Kaçırıldıktan 6 ay sonra ortaya çıkan Gökhan Türkmen’in eşi Zehra Türkmen’in, cezasının Yargıtay tarafından 8 gibi kısa bir sürede karara bağlandığı ve karar kendisine tebliğ edilmeden tutuklandı.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, geçtiğimiz günlerde cezası onanarak tutuklanan Zehra Türkmen’i, Meclis’te düzenlediği basın açıklamasında bir kez daha gündeme getirdi. Gergerlioğlu, Zehra Türkmen’in, cezasının onanmasının ardından karar dahi tebliğ edilmeden çocuklarının gözü önünde alınarak tutuklandığını kaydetti.
Gergerlioğlu, “Çok önemli ihlaller yaşanıyor Türkiye’de ve cezaevlerinde yaşanıyor, yargı alanında yaşanıyor ve biz de onları gündem ederek bazı yorumlarda bulunmak istiyoruz. Adil olmayan yargılamalar dikkat çekiyor, hızlı bir şekilde cezalandırmalar dikkat çekiyor, bazı kişilerin yargılamasının oldukça hızlı bir şekilde sonuçlandırıldığı dikkat çekiyor” dedi.
2019 yılında zorla kaçırılan ve kendisinden 9 ay boyunca haber alınamayan Gökhan Türkmen, ilk mahkemede “Tehdit edildim, işkence ve tacize uğradım” dedi.
“GÖKHAN TÜKRMEN ‘BEN İŞKENCE GÖRDÜM’ DEYİNCE EŞİNİN MAHKEMESİ HIZLANDI”
Bu tür yargılamalara örnek olarak Zehra Türkmen’in tutuklanmasını gösteren Gergerlioğlu, şunları kaydetti: “9 ay boyunca kaçırılmış olan ve daha sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde aniden ortaya çıkan ve çıktığı ilk mahkemede ‘Ben işkence gördüm’ diyen Gökhan Türkmen’in eşi Zehra Türkmen’in mahkemesi. Son derece ilginç bir mahkeme. Çok hızlı bir şekilde yapılan bir mahkeme.”
Gökhan Türkmen’in, “Ben 9 ay boyunca polis yelekli kişiler tarafından kaçırıldım ve işkence gördüm” diye açıklama yapması sonrasında Zehra Türkmen’in mahkemesinin hızlı bir şekilde sonuçlandırıldığını hatırlatan Gergerlioğlu, “Yargıtay’da 8 ay gibi kısa bir sürede cezanın onandığını, tebliğ dahi edilmeden evden sabahleyin çocuklarının gözü önünde tutuklanıp götürüldüğünü görüyoruz. Bunlar gerçekten hasmane davranışlar” dedi.
“ÇOCUKLARI ‘ARTIK ANNEMİZ DE GELMEYECEK’ DİYOR”
Gergerlioğlu, Gökhan Türkmen’in, ‘Ben 9 ay boyuna işkence gördüm’ demesinin eşinin mahkemesine etkisi olup olmadığını sorarak, “İnsanın sorası geliyor ve hakikaten de olmaması mümkün değil şu şartlarda. Çocuklar 5-7 ve 12 yaşındaki çocuklar artık ‘Annem gelmez’ diye babaları yanlarında olmayan, anneleri de yanlarından götürülen bu çocuklar; ‘Artık annemiz de gelmeyecek’ diye bekler bir haldeler. Türkiye’de maalesef bunlar yaşatılıyor. Hasmane tavırlar ile yargı kararları da değişiyor ve yargının kararlarında da böyle hızlandırmalar olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
EŞİ İÇİN EYLEM YAPMIŞTI
7 Şubat 2019’da Antalya’da kaçırıldıktan 6 ay sonra Ankara Emniyeti’nde ‘ortaya çıkan’ Gökhan Türkmen’in eşi Zehra 7 ve 12 yaşında iki çocuğu bulunuyor. Matematik öğretmeni olarak çalıştığı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan KHK ile ihraç edilen Zehra Türkmen daha önce de cezaevinde yatmıştı. Türkmen 6 yıl hapis cezası almıştı. Türkiye, Zehra Türkmen’in kaçırıldığı dönemde eşi için yaptığı eylemlerle tanımıştı. Galatasaray meydanında Cumartesi Anneleri’nin eylemine de katılan Türkmen, eşinin akıbetini sormuştu.