Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Türkiye ekonomisi küçülmeye mi gidiyor?

Pandemi ve deprem felaketine rağmen son 15 çeyrektir büyüme başarısı gösteren Türkiye ekonomisi sert frene hazırlanıyor. Ancak hükümetin orta vadede enflasyonla mücadele yerine, büyümeyi tercih edeceği endişesi var.

by aktifhabercom
August 12, 2024
Türkiye ekonomisi küçülmeye mi gidiyor?
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Türkiye ekonomisi, Covid-19 pandemisinin baş gösterdiği 2020 yılının ikinci çeyreğinde yaşadığı yüzde 10,4 düzeyindeki küçülmeden bu yana geçen 15 çeyrek boyunca, aralıksız büyümeyi başardı. 6 Şubat 2023’te yaşanan deprem faciasının yarattığı büyük yıkıma rağmen büyümesini sürdüren Türkiye, çeyreklik bazda pek çok kez AB, G-20 ve OECD ülkesi içerisinde başa oynadı.

2023 yılını yüzde 4,5 büyüme ile kapatan Türkiye, 2024’ün ilk çeyreğinde ise yüzde 5,7’lik büyüme yakaladı. Ancak AKP hükümetinin uyguladığı politikalarla kredi kanallarını açık tutarak tüketimi pompalayan Türkiye, yüksek büyüme performansına rağmen refah seviyesini artırmayı başaramadı.

Şimdi ise gözler son 1 yıldır Mehmet Şimşek liderliğinde uygulanan ekonomi politikalarının büyüme üzerinde nasıl bir etki yapacağına çevrilmiş durumda.

Hükümetin Eylül 2023’te açıkladığı 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı’nda (OVP), Türkiye ekonomisinin 2024’ü yüzde 4 büyüme ile kapatması hedeflenmişti. Büyümenin 2025’te yüzde 4,5 ve 2026’da yüzde 5 düzeyinde gerçekleşmesi öngörülmüştü.

Göstergeler “sert fren”e işaret ediyor

Ancak pek çok ekonomiste göre, Türkiye, “büyüme mucizesi”nin sonuna gelmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde açıklanan bazı öncü göstergeler de bu görüşü destekler nitelikte. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son verilere göre, sanayi üretimi haziran ayında yıllık yüzde 4,7 azaldı. Bu düşüş yıllık bazda 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depremi sonrasındaki en sert daralma olarak kayıtlara geçti.

Sanayi üretiminde daralma devam ederken Türkiye’nin dış ticaretinde de miktarsal düşüş gözleniyor. TÜİK’in 9 Ağustos Cuma günü açıkladığı son Dış Ticaret Endeksleri’ne göre, haziranda ihracat birim değer endeksi yüzde 0,6 azalırken, ithalat birim değer endeksi yüzde 1,4 arttı. Buna karşın miktar endekslerinde ise ihracat yüzde 8, ithalat yüzde 5,7 azalış gösterdi.

Büyüme verileri açısından öncü göstergelerden bir diğeri olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri (PMI) Endeksi’nin Temmuz 2024 verilerine göre ise, Haziran ayında 47,9 olan manşet PMI, Temmuz’da üst üste beşinci ay azalarak 47,2 seviyesine geriledi. Endeksin 50,0 değerinin üzerinde olması 10 imalat sektöründeki iyileşmeyi, bu değerin altında olması ise yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerde bozulmaya işaret ediyor.

“İktidar yeniden büyümeyi seçebilir”

DW Türkçe’ye konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Günçavdı’ya göre, sanayi üretimi ve ticarette çarkların yavaşlaması iş dünyasını olumsuz etkileyecek.

Türkiye’de başta sanayi şirketleri olmak üzere işletmelerin sıkıntılarının önümüzdeki aylarda artarak devam edeceğini dile getiren Prof. Günçavdı, hükümetin şu anda enflasyonu düşürmek için büyümeden ödün verdiğini, bu durumun işletmeleri zora soktuğunu belirtiyor. Günçavdı, şu görüşleri dile getiriyor:

“Şu anda ekonomi yönetiminde bir enflasyonla mücadele görüntüsü var. AKP’nin bir şekilde ekonomi konusunda kamuoyunun algısını tersine döndürmeye ihtiyacı var. Bu yüzden büyümeden fedakarlık etmesi gerekiyor. Zaten olması gereken de bu. Ancak iktidar, yılın son çeyreğine geldiğimizde iş dünyasının şikayetlerine daha fazla kulağını kapatmayabilir ve yeniden büyüme rotasına sapabilir.”

Faiz yüzde 50, enflasyon yüzde 61,8

Türkiye’de 28 Mayıs 2023 seçimlerinin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı faiz indirimi politikasından vazgeçiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonominin başına gelmesi ile politika faizi 9 ayda yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye yükseltildi. Politika faizi mart ayından beri bu seviyede sabit tutuluyor. Mayıs 2024’te yüzde 75,5’i gören tüketici enflasyonu ise yaz dönemindeki baz etkisi ile temmuz ayında yıllık bazda yüzde 61,78 seviyesine geriledi.

“Sadece faiz politikası yetmiyor”

Ancak Türkiye’de AKP hükümetinin enflasyonla mücadele konusunda izlediği yöntemler, eleştiri konusu olmaya devam ediyor. Bu konudaki en dikkat çeken eleştiri, yüksek enflasyonla sadece TCMB’nin faiz politikasıyla mücadele edildiği ve gerekli yapısal reformların gündeme alınmadığı yönünde.

Prof. Dr. Öner Günçavdı, TCMB Başkanı Fatih Karahan ve başkan yardımcısı Cevdet Akçay gibi isimlerin uyguladıkları para politikasına ilave olarak hükümetten kendilerine destek olacak bir üretim ve gelir politikası beklediğini ifade ediyor.

Henüz bu beklentiyi karşılayacak adımların atılmadığını, enflasyonla mücadelenin en fazla asgari ücretlinin sırtına yüklendiğini savunan Prof. Günçavdı, “Asgari ücret sanki enflasyonun sebebiymiş gibi gösterildi, ara zam yapılmadı. Ama enflasyon verilerinde ara zam yapılmamasının olumlu bir etkisini görmedik temmuz ayında. Ağustosta da görmeyeceğiz gibi. Eğer bu politikanın enflasyona olumlu bir katkısı olmazsa, ekonomi yönetimine güven ağır bir darbe daha alır” değerlendirmesinde bulunuyor.

“Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 0,5 küçülecek”

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) 29 Temmuz’da Ozan Bakış ve Tarık Kocar imzasıyla yayınladığı “Ekonomik Büyüme ve Tahminler – Temmuz 2024” araştırmasına göre, Türkiye ekonomisi 2024’ün ikinci çeyreğinde uzun bir aradan sonra ilk kez küçülecek.

BETAM araştırmasında nisan, mayıs ve kısmen açıklanan haziran ayı GSYİH öncü göstergeleri ile yapılan hesaplamalara yer verilerek, şu değerlendirmede bulunuluyor:

“Yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 0,5 oranında küçülmesini bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptığımız hesaplamalarla ise 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYİH’nin yüzde 0,6 azalacağını öngörüyoruz.”

Türkiye ekonomisinin 2024’ün ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verileri, TÜİK tarafından 2 Eylül tarihinde açıklanacak.

Peki bundan sonraki süreçte ekonomiyi neler bekliyor?

“Büyüme macerasının sonuna gelindi”

Kırklareli Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Alçın, bu soruya “Türkiye yüksek enflasyonla birlikte, büyüme macerasının sonuna gelmiş bulunuyor” yanıtını veriyor.

Bundan sonraki süreçte üretici şirketlerin TL cinsinden kredi bulmakta zorlanmaya devam edeceğini ve kısa vadeli dış borç riskinin artacağını dile getiren Prof. Sinan Alçın, “Buna küresel düzeydeki risk algısındaki artış, Avrupa’daki genel daralma eğilimi de eklendiğinde Türkiye’de ihracatçı sektörlerin kan kaybedeceğini söyleyebiliriz” diye konuşuyor.

Türkiye’nin birinci çeyrekte yüzde 5,7’lik büyümeyi inşaat sektöründeki sıçrama ve vergi gelirleri ile sağladığına işaret eden Alçın, “Ancak hem konut sektöründe yavaşlama hem de kredi kartı harcamalarındaki düşüş eğilimi ikinci çeyrekte büyümeyi sert şekilde düşürecek. Eylül 2024’te açıklanacak OVP’de de bu nedenle yıl sonu büyümesinin yüzde 3-3,5 seviyesine çekileceğini düşünüyorum” değerlendirmesi yapıyor.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Görme engelli yurttaştan yürek yakan isyan: “Evimin kirası 10 bin, aldığım engelli maaşım 6 bin 450 lira”

Görme engelli yurttaştan yürek yakan isyan: “Evimin kirası 10 bin, aldığım engelli maaşım 6 bin 450 lira”

August 21, 2025
5.1k
Derinleşen yoksulluğa hükumetten çözüm: Zincir marketlerde yoksullara özel indirimli reyonlar oluşturulacak

Derinleşen yoksulluğa hükumetten çözüm: Zincir marketlerde yoksullara özel indirimli reyonlar oluşturulacak

August 21, 2025
5k

“Hükümet yeniden rota değiştirebilir”

Enflasyonu düşürmek için büyümeden ödün verilmesi gerektiğini, ancak AKP iktidarının son anda enflasyonla mücadeleyi ikinci plana atıp yeniden ekonomideki büyümeye odaklanabileceğini ifade eden Prof. Alçın, şu görüşleri dile getiriyor:

“Enflasyonda bir sarmal içindeyiz. Her ne kadar TCMB yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 38’de sabit tutmuş olsa da, son çeyrekte Merkez Bankası’nın politika faizini düşüreceği bir tablo görebiliriz. Çünkü büyümedeki sert düşüş ve üretimdeki daralmaya paralel olarak çok güçlü istihdam kayıpları ortaya çıkabilir. Dolayısıyla aslında Mehmet Şimşek politikalarının hükümet içerisinde çok daha fazla tartışılacağı bir döneme doğru ilerliyoruz.”

Tags: ekonomiküçülmeTürkiye
ShareTweet
Previous Post

Perinçek savunmuştu: Hakim gitti, tahliye geldi

Next Post

Eczanelere milyonlarca liralık ceza

İLGİLİHABERLER

Görme engelli yurttaştan yürek yakan isyan: “Evimin kirası 10 bin, aldığım engelli maaşım 6 bin 450 lira”
Manşet

Görme engelli yurttaştan yürek yakan isyan: “Evimin kirası 10 bin, aldığım engelli maaşım 6 bin 450 lira”

August 21, 2025
5.1k
Derinleşen yoksulluğa hükumetten çözüm: Zincir marketlerde yoksullara özel indirimli reyonlar oluşturulacak
GENEL

Derinleşen yoksulluğa hükumetten çözüm: Zincir marketlerde yoksullara özel indirimli reyonlar oluşturulacak

August 21, 2025
5k
Bankalarda unutulan yaklaşık 732,1 milyon TL TMSF’ye aktarıldı
EKONOMİ

Bankalarda unutulan yaklaşık 732,1 milyon TL TMSF’ye aktarıldı

August 21, 2025
5.1k
Topağacı, rezerv alanı ilan edilmişti: Mahallelinin direnişine polis müdahalesi
GENEL

Topağacı, rezerv alanı ilan edilmişti: Mahallelinin direnişine polis müdahalesi

August 21, 2025
5.1k
Ekrem İmamoğlu’ndan CHP milletvekillerine mektup
GENEL

Ekrem İmamoğlu’ndan CHP milletvekillerine mektup

August 21, 2025
5k
Zelenskiy, Putin’le Türkiye, Avusturya veya İsviçre’de görüşmek istediğini açıkladı
DÜNYA

Zelenskiy, Putin’le Türkiye, Avusturya veya İsviçre’de görüşmek istediğini açıkladı

August 21, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Restoran sahibi tek tek saydı: Hangi yemekleri sipariş etmemeliyiz?

Restoran sahibi tek tek saydı: Hangi yemekleri sipariş etmemeliyiz?

August 21, 2025
5.1k
İki gün önce TikTok’ta paylaşmıştı: Depresyondaki anne ailesini öldürüp intihar etti

İki gün önce TikTok’ta paylaşmıştı: Depresyondaki anne ailesini öldürüp intihar etti

August 21, 2025
5.1k
Bankalarda unutulan yaklaşık 732,1 milyon TL TMSF’ye aktarıldı

Bankalarda unutulan yaklaşık 732,1 milyon TL TMSF’ye aktarıldı

August 21, 2025
5.1k
Trabzonspor’un yeni transferi Oulai’ye daha sahaya çıkmadan 4 maç ceza

Trabzonspor’un yeni transferi Oulai’ye daha sahaya çıkmadan 4 maç ceza

August 21, 2025
5.1k
Hükümete yakın Sabah gazetesinde istifa: Nazif Karaman görevi bıraktı

Hükümete yakın Sabah gazetesinde istifa: Nazif Karaman görevi bıraktı

August 21, 2025
5.1k
Ünlü oyuncu kendini ‘Ramiz Dayı’ sandı, mekan basıp haraç istedi

Ünlü oyuncu kendini ‘Ramiz Dayı’ sandı, mekan basıp haraç istedi

August 21, 2025
5.1k
ECDC: Sivrisinek kaynaklı hastalıklar Avrupa’da rekor seviyeye ulaştı

ECDC: Sivrisinek kaynaklı hastalıklar Avrupa’da rekor seviyeye ulaştı

August 21, 2025
5k
Brezilya’da darbe girişimiyle suçlanan Bolsonaro’nun, Arjantin’e siyasi sığınma talep etmeyi planladığı iddia edildi

Brezilya’da darbe girişimiyle suçlanan Bolsonaro’nun, Arjantin’e siyasi sığınma talep etmeyi planladığı iddia edildi

August 21, 2025
5k
Fatih Terim, Denizbank’a açtığı davayı kaybetti

Fatih Terim, Denizbank’a açtığı davayı kaybetti

August 21, 2025
5k
Özlem Çerçioğlu’nun planlarını butlan davası bozmuş: Aydın medyası aylar öncesinden yazmış

Özlem Çerçioğlu’nun planlarını butlan davası bozmuş: Aydın medyası aylar öncesinden yazmış

August 21, 2025
5k
Sağ gözünü eline aldı, vekiller dondu kaldı

Sağ gözünü eline aldı, vekiller dondu kaldı

August 21, 2025
5.1k
Atatürk Orman Çiftliği arazisinin ABD Büyükelçiliği’ne satışına Yargıtay’dan bozma

Atatürk Orman Çiftliği arazisinin ABD Büyükelçiliği’ne satışına Yargıtay’dan bozma

August 21, 2025
5k
İstanbul’da SMA/ DMD yardım toplama stantları kaldırılacak

İstanbul’da SMA/ DMD yardım toplama stantları kaldırılacak

August 21, 2025
5k
Otobüs bileti uçaktan pahalı: Yolcuların tercihi değişiyor

Otobüs bileti uçaktan pahalı: Yolcuların tercihi değişiyor

August 21, 2025
5k
İstanbul Valiliği sokak köpeklerini hedef aldı: “İvedilikle toplanmalı”

İstanbul Valiliği sokak köpeklerini hedef aldı: “İvedilikle toplanmalı”

August 21, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.