Raporda Türkiye ve İstanbul’daki eğitim sisteminin son 10 yıldaki dönüşümü, özelleşmenin etkileri ve eğitime erişimdeki eşitsizlikler ele alındı.
İPA Başkanı Buğra Gökçe verileri ‘4+4+4 eğitim sistemiyle uygulanan politikaların üzücü sonucu’ sözleriyle sosyal medya hesabından duyurdu:
“On yıl içinde özel ilkokul oranı İstanbul’da iki kattan fazla arttı. Özel ilkokul oranı yüzde 17,93’den yüzde 35,44’e çıktı. İstanbul’daki liselerin yüzde 68,10’unu özel liseler oluşturuyor. Eğitimde özel sektörün payı ve egemenliği arttıkça fırsat eşitliği azalıyor, bireylerin nitelikli eğitime erişimi güçleşiyor, eğitim hakkının eşitlikçi bir şekilde yaşanması zorlaşıyor, üstelik başarı da artmıyor.”
‘Paralı eğitim şansı bulamayanlar imam hatip ve meslek liselerine gidiyor’
Rapordaki bazı bulgular şöyle:
*Özel okullara yönelim 4+4+4 sisteminin değişmesi ve dershanelerin kapanmasıyla arttı. Paralı eğitim şansı bulamayan öğrenciler ise imam hatip ve meslek liselerine yöneldi.
*Liseden üniversiteye geçişte alınan puanlar analiz edildiğinde özel okullaşmanın bir başarı artışı getirmedi. En az 450 puanla kapatan bölümlere büyük oranda devlet lisesi mezunu öğrencileri girdi.
*Nicel artışlar eğitim kalitesini yükseltmedi.
*Özellikle özel okulların sayısındaki artışa rağmen, eğitime erişimde eşitsizlikler derinleşti.
‘Dikkatli ve dengeli düzenlemeler ihtiyaç var’
İPA, sonuç bölümünde eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması adına daha dikkatli ve dengeli düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı:
“Devlet okullarının imkanlarının artırılması, herkes için erişilebilir ve kaliteli bir eğitimi garanti altına almanın en önemli adımı. Eğitimde özelleşmenin etkilerine karşı toplum bilinçlendirilmeli ve eğitim hakkının korunmasına yönelik daha fazla çaba gösterilmeli.”