Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Yasak/Türkiye Davası: Özel raportörün üçüncü taraf görüşü sunması ne anlama geliyor?

by aktifhabercom
April 26, 2025
Yasak/Türkiye Davası: Özel raportörün üçüncü taraf görüşü sunması ne anlama geliyor?
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Hukukçu Gökhan Güneş, Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele ve İnsan Hakları Özel Raportörü Profesör Ben Saul’un Yasak/Türkiye başvurusuna üçüncü taraf görüşü sunduğunu kaydetti.

Bu gelişmenin, AİHM önündeki Türkiye aleyhine yapılan başvurular açısından bir ilk olduğunu belirten Güneş, sosyal medya hesabından şunları yazdı:

BU BİR İLK! YASAK DOSYASIYLA İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ GELİŞME

1⃣✅07 Mayıs 2025’te AİHM Büyük Daire önünde duruşması yapılacak Yasak/Türkiye başvurusuyla ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele ve İnsan Hakları Özel Raportörü Profesör Ben Saul, Yasak… pic.twitter.com/rhfFjujfKn

— Dr. Gökhan GÜNEŞ (@Dr_GkhanGnes) April 25, 2025

”07 Mayıs 2025’te AİHM Büyük Daire önünde duruşması yapılacak Yasak/Türkiye başvurusuyla ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele ve İnsan Hakları Özel Raportörü Profesör Ben Saul, Yasak başvurusuna 3. taraf görüşü sundu. Bu görüş, Özel Raportörün AİHM önündeki Türkiye aleyhine yapılan başvurular açısından bir ilktir.

Acaba, Özel Raportörün görev alanı nedir ve neden Yasak başvurusuna 3. taraf görüşü sunmuştur?

BM Özel Raportörü, İnsan Hakları Konseyi’nin 40/16 sayılı kararıyla terörizmle mücadelede insan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasını teşvik etmekle görevlendirilen bağımsız bir uzman olarak görev yapmaktadır. Profesör Ben Saul, bu sıfatla, uluslararası insan hakları hukuku ilkelerine uygunluğu izlemekte ve özellikle cezaların geriye dönük uygulanmasının yasaklanması gibi konuları değerlendirmektedir.

Yasak v. Türkiye (no. 17389/20) davasına üçüncü taraf görüşü sunmasının nedeni, AİHM Büyük Daire’nin başvurucunun silahlı terör örgütüne üyelikten mahkûmiyetinin AİHS’in 7. maddesindeki “öngörülebilirlik” şartıyla uyumluluğunu sorgulamasıdır. Özel Raportör, terörizm suçlarının tanımındaki belirsizliklerin ve cezai kanunun geriye dönük uygulanmasının insan hakları üzerindeki etkilerini ele alarak, mahkemeye uluslararası hukuk perspektifinden bir görüş sunmayı amaçlamıştır.

Acaba, Özel Raportör’ün görüşünde (28 ila 33. Paragraflar) öne çıkan hususlar nelerdir ve Görüşte yer verilen hususlarla birlikte, AİHM 2. Bölümün verdiği en hukuksuz kararlarından biri olan Yasak kararı hakkında neler söylenebilir?

Paragraf 28 – Belirsiz Terörizm Tanımları:

Özel Raportör, terörizmin belirsiz tanımlarının “terör örgütü” kategorisinin ve buna bağlı suçların (üyelik, destek, finansman vb.) muğlaklığa yol açtığını ve bu durumun insan hakları ihlallerini artırdığını belirtmiştir. Bir oluşumun “terörist” olarak sınıflandırılmasının meşru güvenlik hedefleri açısından gerekli ve orantılı olması gerektiğini vurgulamış, özellikle karma amaçlı oluşumlar (ticari, hayırsever, dini, eğitimsel faaliyetler) için daha fazla özen gerektiğini ifade etmiştir. Eğer, terör faaliyetleri münferit veya kontrol dışıysa, bireyler kendi adlarına soruşturulmalıdır.

Yasak kararında, başvurucunun 2011-2014 yıllarında Gülen Hareketi’yle bağlantılı eylemleri (sohbet programları, öğrenci organizasyonları) “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasına dayanak yapılmıştır. Ancak, bu dönemde Gülen Hareketinin “silahlı örgüt” olarak iddia ve kabulü söz konusu değildi. bu da bu nitelemenin öngörülemez ve geriye dönük olduğunu göstermektedir. Ayrıca, başvurucunun eylemleri, Raportör’ün belirttiği gibi hayırsever veya sosyal faaliyetler kapsamında olup terör amacıyla ilişkilendirilmesi için gerekli meşru güvenlik hedeflerinden yoksundur.

Paragraf 29 – Suçun Maddi Unsuru:

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Aziz İhsan Aktaş’ın ev hapsi kaldırıldı

Aziz İhsan Aktaş’ın ev hapsi kaldırıldı

August 22, 2025
5k
Ziraat Bankası özel kalem müdürü ‘yüksek getiri’ ve ‘ucuz ev’ vaadiyle vurgun yaptı

Ziraat Bankası özel kalem müdürü ‘yüksek getiri’ ve ‘ucuz ev’ vaadiyle vurgun yaptı

August 22, 2025
5k

Özel Raportör, bir bireyin cezai sorumluluğu için suçun maddi unsurunun terör eylemine doğrudan ve maddi katkıda bulunması gerektiğini, masum katkılar (örneğin, insan hakları eğitimi veya tıbbi bakım) veya rutin faaliyetlerin yeterli olmadığını belirtmiştir.

Yasak kararında yer verildiği şekliyle, başvurucunun sohbet düzenleme veya öğrenci organizasyonu gibi eylemleri terör eylemine doğrudan katkı sunmaz; bu eylemler masum, sıradan ve rutin niteliktedir. AİHM’in, bu eylemleri “süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk” testine dayandırarak suç sayması, Raportör’ün belirttiği maddi unsur şartını ihlal eder ve keyfi bir yoruma dayanır.

Paragraf 30 – Suçun Manevi Unsuru:

Özel Raportör, cezai sorumluluğun manevi unsuru açısından bireyin örgütün nihai amacını bilmesi ve suçu kasıtlı olarak işlemeyi istemesi gerektiğini, “bilmesi gerekirdi” gibi düşük manevi standartların veya varsayımların kabul edilemez olduğunu vurgulamıştır.

Yasak davasında, AİHM 2. Bölümü, Yasak’ın “örgütün gizli yapısında üst düzey bir konumda” olduğu ve bu nedenle örgütün nihai amaçlarını bildiğini varsaymıştır (Yasak, § 171). Ancak, bu varsayım, somut delillerle değil, genellemelerle desteklenmiştir. Yasak’ın suç kastı, bireyselleştirilmiş bir şekilde analiz edilmemiştir. Örneğin, 2011-2014 yıllarında iddia edilen nihai amacı bilip bilmediği somut delillerle kanıtlanmamıştır. AİHM 2. Bölümü’nün bu yaklaşımı, hem Yalçınkaya kararındaki “bireyselleştirilmiş analiz” ilkesine (§ 266), hem de BM Özel Raportörünün “düşük manevi standartların kabul edilemez olduğu” görüşüne aykırıdır.

Paragraf 31 – Gizli Faaliyetler ve Özgürlükler:

Özel Raportör, gizli olduğu iddia edilen her faaliyetin otomatik olarak terör amacı göstermediğini, özellikle ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüklerinin kısıtlandığı devletlerde gizliliğin cezai baskıdan kaçınma amacı taşıyabileceğini ifade etmiştir. Ayrıca, liderlik pozisyonunun, iddia edilen nihai amacı bilmeyi de gerektirmediğini belirtmiştir.

Yasak kararında, başvurucunun eylemlerinin “gizli” olduğu iddiası, terörist amaç varsayımına dayanak yapılmıştır. Ancak bu eylemler (dini veya sosyal organizasyonlar), Raportör’ün belirttiği gibi ifade, toplanma veya din özgürlüğü kapsamında meşrudur ve otomatik olarak suç teşkil etmez. AİHM’in bu faaliyetleri suç sayması, temel özgürlüklerin orantısız kısıtlanmasına yol açacaktır.

Paragraf 32 – Türk Hukukundaki Muğlaklık:

Özel Raportör, Türk hukukunda “terör” ve “terör örgütü” tanımlarının muğlak ve aşırı geniş olduğunu, bu durumun keyfi uygulamalara yol açtığını ve insan haklarını ihlal ettiğini vurgulamıştır.

Yasak kararında, Türk Ceza Kanunu’nun 314. maddesinin geniş ve belirsiz yorumu, başvurucunun mahkûmiyetine temel oluşturmuştur. Bu madde, Raportör’ün eleştirdiği şekilde net olmayan kriterlerle (“süreklilik, çeşitlilik, yoğunluk”) uygulanmış ve keyfi bir mahkûmiyete sebep olmuştur.

Paragraf 33 – Yasallık İlkesinin Önemi:

Özel Raportör, yasallık ilkesinin keyfiliği ve aşırı müdahaleyi önleyerek ifade, medya, örgütlenme, toplanma ve din özgürlüğü gibi hakların ihlalini engellemeyi amaçladığını, belirsiz terörizm suçlarının ise sivil toplumun meşru faaliyetlerini suç haline getirdiğini ifade etmiştir.

Yasak kararı, cezai kanunun geriye dönük uygulanmasıyla (2011-2014 eylemlerinin 2016 sonrası “terör” tanımıyla yargılanması) yasallık ilkesini ihlal etmiş ve ifade, din ve toplanma özgürlüklerini kısıtlayarak sivil toplumun meşru faaliyetlerini suç haline getirmiştir.

Yasak Kararının Türkiye’deki Yargı Süreçlerine Etkisi:

Yasak kararıyla ilgili bu tutarsızlıklar, AİHM’in önceki kararlarında vurguladığı suçta kanunilik, öngörülebilirlik ve insan haklarının korunması ilkelerine aykırıdır. Yasak kararı, cezai kanunun geriye dönük uygulanmasını meşrulaştırarak Türkiye’deki binlerce davada TCK 314. maddesinin “süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk” testinin muğlak uygulanmasının devamına zemin hazırlamıştır. AİHM’in, Türk hükümetinin terörle mücadele argümanlarına aşırı bağlılık göstermesi ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimine dair resmi anlatıyı sorgulamaktan kaçınması, otoriter politikaların güçlenmesine katkı sağlayacak niteliktedir.

Daha da endişe verici olan, Türk yargısının, Yalçınkaya Büyük Daire kararını bir yıldan fazla süre görmezden gelmesi ve Yasak kararını emsal alarak Yüksel Yalçınkaya’nın yeniden yargılanmasında aynı gerekçelerle mahkûmiyet vermesidir. Bu durum, Yasak kararının, şiddet içermeyen eylemler için terör örgütü üyeliği mahkûmiyetlerini meşrulaştıran bir emsal haline gelmesine ve sivil toplumu tehdit eder bir hal almasına neden olmuştur.

Büyük Daire’nin Önündeki Fırsat ve Beklentiler:

s 2025’te Büyük Daire’de görülecek Yasak davası, bu çelişkileri giderme ve AİHM’in insan hakları koruma misyonunu yeniden tesis etme fırsatı sunmaktadır. Büyük Daire’nin, Yalçınkaya ve Parmak ve Bakır kararlarındaki ilkeleri teyit ederek AİHS’in 7. maddesinin ihlalini tespit etmesi beklenmektedir. Böyle bir karar, Türkiye’deki muğlak terörizm tanımlarının keyfi uygulamalarına karşı net bir duruş sergileyerek, otoriter rejimlerin baskıcı politikalarına meydan okuyacak ve sivil toplumun meşru faaliyetlerini koruyacaktır. karar, AİHM’in bağımsızlığını ve insan hakları hukukunun üstünlüğünü pekiştirerek, Türkiye’de adil yargılanma hakkı ve temel özgürlüklerin korunması için önemli bir emsal oluşturacaktır. Bu bağlamda, Büyük Daire’nin vereceği karar, yalnızca Yasak davasıyla sınırlı kalmayacak, aynı zamanda Türkiye’deki yargı süreçlerinin uluslararası insan hakları standartlarına uyumunu değerlendirme açısından da kritik bir dönüm noktası olacaktır.”

Tags: aihmdavagökhan güneşTürkiyeyasak
ShareTweet
Previous Post

Papa’nın cenazesini 400 bin kişi uğurladı

Next Post

Vuslatın Ardından: Ümit Nağmeleri Avrupa turnesine başladı

İLGİLİHABERLER

Aziz İhsan Aktaş’ın ev hapsi kaldırıldı
GENEL

Aziz İhsan Aktaş’ın ev hapsi kaldırıldı

August 22, 2025
5k
Ziraat Bankası özel kalem müdürü ‘yüksek getiri’ ve ‘ucuz ev’ vaadiyle vurgun yaptı
GENEL

Ziraat Bankası özel kalem müdürü ‘yüksek getiri’ ve ‘ucuz ev’ vaadiyle vurgun yaptı

August 22, 2025
5k
Tartışma yaratacak atama: “Sayın valimin takdiri”
GENEL

Tartışma yaratacak atama: “Sayın valimin takdiri”

August 22, 2025
5k
Güney Amerika’da 7.5 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi
DÜNYA

Güney Amerika’da 7.5 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi

August 22, 2025
5k
The Guardian: İsrail ordusunun Gazze’deki saldırılarında öldürdüğü her altı kişiden beşi sivil
DÜNYA

The Guardian: İsrail ordusunun Gazze’deki saldırılarında öldürdüğü her altı kişiden beşi sivil

August 22, 2025
5k
Doğum yaptıktan sonra bebeğiyle yeniden cezaevine gönderilen Merve Zayım tahliye edildi
GÜNDEM

Doğum yaptıktan sonra bebeğiyle yeniden cezaevine gönderilen Merve Zayım tahliye edildi

August 21, 2025
5.1k
Daha Fazla Haber
ABD, kamyon şoförlerine çalışma vizesi vermeyi durdurdu

ABD, kamyon şoförlerine çalışma vizesi vermeyi durdurdu

August 22, 2025
5k
Kolombiya’da iki ayrı saldırı: 17 kişi öldü, 41 kişi yaralandı

Kolombiya’da iki ayrı saldırı: 17 kişi öldü, 41 kişi yaralandı

August 22, 2025
5k
Silahı tutukluk yaptı, “kazara” ateş aldı; AKP Gençlik Kolları İlçe Başkanı hayatını kaybetti

Silahı tutukluk yaptı, “kazara” ateş aldı; AKP Gençlik Kolları İlçe Başkanı hayatını kaybetti

August 22, 2025
5k
Özlem Çerçioğlu protestosu devam ediyor: Konsere kimse gitmedi

Özlem Çerçioğlu protestosu devam ediyor: Konsere kimse gitmedi

August 22, 2025
5k
İspanyol aktör Javier Bardem’den İsrail ordusuna “Nazi” benzetmesi

İspanyol aktör Javier Bardem’den İsrail ordusuna “Nazi” benzetmesi

August 22, 2025
5k
Britanya, İsrail’in Londra büyükelçisini bakanlığa çağırdı

Britanya, İsrail’in Londra büyükelçisini bakanlığa çağırdı

August 21, 2025
5k
Kuzey Tunçelli, dünya gençler yüzme şampiyonu

Kuzey Tunçelli, dünya gençler yüzme şampiyonu

August 21, 2025
5k
Türkiye Kupası’nda birinci eleme turu  eşleşmeleri belli oldu

Türkiye Kupası’nda birinci eleme turu eşleşmeleri belli oldu

August 21, 2025
5k
Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan tahliye edildi

Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan tahliye edildi

August 21, 2025
5k
KKM bakiyesi 441 milyar liraya geriledi

KKM bakiyesi 441 milyar liraya geriledi

August 21, 2025
5k
Ufuk Bayraktar adli kontrol talebiyle serbest bırakıldı

Ufuk Bayraktar adli kontrol talebiyle serbest bırakıldı

August 21, 2025
5.1k
Restoran sahibi tek tek saydı: Hangi yemekleri sipariş etmemeliyiz?

Restoran sahibi tek tek saydı: Hangi yemekleri sipariş etmemeliyiz?

August 21, 2025
5.1k
İki gün önce TikTok’ta paylaşmıştı: Depresyondaki anne ailesini öldürüp intihar etti

İki gün önce TikTok’ta paylaşmıştı: Depresyondaki anne ailesini öldürüp intihar etti

August 21, 2025
5.2k
Bankalarda unutulan yaklaşık 732,1 milyon TL TMSF’ye aktarıldı

Bankalarda unutulan yaklaşık 732,1 milyon TL TMSF’ye aktarıldı

August 21, 2025
5.1k
Trabzonspor’un yeni transferi Oulai’ye daha sahaya çıkmadan 4 maç ceza

Trabzonspor’un yeni transferi Oulai’ye daha sahaya çıkmadan 4 maç ceza

August 21, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.