Güney Kore’de meclis, sıkıyönetim kararı nedeniyle devlet başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden azline ilişkin önergeyi kabul etti.
Yoon, 3 Aralık’ta ‘muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı’ gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş, kararın ‘Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını’ savunmuştu.
Sıkıyönetim birlikleri de karar sonrası Güney Kore Ulusal Meclisi’ne girmişti. Parlamento kararı oylamayla kaldırmış, bakanlar da onaylamıştı. Güney Kore lideri ardından geri adım atmıştı.
Hakkında soruşturma başlatılan Yoon için önce seyahat yasağı getirilmiş, ardından da derhal gözaltına alınmasını içeren tasarı meclisten geçmişti.
7 Aralık’ta Yoon’un devlet başkanlığından azledilmesine yönelik önerge kabul edilmemişti.
Ana muhalefetteki Demokratik Parti ve beş küçük muhalefet partisi, Yoon’un görevden alınması için meclise yeni bir önerge sundu.
Bu önerge meclisten geçti.
Gözler şimdi Güney Kore Anayasa Mahkemesi’nde
Peki süreç nasıl işleyecek?
Güney Kore’de bir devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclise sunulan azil önergesinin, meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor.
Diğer siyasilerin azli için ise salt çoğunluk yeterli oluyor.
Azil oylamasının ardından süreç Anayasa Mahkemesi’ne intikal ediyor. Azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirmek üzere duruşma düzenleyen mahkemenin, azli onaylamak veya reddetmek için 6 ay süresi bulunuyor. Mahkemedeki 9 yargıçtan 6’sının kararı onaylaması halinde lider görevden alınıyor.
Bu durumda 60 gün içinde yeni başkanın seçilmesi gerekiyor.
Süreç devlet başkanının istifa etmesi durumunda da geçerli oluyor.
Üst düzey üç isim tutuklu
Sıkıyönetim soruşturmasında üst düzey üç savunma yetkilisi tutuklu.
O isimler daha önce istifa eden Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ile Savunma İstihbarata Karşı Koyma Komutanı Korgeneral Yeo In-hyung ile Başkent savunma komutanı Lee.