Cemaat soruşturması kapsamında hayırseverlere yönelik Adana’da özel harekât polisiyle gerçekleştirilen operasyonu yöneten İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İstanbul İl Emniyet Müdürü olarak atandı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı 5 il emniyet müdürünün atamasına ilişkin kararname Resmî Gazetede yayımlandı.
İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olarak görevlendirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ise Adana Emniyet Müdürü Zafer Aktaş getirildi.
Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci, Adana’ya; Niğde Emniyet Müdürü Salim Cebeoğlu, Kahramanmaraş’a; Gümüşhane Emniyet Müdürü Ömer Faruk Kartaş da Niğde’ye atandı.
Polis Başmüfettişi Celal Taşçı ise Gümüşhane Emniyet Müdürü oldu.
15 Temmuz tenkil süreci sonrası sıkıntıya düşen kişilere, ‘para ve erzak yardımı’ yaptığı iddiası ile Adana Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında geçtiğimiz hafta Adana İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekiplerince düzenlenen operasyona, özel harekât polisleri de destek vermişti.
Özel Harekât polislerinin kadınlar, çocuklar ve yaşlı insanların kaldığı eve uzun namlulu silahlarla operasyon yapıp koç başıyla kapıyı kırması büyük tepki toplamıştı. Operasyonda herhangi bir silahın dahi bulunmadığı eve özel harekât polisini gönderen Adana İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilmesi dikkat çekti.
SOYLU İSTANBUL’DA ELİNİ GÜÇLENDİRDİ
15 Temmuz’dan önce İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne getirilen Mustafa Çalışkan’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile arasının iyi olmadığı biliniyordu. Çalışkan’ı Soylu’ya karşı Hazine ve Maliye Bakanı Beraat Albayrak’ın koruduğu iddia ediliyordu. Uzun zamandır Çalışkan’ı İstanbul’dan almak isteyen Soylu, son kararname ile istediğini elde etmiş oldu.
Zafer Aktaş’ın geçmişi
Zafer Aktaş’ın ismi kamuoyu ‘Telekulak’ skandalıyla duymuştu. Dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi savcısı Nuh Mete Yüksel, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün sekizinci katında bir kısım polisleri kaçak dinleme yaparken suçüstü yakalamıştı. (11 Haziran 1999). İstihbarat Şube içinde kanun dışı bir yapılanmaya gidildiği ve burada aralarında Cumhurbaşkanlığı, Yargıtay, Genelkurmay Başkanlığı gibi kurumların da bulunduğu, 963 kişi ve kurumun telefonlarının yasadışı dinlendiği ortaya çıkmıştı. Emniyet Müdürü Cevdet Saral ve yardımcıları Zafer Aktaş, Osman Ak ve Mahmut Çorumlu’nun da aralarında olduğu 38 personel hakkında yargılama izni çıkmıştı. Sonradan beraat etmişler gibi bir hava estirseler de emsali pek çok davada olduğu gibi mahkemeler arasındaki gel-gitler sonunda davalar zaman aşımından düşmüştü.