Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı sisteminin işlemediğini gördüğünü ve siyasi pragmatizm gereği parlamenter sistemi gündemine alacağını söyleyen Davutoğlu, “50+1’in kendisini tutsak ettiğini görecek, alternatif arayışına girmek zorunda kalacak” dedi.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bir yılda 23 partinin siyaset hayatına katıldığına dikkati çekerek, bu tabloda ilk turda 50+1’i sağlamanın imkansız olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Sistemin işlemediğini Cumhurbaşkanı görüyor. Daha önemlisi Cumhurbaşkanının artık tek bir niyeti var, bir şekilde iktidara tutunmak. Zamanla bu sistemin, 50+1’in kendisini tutsak ettiğini görecek. Eminim bir müddet sonra Cumhurbaşkanı alternatif arayışına girmek zorunda kalacak” diye konuştu.
Erdoğan’ın parlamenter sistemi gündemine alacağını söyleyen Davutoğlu, “Oylarının MHP ile birlikte yüzde 35’lere indiği bir konjonktüre girdiğinde hangi koalisyonla yüzde 50+1’i sağlayacak. Gün gelecek onlar da buraya gelecek, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere. Siyasi pragmatizm gereği parlamenter sistemi gündemine alacak” dedi.
“ERDOĞAN, BAHÇELİ’NİN ONAYI OLMADAN ADIM ATAMAZ”
Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’ya konuşan Davutoğlu, “Bu reform dediklerinin tümü açık şekilde iktidar üzerinde vesayet uygulayan MHP, Vatan Partisi’nin ve onların arkasındaki otoriter eğilimli güç odaklarının vesayeti önünde erir. Reform dediğinizde parti kapatmanın gündemde olmaması gerekir. Numan Kurtulmuş ‘parti kapatmanın bir faydası yoktur’ dedi, ertesi gün Bahçeli tarafından ayar verildi” diye konuştu.
Davutoğlu, “Bir partinin genel başkanı diğer partinin genel başkanvekiline ayar verebilme gücüne sahip ve kendi genel başkanvekilinin söylediği sözü sahiplenemeyen bir genel başkan var. Bu gösteriyor ki Sayın Erdoğan, Sayın Bahçeli’nin onayı olmadan adım atamaz” dedi.
“CUMHURBAŞKANLIĞI UCUBE BİR YAPI”
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bir kişiye ayarlı ucube yapı oluşturuldu. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, denetim, yetki sorumluluk dengesi kalmadı” diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:
“Peki eskiye mi dönelim, hayır. 1924 anayasasının çoğunlukçu, 1961 anayasasının vesayetçi sistemine, 1982 anayasasının melez sistemine de karşıyız. Bunlar çarpık parlamenter sistem uygulamaları. Biz gerçek anlamda, pür haliyle parlamenter sistem uygulaması diyoruz.”