nın iflası ve mukadder vakit

March 9, 2026
5.2k
Zühd ve Fakr: Sahabe hayatlarında halvetin meyveleri (613–615)
ANALİZ

Zühd ve Fakr: Sahabe hayatlarında halvetin meyveleri (613–615)

March 9, 2026
5k
Güçle sorun çözeceğini sanan ”dindar” yönetimlerin tahribatı
ANALİZ

Güçle sorun çözeceğini sanan ”dindar” yönetimlerin tahribatı

March 9, 2026
5.1k
Halvet: Metinle yoğunlaşma ve ruhun terbiyesi (613–614)
ANALİZ

Halvet: Metinle yoğunlaşma ve ruhun terbiyesi (613–614)

March 7, 2026
5k
Uzlet: Daru’l-Erkam ve bilincin mekansal korunması (6)
ANALİZ

Uzlet: Daru’l-Erkam ve bilincin mekansal korunması (6)

March 5, 2026
5k
Daha Fazla Haber
Doktordan vatandaşa şok sözler: ‘Senin gibiler yalvarıp elimizi çok öptü’

Doktordan vatandaşa şok sözler: ‘Senin gibiler yalvarıp elimizi çok öptü’

March 13, 2026
5.1k
Altınlar için anneanne ve dedesini yaktı

Altınlar için anneanne ve dedesini yaktı

March 13, 2026
5.1k
İşte Benim Stilim yarışmacısı Ayşegül Eraslan evinde ölü bulundu

İşte Benim Stilim yarışmacısı Ayşegül Eraslan evinde ölü bulundu

March 13, 2026
5.1k
Çarptığı kadın hayatını kaybetti, sürücü kahve içti

Çarptığı kadın hayatını kaybetti, sürücü kahve içti

March 13, 2026
5.1k
Mersin’deki kavurmanın içinden mikroçipi çıkan yarış atının sahibi konuştu: Hayır yapmaya çalışırken kötülüğe vesile olduk

Mersin’deki kavurmanın içinden mikroçipi çıkan yarış atının sahibi konuştu: Hayır yapmaya çalışırken kötülüğe vesile olduk

March 13, 2026
5.1k
CENTCOM açıkladı: Irak’ta düşen ABD uçağında 4 mürettebat öldü

CENTCOM açıkladı: Irak’ta düşen ABD uçağında 4 mürettebat öldü

March 13, 2026
5.1k
Tokat’ta 5,5 büyüklüğünde deprem: Eğitime 1 gün ara verildi

Tokat’ta 5,5 büyüklüğünde deprem: Eğitime 1 gün ara verildi

March 13, 2026
5k
‘Para yok’ denilen THY’den, 15 kişiye piyango gibi servet

‘Para yok’ denilen THY’den, 15 kişiye piyango gibi servet

March 13, 2026
5.1k
TFF açıkladı, maçı kadın hakem yönetecek

TFF açıkladı, maçı kadın hakem yönetecek

March 13, 2026
5k
Çocuk mahkûmların mektuplarında ortak cümle: Keşke ilk suçta bırakılmasaydım

Çocuk mahkûmların mektuplarında ortak cümle: Keşke ilk suçta bırakılmasaydım

March 13, 2026
5k
Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran: Galatasaray’ın kollandığına inanıyorum

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran: Galatasaray’ın kollandığına inanıyorum

March 13, 2026
5k
Kuşadası Belediyesi’ne “rüşvet” operasyonu: Başkan Ömer Günel dahil 6 kişi gözaltına alındı

Kuşadası Belediyesi’ne “rüşvet” operasyonu: Başkan Ömer Günel dahil 6 kişi gözaltına alındı

March 13, 2026
5k
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Savaşı İran başlatmadı ve sürdürmeyi de istemiyor

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Savaşı İran başlatmadı ve sürdürmeyi de istemiyor

March 13, 2026
5k
Rihanna’nın parfümleri toksik kimyasal şüphesiyle raflardan çekildi: Doğmamış bebeklere ve kadın üreme sistemlerine zarar veriyor

Rihanna’nın parfümleri toksik kimyasal şüphesiyle raflardan çekildi: Doğmamış bebeklere ve kadın üreme sistemlerine zarar veriyor

March 13, 2026
5k
Kamu ihalelerinde dikkat çeken rakam: İki ayda 7 müteahhide 28 milyar 550 milyon 922 bin 913 TL, 83 kuruş

Kamu ihalelerinde dikkat çeken rakam: İki ayda 7 müteahhide 28 milyar 550 milyon 922 bin 913 TL, 83 kuruş

March 13, 2026
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.