Türkiye’deki Erdoğan ve AKP rejiminin hukuksuzluklarına sessiz kaldığı veya süreci uzattığı için eleştirilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM),14 Aralık 2014 tarihinden beri tutuklu bulunan gazeteci Hidayet Karaca’nın başvurusuyla ilgili kararını nihayet 20 Haziran 2023 Salı günü açıklayacak. Aynı gün (20 Haziran) AİHM’in Fransa-Strazburg’daki binası önünde çoğu KHK’lı binlerce kişinin katılacağı adalet yürüyüşünde, Türkiye’deki yüzbinlerce insanın hak ve adalet arayışıyla birlikte Hidayet Karaca’nın mağduriyeti de haykırılacak.
Gazetecilerin dosyasını öncelikle inceleyen ve buna uygun olarak; Mehmet Altan ve Şahin Alpay tarafından yapılan başvuruları 1 yılda, Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının başvurularını 3 yılda, Ahmet Altan, Atilla Taş ve Nazlı Ilıcak tarafından yapılan başvuruları 4 yılda karara bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gazeteci ve aynı zamanda bir yayın gurubunun başkanı olan Hidayet Karaca’nın başvurusuyla ilgili kararını 8 yıl sonra nihayet 20 Haziran 2023 Salı günü açıklayacak.
Karaca kararını neden bu kadar beklettiği anlaşılamayan AİHM’in, diğer tutukluluk dosyalarında olduğu gibi Hidayet Karaca hakkında da ihlal kararı vermesi bekleniyor.
Öte yandan Türkiye’de AKP ve Erdoğan rejiminin ‘cadı avı’ mağduru binlerce kişi, hukuksuzluklar sonucu yaşanan mağduriyetleri dile getirmek için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde ‘adalet yürüyüşü’ne hazırlanıyor. Derneğimiz IJA’nın da organizasyonunda yer aldığı adalet yürüyüşü, Peaceful Action Platformu öncülüğünde AİHM’in Fransa-Strazburg’daki binasının önünde 20 Haziran’da yapılacak.
IJA, bu önemli etkinliği yine canlı yayınlar ve sosyal medya paylaşımlarıyla tüm dünyaya duyuracak. Adalet yürüyüşünde çoğu KHK’lı binlerce kişi Türkiye’deki yüzbinlerce insanın hayatını karartan hukuksuzluğa karşı haykıracak ve AİHM’e sesini duyurmaya çalışacak. Yürüyüşte yaklaşık 9 yıldır bir dizi senaryosu bahanesiyle özgürlüğünden mahrum edilen Hidayet Karaca’nın mağduriyeti de anlatılacak.
Türkiye’deki hukuksuzlara karşı yeterince ses çıkartmamakla eleştirilen AİHM’e, Türkiye’deki mağdurlar için artık harekete geçilmesi ve geciken adaletin bir an önce tesis edilmesi yönünde bir mektup da takdim edilecek.