ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika, Kanada ve Çin’e karşı yarın uygulamaya koyacağı, yakında da Avrupa Birliği’nden (AB) ithal edilen ürünlere uygulamayı planladığı gümrük vergisi uygulamalarına ilişkin Brüksel’de bir araya gelen AB liderleri Washington ile olası bir “ticaret savaşı” karşısında alınacak tutum hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Gayriresmî AB zirvesi için Brüksel’de bulunan AB devlet ve hükümet başkanları, ABD ile ticareti olumsuz yönde etkileyecek girişimlerden kaçınılacağının altını çizerken, olası bir gerginlik durumunda ise Avrupa’nın kendi çıkarlarını koruyabilecek kapasitede olduğunu vurguladı.
Trump, Kanada ve Meksika’dan ithal edilen mallara yüzde 25, Çin’den yapılan ithalata yüzde 10 oranında ek gümrük vergisi getirilmesine karar vermişti. AB’ye de “kesinlikle” gümrük vergisi uygulanacağını belirten ABD Başkanı, İngiltere’nin ise “sınırı aştığını” ancak Londra ile Washington arasındaki bu konunun “halledilebileceğini” söylemişti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Uzlaşmanın ön koşulu, kendi gücünüzün farkında olmaktır. Avrupa harekete geçebilir” ifadelerini kullandı. Scholz, “Avrupa, güçlü bir ekonomik bölge olarak kendi politikalarını şekillendirebilir ve gümrük politikalarına yine gümrük politikalarıyla karşılık verebilir. Bunu yapmamız gerekirse, yaparız” dedi.
Tusk: Ticaret savaşı hata olur
Polonya Başbakanı Donald Tusk da benzer bir tutum sergileyerek ABD ile bir ticaret savaşı yaşanmasına karşı olduğunu söyledi. Böylesi bir yolun hatalı olacağını kaydeden Tusk, “Polonya, kesinlikle temkinli bir yaklaşım sergileyecek ülkelerden biri olacaktır” ifadelerini kullandı. Polonya lideri AB ve ABD arasında bir gümrük vergisi uygulanmasının ve ticaret savaşının tamamen yanlış bir politika olacağının da altını çizdi.
Macron: Avrupa gücünü göstermeli
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Avrupa ekonomisine yönelik herhangi bir saldırının, AB’nin daha güçlü ve birlik içinde bir tavır almasını sağlayacağını dile getirdi. “ABD’nin son adımları, Avrupa’nın birlikte hareket etmesini teşvik edecektir” diyen Macron, Avrupa’nın kendi çıkarlarını korumaya kararlı olduğunu dile getirdi.
Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo ise AB’nin ABD ile doğrudan müzakerelere devam etmesi gerektiğini söyledi. Orpo ayrıca Rusya’nın, Avrupa için “gerçek bir tehdit olmaya devam ettiğini” belirterek, AB’nin hem ekonomi hem de güvenlik politikalarında dikkatli olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kallas: Ticaret savaşlarının kazananı olmaz
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da Brüksel’de gazetecilere açıklama yaptı. Trump’ın gümrük vergilerine ilişkin kararları ve açıklamaları ile ilgili soru üzerine Kallas, “Bu sözleri dikkatle dinledik ve elbette kendi tarafımızda da hazırlık yapıyoruz. Açık olan bir şey var ki, ticaret savaşlarının kazananı olmaz. Eğer ABD bir ticaret savaşı başlatırsa, gülen taraf Çin olur. Biz birbirimize çok bağlıyız. Bizim Amerika’ya, Amerika’nın da bize ihtiyacı var. Gümrük vergileri maliyetleri artırır, maliyetler ve müşteriler için iyi değildir” diye konuştu.
Kallas ayrıca, “Avrupa’nın savunma alanında birlikte daha fazlasını yapması ve yeni girişimlerin nasıl finanse edilebileceğine bakması” gerektiğini ifade etti.
Trump’tan AB’ye yönelik gümrük vergisi açıklaması: Çok yakında
ABD Başkanı Donald Trump, ülkeye ithal edilen AB ürünlerine yönelik gümrük vergilerinin “çok yakında” uygulama konulacağını bildirdi. Trump, Kanada ve Meksika’yı gümrük vergisi zammına misilleme yapmaları halinde daha “yüklü” bir zamla karşı karşıya kalacakları konusunda uyardı.
ABD’ye ithal edilen AB mallarına yönelik gümrük vergilerinin “çok yakında” uygulamaya konulacağını belirten Trump, “ABD’den gerçekten faydalandılar. Arabalarımızı almıyorlar, tarım ürünlerimizi almıyorlar. Onlar neredeyse hiçbir şey almıyor, biz ise milyonlarca araba, muazzam miktarda gıda ve çiftlik ürünüyle her şeyi alıyoruz” dedi.
Trump, AB gümrük vergilerini açıklamak için bir zaman çizelgesi olup olmadığı sorusuna, “Bir zaman çizelgesi olduğunu söyleyemem ama çok yakında olacak. ABD, dünyadaki hemen her ülke tarafından kazıklandı. Neredeyse her ülkeyle -her ülkeyle değil ama neredeyse- açık veriyoruz ve bunu değiştireceğiz. Bu adil değil” yanıtını verdi.
İngiltere ile yaşanan sorunların çözülüp çözülemeyeceği sorulan Trump, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın “çok iyi davrandığını” söyledi ve “Birkaç toplantı yaptık. Çok sayıda telefon görüşmesi yaptık, çok iyi anlaşıyoruz” dedi.
“Misilleme yaparlarsa, Kanada’ya yönelik gümrük vergilerini artıracağım”
Diğer yandan Trump, Kanada’nın ithal ürünlerine yüzde 25 gümrük vergisi zammı geleceğini açıklamış; Kanada ise bunun üzerine “ABD ürünlerine misilleme vergi zammı” getireceklerini açıklamıştı. Trump, “misilleme yapmaları halinde Kanada’ya yönelik gümrük vergilerini arttıracağını” söyledi.
ABD’nin kuzey komşusu Kanada’yı “uzun yıllar boyunca ABD’ye karşı çok kötü davranmakla” suçlayan Trump, “Kanada halkını seviyorum. Kanada’nın liderliğine katılmıyorum. Ve orada bir şeyler olacak. Ama eğer bu oyunu oynamak istiyorlarsa, benim için sorun değil. İstedikleri kadar oyun oynayabiliriz” dedi.
“Göçmenler gelmeye devam ederse, Meksika için daha kötü gümrük vergileri gelecek”
Trump, Washington’un Meksika ile “çok iyi görüşmeler yaptığını” belirtirken, Meksika hükümetini, ABD’ye “fentanil kimyasal maddesinin akışını durdurmazsa ve göçmenlerin gelmesine izin verirse ülke için daha kötü tarifelerin gelebileceği” uyarısında bulundu.
Donald Trump, “Bu bir dereceye kadar misillemedir. Milyonlarca insan Meksika ve Kanada üzerinden ülkemize akın etti. Ve biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.