Sol eğilimli Fransız gazetesi Libération, bugünkü sayısında Saraçhane’deki gaz maskeli ve semazen kıyafetli protestocunun fotoğrafı ve ‘Türkiye’nin Erdoğan’la imtihanı’ manşetiyle çıktı.
1973’te Fransız filozof Jean-Paul Sartre’ın kurduğu gazete, ilk sayfadaki spotta ”İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı’nın tutuklanmasının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hız kesmeyen protestolar Türkiye cumhurbaşkanına meydan okuyor. Cumartesi büyük bir protesto planlanıyor” diye yazdı.
19 Mart’ta İBB ve bazı ilçe belediyelerine ‘terör’ ve ‘yolsuzluk’ soruşturması başlatılmış, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil 106 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. 23 Mart’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanısıra, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık dahil 51 kişi tutuklanmıştı. Üç isim de görevden uzaklaştırıldı, Şişli Belediyesi’ne kayyım atandı.
Gözaltıların başladığı gün üniversite öğrencilerinin başını çektiği protestolar hızla farklı illere yayılmış, yüz binlere ulaşmıştı. Gözaltı, tutuklama ve polisin başta ODTÜ’lüler olmak üzere eylemcilere karşı dozunu artırdığı şiddet dünya medyasında ‘Erdoğan’ın ana rakibi gözaltında’ ve ‘Siyaset kontrolden çıktı’ başlıklarıyla geniş yer bulmuştu. Çeşitli şehirlerde gösterilere katılan 1879 eylemci gözaltına alındı, 260’ı tutuklandı. Ayrıca protestoları takip eden ve tutuklanan yedi gazeteci de bugün tahliye edildi.
‘Türkiye kırılma noktasında’
Libération, protestoları sürdüren üniversite öğrencileriyle söyleşi yaptı. ‘Türkiye kırılma noktasında: İstanbullu öğrenciler Erdoğan’ın baskılarına karşı dik duruyor’ başlıklı haberinde, öğrenciler başta olmak üzere muhaliflerin polis şiddeti, tutuklamalar ve hükümetin saldırgan propagandasına rağmen protestoları kararlılıkla sürdürdüğünü yazdı.
Gazetenin İstanbul muhabiri Killian Cogan’a 20-23 yaşlarındaki öğrenciler özetle şunları dedi:
- Birlik içindeyiz ve çok güçlüyüz. Artık her şeyin değişebileceğini hissediyorum.
- Hareketin büyüklüğü umut veriyor. Hükümete geri adım attırmanın artık hakikaten mümkün olduğunu düşünüyorum.
- Bu diktatöre asla boyun eğmeyeceğiz.
- Protestoyu sürdürürsek bir şeyleri değiştireceğiz. Belki hemen yarın değil, ama sonunda karşılığını alacağız. Ne kadar sürerse sürsün, protestoya devam edeceğiz. Ümitliyim.
Ayrıca rejim baskısından korkan birçok öğrencinin ‘kayıtlarımızı tutuyorlar’ diyerek yüzünü maske veya tişörtle gizlemeye çalıştığı haberde yer aldı.