Suriye’nin kuzeyinde bir SIHA saldırısında öldürüldüğü iddia edilen gazeteciler Nazım Daştan ve Bilgin’e yönelik saldırıyı protesto etmek için gazetecilerin İstanbul’da yapmak istediği eyleme izin verilmedi.
İstanbul polisi, Şişhane Meydanı’nda toplanmak isteyen gruba basın açıklaması ve bu açıklama için toplanmanın Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandığını söyledi ve dağılmalarını istedi.
Gözaltına alınanlardan 16’sı gazeteci 17 kişi savcılığa sevk edildi
Yapılan anonsların ardından grup dağılmayınca polis müdahale etti. Gözaltına alınan 54 kişiden 17’si, nöbetçi savcılığa sevk edildi.
Gazeteciler Pınar Gayıp, Gülistan Dursun, Enes Sezgin, Osman Akın, Hayri Tunç, Yadigar Aygün, Serpil Ünal, Zeynep Kuray, Pelin Laçin, Mahsum Sağlam, Can Papila, Yağmur Filiz ile DEM Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Ugis yarın nöbetçi savcıya ifade verecekler.
İstanbul Barosu: “Basın mensuplarının çatışma bölgelerinde hedef alınması Cenevre Sözleşmesi’nin ihlali niteliğindedir”
İstanbul Barosu da Daştan ve Bilgin’in ölümleri hakkında etkin bir soruşturma yürütülmesini isterken gözaltına alınan kişilerin de serbest bırakılmasını talep etti.
Barodan yapılan açıklamada, “Basına yansıyan bilgilere göre, gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin, 19 Aralık’ta saldırı sonucu yaşamını yitirmişlerdir. Basın mensuplarının çatışma bölgelerinde hedef alınması Cenevre Sözleşmesi’nin ihlali niteliğindedir. Bahsi geçen olaya ilişkin Şişhane Meydanı’nda yapılmak istenen basın açıklamasında, aralarında baromuz üyesi dört meslektaşımız ile iki hukuk fakültesi öğrencisi ve onlarca gazetecinin olduğu yurttaşlar gözaltına alınmıştır. Anayasal haklarını kullanan ve meslektaşları için yas tutan basın mensuplarının ve meslektaşlarımızın gözaltına alınması kabul edilemez bir durumdur. İki basın mensubu yurttaşımızın öldürülmesi olayıyla ilgili olarak etkin bir soruşturma yürütülmesini gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dendi.
Başsavcılıktan T24 ve Seyhan Avşar’a “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlarından soruşturma
Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye’nin kuzeyinde öldürülen gazeteciler hakkında yaptığı haber nedeniyle T24 haber sitesi ve sosyal medya paylaşımı nedeniyle Gerçek Gündem internet sitesi yayın yönetmeni Seyhan Avşar hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlarından soruşturma başlattı.
Başsavcılık’tan yapılan açıklamada, serbest gazeteci Nazım Daştan ve ANHA muhabiri Cihan Bilgin’in “PKK terör örgütü mensubiyetleri nedeniyle haklarında kayıt” bulunduğu belirtilerek bu kişiler hakkında “övücü nitelikteki sözler” ile “sözde gazetecilik faaliyetleri ve gazeteci kimlikleri nedeniyle öldürüldükleri şekilde yanıltıcı bilgi” tespitinde bulunulduğu belirtildi.
CPJ: “Türkiye’nin savunma makamlarını Suriye’de gazeteciler Bilgin ve Daştan’ın öldürülmesine ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütmeye çağırıyoruz”
New York merkezli uluslararası basın örgütü Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ise bu ölümlerin araştırılmasını istedi.
Kurumun Hak Savunuculuğu ve İletişim Direktörü Guillen Kaiser’in konuyla ilgili değerlendirmesini paylaşan CPJ, “Gazeteciler sivildir ve her zaman korunmalıdır. Türkiye’nin savunma makamlarını Suriye’de gazeteciler Cihan Bilgin ve Nazım Daştan’ın öldürülmesine ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütmeye çağırıyoruz. Sorumluların hesap vermesini sağlamak bir zorunluluktur” değerlendirmesinde bulundu.