AYM tutuklu yazar Mümtazer Türköne ile ilgili, “tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir” olduğuna hükmetti ve Türköne’nin diğer başvurularını reddetti.
668 No’lu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Zaman Gazetesi yazarı Türköne, tutuklamanın hukuki olmaması, tutukluluğun makul süreyi aşması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması, tutukluluk incelemelerinin hâkim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması, sulh ceza hâkimliklerinin bağımsız ve tarafsız olmaması, tutukluluğun gözden geçirilmesi kararlarının tebliğ edilmemesi ve tutukluluğa itirazın incelenmemesi, tutukluluğa etkili itiraz hakkının kullanılamaması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, mal varlığına tedbir konulması nedeniyle çeşitli anayasal hakların, ceza infaz kurumundaki kısıtlamalar nedeniyle haberleşme hürriyetinin, siyasetçilerin açıklamaları nedeniyle masumiyet karinesinin, gazetecilik faaliyeti ve ifade özgürlüğü kapsamındaki eylemlerin tutuklamaya konu edilmesi nedeniyle de ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğini belirterek AYM’ye başvuru yapmıştı.
Mahkeme, “tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir” olduğuna hükmetmekle birlikte, diğer konulardaki başvuruları reddetti.
Türköne, 27 Temmuz 2016’da medyanın ‘F…’ yapılanmasıyla ilintili olduğu suçlamasıyla gözaltına alınmış, 4 Ağustos’ta tutuklanmıştı.
13. Ağır Ceza Mahkemesi, 2018’de verdiği kararla Türköne’yi ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.
İstinaf mahkemesi ise Türköne’nin başvurusunu reddetti. Türköne ardından AYM’ye başvuruda bulunmuştu.