Halil Falyalı ismi bir süredir Türkiye’de yeniden gündemde. DW Türkçe, “Falyalı’nın muhasebecisi” olarak adlandırılan ve Perşembe günü Hollanda’da öldürülen Cemil Önal’ın iddialarını ve Bugün Kıbrıs gazetesine verdiği röportajla tetiklenen tartışmaları derledi:
Halil Falyalı kimdir?
Türk siyasetçilerle yakın ilişkileri bulunduğu iddia edilen, kendini “sıradan bir iş insanı” olarak tanıtan Falyalı Kuzey Kıbrıs’taki çok sayıda otel ve kumarhanenin sahibiydi. Çeşitli suçlardan zaman zaman cezaevine giren Falyalı’nın adı Türkiye’de, organize suç örgütü şüphelisi Sedat Peker’in videolarıyla duyulmuştu.
Bir kişiyi zorla alıkoymak ve darp etmek suçlarından 2021 Ekim’inde Kuzey Kıbrıs’ta tutuklanan Falyalı, serbest kaldıktan yaklaşık bir ay sonra, 8 Şubat 2022’de şoförü Murat Demirtaş ile birlikte Girne’de silahlı saldırıda öldürüldü. O dönem Falyalı’nın hapisten çıkmak için bazı bürokrat ve siyasilere müstehcen kasetler üzerinden şantaj yaptığı iddia edilmiş, daha sonra kasetlerin Sedat Peker’in eline geçtiği öne sürülmüştü. Sedat Peker 20 Ekim 2021’de sosyal medya hesabından “Hepiniz yandınız. Arşiv bana geçti” mesajı paylaşmıştı.
Cinayetin ardından ilk duruşma Ekim 2022’de İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılmış, mahkeme Ocak 2024’te “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan sanık Mustafa Söylemez’i iki kez müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.
Falyalı, uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama ağıyla bağlantılı olarak ABD Hazine Bakanlığı’nın da radarındaydı. Falyalı, ölümünden önce hakkındaki uyuşturucu ticareti iddialarını reddediyordu.
Cemil Önal ne söyledi?
“Falyalı’nın kara kutusu” diye nitelenen ve sekiz yıl onun finans müdürlüğünü yapan Cemil Önal’ın verdiği röportajla Halil Falyalı ismi yeniden gündeme geldi. Hollanda’da 16 ay hapis yatan Önal, halihazırda bulunduğu Hollanda’dan Bugün Kıbrıs gazetesinden Ayşemden Akın’a konuştu. Önal verdiği mülakatta, Türkiye’nin eski Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim’in Ada’ya Falyalı tarafından siyasilere şantaj yapmak için çekilen kasetleri bulması için gönderildiğini iddia etti.
Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ayşemden Akın’a göre, “Yasin Ekrem Serim bu kasetleri almak için gönderildi, çünkü zaten aileyle de bir ilişkisi vardı.” Önal’ın iddiasına göre Büyükelçi Serim “45 kasetin 40’ını aldı.” Önal, eski Başbakan Binali Yıldırım ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın çocuklarına ait görüntü ve bilgilerin yer aldığı beş kasetin ise kendi elinde olduğunu ileri sürdü.
“Beni öldürürler” dediği Türkiye’ye iade edilmemek için mücadele eden Önal, Perşembe günü Hollanda’da bir otelin önünde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.
Yasin Ekrem Serim kimdir?
Kariyeri boyunca Avrupa Birliği Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı olmak üzere bürokraside farklı alanlarda görev alan Ekrem Serim, Lefkoşa’ya büyükelçi olarak atanmadan önce Dışişleri Bakan Yardımcısıydı.
Ancak Ekrem Serim kamuoyunda daha çok, CHP lideri Özgür Özel tarafından “Erdoğan’ın kasası” olarak nitelenen “Maksut Serim’in oğlu” olarak biliniyor.
Halkbank internet sitesinde yer alan bilgiye göre 2003-2016 yılları arasında Başbakanlık bünyesinde Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği ve Başbakanlık Başmüşavirliği görevlerini yürüten Maksut Serim, halen Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Türkiye Halk Bankası Yönetim Kurulu Üyesi unvanlarıyla çalışıyor.
Özel 15 Nisan 2025’te partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Maksut Serim için, “Erdoğan’ın İBB Başkanlığı döneminden beri yanındaki kasası… Başbakan olduğundan beri ve Cumhurbaşkanlığında örtülü ödeneği yöneten kişi” demişti. CHP lideri ertesi hafta 22 Nisan’da yaptığı konuşmada da Erdoğan’ın Maksut Serim’i “yanından ayırmadığını” iddia etmiş, oğul Ekrem Serim için ise “Meslekten gelmez; dışişlerine sokulmuş, özel kalem, büyükelçi yapılmış. Kıbrıs gibi yere meslekten gelmeyen büyükelçi atanmış” ifadelerini kullanmıştı.
CHP iddiaları neden Meclis gündemine taşıdı?
Cemil Önel’in iddialarının Bugün Kıbrıs gazetesinde yayınlanması sonrasında konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan CHP’nin “KKTC merkezli yolsuzluk ve rüşvet iddialarının araştırılması talebiyle” TBMM’ye sunduğu öneri AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Namık Tan, önerilerinin reddedilmesinin ardından Mecliste yaptığı konuşmada, “Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanının adı, organize suç örgütü lideri Halil Falyalı’nın öldürülmesinden sonra AKP’nin siyasi elitlerine şantaj için çekilmiş görüntüleri kurtarma operasyonu ile anılıyor. Fidan, iddialara göre sırf kasetleri teslim alsın diye Lefkoşa’ya Halil Falyalı’nın iş ortağı Yasin Ekrem Serim’i büyükelçi tayin ediyor” dedi.
“Falyalı-Serim ortaklığının KKTC basınında belgelenmiş olduğunu” savunan Tan, “Şayet söylediklerimize itirazınız varsa Kıbrıs davamıza leke süren bu iddiaların aydınlatılabilmesi için bir Meclis araştırma komisyonu kuralım. Aksi halde bizler Hakan Fidan’ı her fırsatta istifaya davet edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Daha önce grup toplantısında yaptığı konuşmada kaset iddiasını hatırlatan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de “Erdoğan yanıt vermiyor ama Halil Falyalı’nın finans müdürü Cemil Önal teker teker her şeyi anlattı” demiş, “Öyle bir şey ortaya çıkıyor ki bu işin içinde Hakan Fidan var, Binali Yıldırım var; önceki başbakanın, şimdiki bakanın çocukları var. Bu işin içinde 45 tane kayıt var. Bunların 40’ının ele geçirilmişliği, beşinin ortada durmuşluğu var” iddiasını dile getirmişti.
Hükümet iddialara ne cevap verdi?
İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, iddialara ilişkin “hayal ürünü” dedi. Dışişleri Bakanlığı da iddiaların somut delillere dayanmadığını kaydederek “yargıya başvuracaklarını” duyurdu. Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti merkezli bir yayın organında yer alan bir haberde, Bakanlığımıza ve Sayın Bakanımıza yönelik dile getirilen iddialar tamamıyla gerçek dışıdır. Herhangi bir somut delile dayanmayan bu asılsız iddialar karşısında yasal yollara başvurulacaktır” ifadeleri yer aldı.
KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE