Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Türkiye gıda güvenliği riskinde Avrupa’da ilk sırada

by aktifhabercom
December 25, 2024
Türkiye gıda güvenliği riskinde Avrupa’da ilk sırada
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

DW Türkçe’den Pelin Ünker’in haberine göre, Türkiye, geçen yıl AB ülkelerinde gıda güvenliği risklerine ilişkin yapılan bildirimlerde 408 bildirimle ilk sırada yer aldı. Pestisit kalıntısı sorunları en çok Türkiye’den gelen meyve ve sebzelerle ilgili oldu.

Tarım ve gıda ürünleri ihracatında geniş bir yelpazeye sahip olan Türkiye, başta meyve ve sebze olmak üzere, fındık, zeytinyağı, kuru meyveler, baklagiller ve bal gibi birçok ürünü Avrupa ve dünya pazarlarına sunuyor.

Ancak son dönemde ihraç edilen ürünlerin pestisit, aflatoksin gibi çeşitli nedenlerle Türkiye’ye iade edildiği sıklıkla kamuoyuna yansıyor.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Furkan Derneği’nin Ankara’daki binalarına mühür: “Aynı gerekçe, aynı baskı”

Furkan Derneği’nin Ankara’daki binalarına mühür: “Aynı gerekçe, aynı baskı”

July 21, 2025
5.1k
Türkiye’nin dev şirketi duyurdu: ‘Kapatacağız yüzlerce kişi işsiz kalacak’

Türkiye’nin dev şirketi duyurdu: ‘Kapatacağız yüzlerce kişi işsiz kalacak’

July 21, 2025
5k

Avrupa Komisyonuna bağlı Alarm ve Dayanışma Ağı’nın (ACN) 2023 raporuna göre Türkiye, geçen yıl AB sınırlarında gıda güvenliği risklerine ilişkin yapılan geri bildirimlerde 408 bildirimle ilk sırada yer aldı. Türkiye’yi Çin (333) ve Hindistan (303) takip etti.

En çok bildirim yapan ülkeler ise Almanya, Hollanda ve Belçika diye sıralandı.

Avrupa Komisyonu, gıda ve yemlerde yapılan kontroller sırasında tespit edilen gıda güvenliği risklerini, Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalı üzerinden herkesin erişimine açık olacak şekilde bildiriyor. Komisyona bağlı Alarm ve Dayanışma Ağı (ACN) ise RASFF portalındaki bildirimlerin de dahil olduğu senelik raporlar yayınlanıyor.

Rapora göre, önceki yıllarda olduğu gibi, RASFF bildirimlerinin üçte birinden fazlasını sınır retleri oluşturdu. Pestisit kalıntısı sorunları en çok Türkiye’den gelen meyve ve sebzelerle ilgili oldu. Meyve ve sebze sevkiyatlarındaki pestisit kalıntılarına ilişkin Türkiye hakkında 168 bildirim yapıldı.

Yasaklı pestisitler hala sofrada

Pestisitlerin kullanım amacı, böcek gibi bitki zararlılarını ya da yabani otları önlemek veya azaltmak olsa da bu kimyasal maddeler hedef zararlıya seçicilik göstermediği için hedef dışındaki canlılara da zarar verebiliyor.

Bir pestisit için çeşitli sağlık zararlarına yol açtığına ilişkin kanıtlar biriktikçe kullanımına sınırlama ya da yasaklama getiriliyor. Ancak bir pestisite yasaklama getirilmesi o pestisitin gıda sisteminden çıktığı anlamına gelmiyor.

Rapora göre en fazla pestisit bildirimi yapan ülkeler Bulgaristan ve Almanya olurken, en yaygın olarak bildirilen pestisitler, klorpirifos (299), asetamiprid (75), etilen oksit ve 2-kloroetanol (67) olarak sıralandı. Klorpirifos vakaları önceki yıla göre yüzde 19 artarken diğer vakalar yaklaşık yüzde 60 azaldı.

Klorpirifos, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından 2016’da yasaklanmış, aynı karar Türkiye’de de eş zamanlı olarak alınmıştı. Buna rağmen ihraç edilen ürünlerde bu maddenin bulunması yasaklı olan pestisitlerin hâlâ sofralarımıza girebildiğini gösteriyor.

Türkiye’den ihraç edilip de geri gönderilen ürünlerde AB’de yasaklanan pestisitlerden buprofezin ve profenofosa da rastlandı.

Kuruyemiş ve meyve-sebze

RASFF bildirimleri arasında en yaygın geri dönme sebepleri arasında pestisit kalıntılarının yanı sıra, mikrobiyolojik bulaşmalar, mikotoksinler, yasaklı maddeler, etiketleme hataları, beyan edilmeyen içerik, yabancı madde ve ambalaj sorunları yer alıyor.

Son bir ayda yapılan RASFF bildirimlerine göre Polonya Türkiye’den gelen limonlarda, AB Komisyonu’nun gıda ürünlerinde yasakladığı pestisit buprofezin ve limit değerin üzerinde etoksazol tespit etti.

Antep fıstığı ve kuru incirde ise mikrotoksin sorunu dikkat çekti.

Almanya antep fıstığında aflatoksin, kuru incirde okratoksin A olduğunu belirleyip bunu ciddi risk olarak değerlendirerek sınırdan geri gönderdi. Almanya ayrıca Bulgaristan üzerinden Türkiye’den gelen siyah ayçiçeği tohumlarında aflatoksinler belirledi. İspanya’ya giden kuru incirde de okratoksin A çıktı.

İtalya, Slovakya ve Norveç ise Türkiye’den gelen kuru incirlerde yasal limitlerin üzerinde aflatoksin belirlendiğini belirterek ürünleri sınırdan geri gönderdi.

Norveç Türkiye’den kabuklu susam tohumlarında, Finlandiya kimyonda patojenik bakteri olan Salmonella tespit ederek bu ürünleri sınırdan geri gönderdi.

Fransa Türkiye’den pizza kutularında kurşun ve ftalatlar, Letonya gıda ile temas eden maddelerde onaylanmamış plastik bildirimi yaptı.

Romanya Türkiye menşeli domateste pestisit indoxacarb’ın, Polonya kurutulmuş kekikteki 35 pirolizidin alkaloidinin limit değeri aştığını belirledi. Yine Polonya Türkiye menşeli narda asetamipirid limitinin aşıldığını tespit etti.

Kıbrıs, Türkiye’den ihraç edilen gül yaprağında yasaklı pestisit profenofos ve triazofos kalıntıları; İrlanda öğütülmüş kimyonda yüksek düzeyde pirolizidin alkaloidleri belirleyerek bu ürünleri sınırdan geri gönderdi. Belçika haşhaş tohumlarında opyum alkaloidleri belirledi.

Avrupa Birliği’nin Gıda Güvenliği Otoritesi ve Almanya’daki Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü, bitkiler tarafından otçullara karşı bir savunma mekanizması olarak üretilen toksik bir kimyasal olan pirolizidin alkaloidlerinin (PA), bitkisel çaylara, bal ya da polene karışabileceğini dile getiriyor ve bu nedenle tüketimine sınırlamalar getirilmesi gerektiğini söylüyor.

Peki bu ürünler denetlenmiyor mu, Türkiye’ye geri döndüğünde ne oluyor?

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, ihracattan dönen ürünlerin akıbetinin, tüketicilerin kafasında büyük soru işareti yarattığını vurguluyor.

Geri dönen ürünlere ne oluyor?

Bu ürünlerin geri dönmesinin ardından ne yapılacağı konusunda belirli prosedürler olduğunu söyleyen Üzümcü, “Genellikle, geri dönen ürünler mevzuatına uygun olan başka ülkelere gönderilebilir, mevzuatımıza uygunsa iç pazarda değerlendirilebilir, ikisi de uygun değilse imha edilir” diyor.

Her ülkenin mevzuatının birbirinden farklı olduğunu, dolayısıyla kullanılan pestisit ve miktarının da ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiğini belirten Üzümcü, “İade edilen ürün ile ilgili gerekçe tam olarak bilinmeli/istenmeli ve analizleri muhakkak yapılmalı. Burada en önemli nokta şeffaflık” diye ekliyor.

Gümrükten dönen ürünlerin yönetiminin, sadece ticari değil, aynı zamanda etik ve sağlık standartları açısından da kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Üzümcü, kaliteli, sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmanın hem yurtiçinde hem de yurtdışında yaşayan herkesin hakkı olduğunu vurguluyor.

Bakanlık aflatoksin için ne diyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre toksik bir madde olan aflatoksin, gıda ve yemlerde en önemli bulaşanlardan biri olarak kabul ediliyor ve gıda güvenliği açısından önemli bir tehlike oluşturuyor.

Aflatoksinlerin yüksek dozlarda tüketildiğinde zehir etkisi gösterdiğine işaret eden Bakanlık, tüketicilerin korunması amacıyla ithalat, ihracat ve rutin kontroller sırasında numuneler alınarak laboratuvar analizlerinin yapıldığını, zararlı olabilecek miktarda aflatoksin içeren gıda ve yemlerin tüketime sunulmadığını belirtiyor.

Bakanlığın kuru incirde aflatoksin ve ofratoksin A bulaşının önlenmesi ve azaltılması için web sitesinde yayınladığı bir kitapçık da bulunuyor.

Pestisit kullanımı 57 bin tonu geçti

Türkiye, Avrupa’daki pestisit bildirimlerinde ilk sırada gelirken Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde geçen yıla ait pestisit kullanım miktarlarını yayımladı.

Bakanlığın verilerine göre Türkiye’de 2013’te 39 bin 440 ton olan pestisit kullanımı 2015’ten sonra keskin bir artış göstererek 2020 ve 2021 yıllarında 53 bin, 2022’de 55 bin, geçen yıl ise 57 bin 766 tona ulaştı. 1980’lerde ise bu rakam 7-8 bin ton civarındaydı.

Pestisitin en fazla kullanıldığı il ise 4 bin 849 tonla Adana oldu. Bu ili 4 bin 446 tonla Antalya, 4 bin 165 tonla Manisa, 4 bin 101 tonla Mersin ve 2 bin 283 tonla Konya izledi.

“Etkin denetim ve ifşa yapılmalı”

Yaşar Üzümcü, Türkiye’de pestisitler ve mikotoksinler gibi gıda bulaşanlarının yasal limitlerinin, Avrupa Birliğine (AB) uyum sürecinde oluşturulan mevzuatlar ile belirlendiğini ve genel olarak AB limitlerine uygun hale getirildiğini belirtiyor.

Ancak gıda güvenliği açısından son derece önemli bir sorun olan pestisitlerin kullanımlarının çok sıkı denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Üzümcü, “Bakanlık gerekli düzenlemeleri yaparak taklit ve tağşiş için yapmış olduğu uygulamayı meyve ve sebzeler için de yapmalı, pestisit, aflatoksin ve mikrobiyal yük sınır değerlerini aşan ürünleri üreten firma ve kişileri de ifşa etmeli” diyor.

Tags: avrupagıda güvenliğiTürkiye
ShareTweet
Previous Post

16 yaşındaki lise öğrencisine Erdoğan’a hakaretten hapis cezası

Next Post

Erdoğan’dan ‘asgari ücret’ açıklaması: Sözümüze sadık kaldık

İLGİLİHABERLER

Furkan Derneği’nin Ankara’daki binalarına mühür: “Aynı gerekçe, aynı baskı”
GENEL

Furkan Derneği’nin Ankara’daki binalarına mühür: “Aynı gerekçe, aynı baskı”

July 21, 2025
5.1k
Türkiye’nin dev şirketi duyurdu: ‘Kapatacağız yüzlerce kişi işsiz kalacak’
EKONOMİ

Türkiye’nin dev şirketi duyurdu: ‘Kapatacağız yüzlerce kişi işsiz kalacak’

July 21, 2025
5k
Mustafa Yeneroğlu, cezaevindeki kadın askeri öğrencileri ziyaret etti: “Bu adaletsizliği sonlandırmak zorundayız”
GENEL

Mustafa Yeneroğlu, cezaevindeki kadın askeri öğrencileri ziyaret etti: “Bu adaletsizliği sonlandırmak zorundayız”

July 21, 2025
5.1k
Anadolu altınıyla İsrail’e savaş fonu: “Gazze’ye atılan bombaları üreten şirketlerle altın çıkaran şirketler aynı kasaya çalışıyor”
Manşet

Anadolu altınıyla İsrail’e savaş fonu: “Gazze’ye atılan bombaları üreten şirketlerle altın çıkaran şirketler aynı kasaya çalışıyor”

July 21, 2025
5k
Kayyım ismi şaşkına çevirdi: 20 yerden maaş aldığı ortaya çıktı
GENEL

Kayyım ismi şaşkına çevirdi: 20 yerden maaş aldığı ortaya çıktı

July 21, 2025
5k
Hakim ve polis arasında masa kavgası: 4 yaralı, 7 gözaltı
GENEL

Hakim ve polis arasında masa kavgası: 4 yaralı, 7 gözaltı

July 21, 2025
5.2k
Daha Fazla Haber
Sakarya yangını durdurulamıyor: Bilecik’e sıçradı

Sakarya yangını durdurulamıyor: Bilecik’e sıçradı

July 21, 2025
5.1k
Çetenin karanlık oyunu: Ölülerle mezun ettiler

Çetenin karanlık oyunu: Ölülerle mezun ettiler

July 21, 2025
5.1k
Can kaybının 59 bini aştığı Gazze’de son 24 saatte 19 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Can kaybının 59 bini aştığı Gazze’de son 24 saatte 19 kişi açlıktan hayatını kaybetti

July 21, 2025
5k
Ev, okul, burs, sağlık ocağı, metro, havalimanı: Osimhen transferi için ödenen 80 milyon Euro ile Türkiye’de neler yapılabilir?

Ev, okul, burs, sağlık ocağı, metro, havalimanı: Osimhen transferi için ödenen 80 milyon Euro ile Türkiye’de neler yapılabilir?

July 21, 2025
5.1k
Ünlü oyuncudan Ayşe Barım kararı: Menajerlik şirketinden ayrıldı

Ünlü oyuncudan Ayşe Barım kararı: Menajerlik şirketinden ayrıldı

July 21, 2025
5.1k
Genç hakem evinde ölü bulundu

Genç hakem evinde ölü bulundu

July 21, 2025
5.1k
Almanya’da koyunlara ekmek verildi: 21 hayvan telef oldu, soruşturma başlatıldı

Almanya’da koyunlara ekmek verildi: 21 hayvan telef oldu, soruşturma başlatıldı

July 21, 2025
5.1k
CHP, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ve iki savcıyı HSK’ya şikayet etti

CHP, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ve iki savcıyı HSK’ya şikayet etti

July 21, 2025
5k
Fenerbahçe’nin rakibi, Beşiktaş ve Başakşehir’in muhtemel rakipleri belli oldu

Fenerbahçe’nin rakibi, Beşiktaş ve Başakşehir’in muhtemel rakipleri belli oldu

July 21, 2025
5.1k
İki vekil Gelecek Partisi’nden istifa etti

Bir vekil daha Gelecek Partisi’nden istifa etti

July 21, 2025
5k
İki köklü tekstil firması daha konkordatoya başvurdu

İki köklü tekstil firması daha konkordatoya başvurdu

July 21, 2025
5k
”Bana ters geliyor” diyerek MHP’den istifa etti

”Bana ters geliyor” diyerek MHP’den istifa etti

July 21, 2025
5.1k
Resul Emrah Şahan’ın tutukluluğuna itiraz edildi

Resul Emrah Şahan’ın tutukluluğuna itiraz edildi

July 21, 2025
5k
E-Devlet’ten organ bağışı yapılabilecek

E-Devlet’ten organ bağışı yapılabilecek

July 21, 2025
5k
İBB soruşturmasında iki kişi daha gözaltına alındı

İBB soruşturmasında iki kişi daha gözaltına alındı

July 21, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.