Pakistan, Hindistan’la krizde oynadığı ‘diplomatik rol’ ve ‘liderlik’ nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump’ı 2026 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi.
İki ülke mayısta kısa süreli çatışma yaşanmış, ardından Trump’ın arabuluculuğuyla hemen ve tam ateşkeste anlaşılmıştı.
Pakistan bu nedenle Trump’ı 2026 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi.
Pakistan Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada Trump’ın ‘barışçıl çözüm ve diyalogdan yana olduğunu gösterdiği, bunun da gerçek barış elçisi kimliğini perçinlediği’ öne sürüldü.
Devamında şöyle dendi:
“Trump hem İslamabad (Pakistan’ın başkenti) hem de Yeni Delhi’yle (Hindistan’ın başkenti) yürüttüğü yoğun diplomatik temaslar sayesinde, kısa sürede bir ateşkes sağlanmasını mümkün kıldı ve milyonlarca insanı etkileyebilecek yıkıcı bir çatışmayı engelledi.
Trump’ın Keşmir sorununun çözümüne ilişkin samimi arabuluculuk tekliflerini de memnuniyetle karşılıyoruz. Bu mesele Güney Asya’daki kalıcı istikrarın önündeki en büyük engellerden biri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları doğrultusunda çözülmeli.
Trump’ın Hindistan-Pakistan krizindeki liderliği pragmatik diplomasi ve etkin barış inşasının bir devamı. Gazze’deki insani trajedi ve İsrail’in İran’a saldırılarının ardından tırmanan gerilim konularında da Trump’ın küresel istikrar adına yapıcı bir rol üstlenmeye devam etmesi umut ediliyor.”