Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Afganistan’da kıtlık: ‘Uyuyabilsin diye aç çocuğuma sakinleştirici hap verdim’

Bazı Afgan ebeveynler, açlık çeken çocuklarını sakinleştirmek için onlara sakinleştirici ilaç veriyor. Bazıları ise kızlarını ve organlarını satışa çıkararak hayatta kalmaya çalışıyor. Taliban yönetiminde ikinci kışına giren ülkede halk, kıtlıktan bir adım uzakta.

by aktifhabercom
November 24, 2022
Afganistan’da kıtlık: ‘Uyuyabilsin diye aç çocuğuma sakinleştirici hap verdim’
5.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

BBC’den Yogita Limaye’nin haberi şöyle;

Abdulvahap, “Çocuklar ağlayıp duruyor ve uyumuyorlar. Hiç yiyeceğimiz yok” diyor ve ekliyor:  

“Bunun için eczaneye gidip ilaç alıp çocuklarımıza uykuları gelsin diye bu tabletleri veriyoruz.”

Ülkenin üçüncü büyük şehri Herat’ın hemen dışında, savaş ve doğal afetler nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan, yılmış insanlarla dolu bir yerde yaşıyor Abdulvahap. Bu yerleşimdeki evler, on yıllar içinde binlerce küçük kerpiç evin yapımıyla oluşmuş.

Abdul, etrafımızda toplanan yaklaşık bir düzine erkekten oluşan grubun arasında…

“Kaçınız çocuklarınıza sakinleştirici ilaç verdiniz” diye soruyoruz, “Birçoğumuz, hepimiz” diye yanıtlıyorlar.

Gulam Hazrat tuniğinin cebini yokluyor ve bir tablet şeridi çıkarıyor. Bunlar alprazolam tabletleri. Kaygı bozukluklarını tedavi etmek için reçete edilen sakinleştiriciler.

Doktorlar, bu tür ilaçların yeterli beslenmeyen küçük çocuklarda karaciğer hasarına, kronik yorgunluk, uyku ve davranış bozuklukları gibi bir dizi başka soruna neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Yerel bir eczanede, bu ilaçların beş tabletini 10 Afgana (yaklaşık 10 ABD senti) veya bir parça ekmek fiyatına satın alınabildiğini görüyoruz.

Afgan erkekler

Tanıştığımız birçok aile, aralarında birkaç parça ekmek paylaşarak günleri geçiriyor.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

CHP’den iktidara çağrı: Beykoz’da kurulacak NATO komutanlığı hakkında bilgilendirme yapılsın

CHP’den iktidara çağrı: Beykoz’da kurulacak NATO komutanlığı hakkında bilgilendirme yapılsın

March 29, 2026
5k
Beraat eden KHK’lı öğretmen, mesleğine dönemeden kanserden vefat etti

Beraat eden KHK’lı öğretmen, mesleğine dönemeden kanserden vefat etti

March 29, 2026
5k

Yerleşimdeki bir kadın, bize, sabahları kuru ekmek yediklerini, akşam ise nemlendirmek için ekmeği suya batırdıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler’e göre Afganistan’da yaşanan “insani bir felaket”.

Herat’ın dışındaki bölgelerdeki erkeklerin çoğu günlük ücretli işçi olarak çalışıyor.

Onların hayatları yıllardır zor.

Ancak Taliban geçen yıl Ağustos ayında yönetimi devraldığında ve ülkeye akan yabancı fonlar donduruldu. Bu da insanları birçok gün işsiz bırakan bir ekonomik çöküşü tetikledi.

Nadiren iş buldukları günlerde, yaklaşık 100 Afgan veya 1 doların biraz üzerinde ücret kazanıyorlar.

Gittiğimiz her yerde, ailelerini açlıktan kurtarmak için çok zor adımlar atmaya zorlanan insanlar gördük.

Ammar (gerçek adı değil) üç ay önce böbreğini vermek için ameliyat olduğunu söyledi ve bize 22 santimetrelik yara izini gösterdi. Dikiş izleri hâlâ bir miktar pembeydi. Karnı boyunca vücudunun ön tarafından arkaya doğru yarım daire şeklinde uzanıyordu.

Böbreğini aldırmış biri

Hayatının henüz baharında, 20’li yaşlarındaydı. Koruma amaçlı kimliğini ismini değiştirdiğimiz Ammar anlatıyor:

“Çıkış yoktu. Yerel bir hastanede böbrek satılabildiğini duymuştum. Oraya gittim ve onlara bunu yapmak istediğimi söyledim. Birkaç hafta sonra bir telefon aldım ve hastaneye gelmemi istediler.

“Bazı testler yaptılar, sonra kendimden geçiren bir şey enjekte ettiler. Korktum ama başka seçeneğim yoktu.”

Ammar’a bunun için yaklaşık 3 bin 100 dolar ödeme yapıldı. Bu paranın çoğu, ailesine yiyecek almak için daha önce borç aldığı paranın geri ödemesine gitti.

Ammar böbreğini satmasına karşın durumlarının düzelmediğini anlatıyor:

“Bir gece yersek ertesi akşam yemiyoruz. Böbreğimi sattıktan sonra kendimi yarım bir insan gibi hissediyorum. Umutsuzum. Hayat böyle devam ederse ölebilirim gibi hissediyorum.”

Para için organ satışı, Afganistan’da duyulmamış bir şey değil. Bu tür olaylar, Taliban ülke yönetimini ele geçirmeden önce de oluyordu. Ama bugün, bu kadar acı verici bir tercih yapmalarına karşın, insanlar halen hayatlarını garanti altına almaktan çok uzak oluyorlar.

Çıplak, soğuk bir evde, 7 ay önce böbreğini sattığını söyleyen genç bir anneyle tanıştık. Onlar da bir koyun sürüsü satın aldıktan sonra borç aldıkları parayı ödemek zorundaydı.  Hayvanlar birkaç yıl önce bir selde öldüler ve geçim kaynaklarını kaybettiler.

Ammar’ın böbreği için aldığı 2 bin 700 dolar, kimseye yetmiyor. Ammar, “Şimdi 2 yaşındaki kızımı satmaya zorlanıyoruz. Borç aldığımız kişiler her gün bize, “Borcunu ödeyemeyeceksen kızını ver diyerek taciz ediyorlar” diyor.

Kızlarını satan insanların hikayelerini daha önce de çok duyduk.

Nizameddin, “5 yaşındaki kızımı 100 bin Afganiye (yaklaşık 1000 sterlin) sattım” diyor. Bu bir böbrekten çok daha az bir miktar. 

Anlatırken dudaklarını ısırıyor ve gözleri doluyor.

Buradaki insanların hayatlarının merkezinde olan haysiyet duygusu, kıtlık nedeniyle her gün zarar görüyor.

Buradaki toplum liderlerinden biri olan Abdul Gafar, “İslami yasalara aykırı olduğunu ve çocuklarımızın hayatlarını tehlikeye attığımızı biliyoruz, ancak başka çaremiz yok” dedi.

Bir evde 18 aylık erkek kardeşi Şemshullah ile oynarken komik suratlar yapan 4 yaşındaki Nazya ile tanışıyoruz.

Çocukların babası Hazretullah, “Yiyecek alacak paramız yok, bu yüzden yerel camide kızımı satmak istediğimizi herkese duyurdum” diye anlatıyor.

Nazya, güneydeki Kandahar eyaletinden bir ailenin çocuğuyla evlendirilmek üzere satıldı. 14 yaşına bastığında o eve gönderilecek. Babası şu ana kadar onun için iki ödeme aldı.

Hazretullah, “Paranın çoğunu yiyecek almak için, bir kısmını da küçük oğluma ilaç almak için kullandım. Ona bir bak; çok az beslenmiş durumda” derken oğlu Şemsullah’ın şişmiş karnını bize göstermek için gömleğini yukarı çekiyor.

Yetersiz beslenme oranlarındaki büyük artış ve vakalar, kıtlığın Afganistan’da küçük çocuklardaki etkili olmaya başladığını kanıtlıyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), ülke genelinde yetersiz beslenme tedavi merkezlerine hasta kabul oranlarının bu yıl, geçen yıla göre yüzde 47 arttığını açıkldı.

MSF’nin Herat’taki beslenme azlığı tedavi merkezi, yalnızca Herat’ta değil, iki komşu eyalet dahil en iyi donanımlı tesis konumunda. Bu iki bölgede de oranlar bir önceki yıla göre yüzde 55 arttı.

Geçen yıldan bu yana, kabul etmek zorunda kaldıkları hasta çocuk sayısıyla başa çıkmak için yatak sayısını artırdılar. 

Ancak buna rağmen, tesis neredeyse her an tamamıyla dolu durumda. Merkeze getirilen çocuklar, giderek artan şekilde birden fazla hastalık içinde tedavi görmek zorunda kalıyor.

Omid yetersiz besleniyor ve fıtık ve sepsis hastası. 14 aylık ama yalnızca dört kilo ağırlığında.

Omit

Doktorlar bize, o yaştaki normal bir bebeğin en az 6,6 kg ağırlığında olması gerektiğini söylüyor. Annesi Amna, oğlu çok fazla kusmaya başladığında, borç para ile hastaneye gelebildi.

Taliban’ın Herat yönetimi sözcüsü Hamidullah Mutawakil’e kıtlıkla mücadele için ne yaptıklarını soruyoruz.

“Durum, Afganistan’a yönelik uluslararası yaptırımların ve Afganistan’a ait varlıklarının dondurulmasının bir sonucudur” diyor Mutawakil ve ekliyor: 

“Hükümetimiz kaç kişinin ihtiyaç sahibi olduğunu belirlemeye çalışıyor. Birçoğu yardım alabileceklerini düşündükleri için durumları hakkında yalan söylüyor”

Durumun ne kadar kötü olduğuna dair çok fazla kanıt gördüğümüzü söylememize rağmen duruşunda ısrar etmeyi sürdürüyor.

Taliban yetkilisi, bölgede istihdam yaratmaya çalıştıklarını da savunuyor ve “Demir cevheri madenleri ve bir gaz boru hattı projesi açmak istiyoruz” diyor.

Ancak bunun yakında olması pek olası değil.

Bölge halkı bize Taliban hükümeti ve uluslararası toplum tarafından terk edilmiş hissettiklerini söylediler.

Açlık yavaş ve sessiz bir katil, etkileri her zaman hızla görülmüyor.

Dünyanın dikkatinden uzakta, Afganistan’daki insani krizin boyutu hiçbir zaman gerçek anlamda gün ışığına çıkmayabilir. Çünkü kimse buradaki insanları hesaba katmıyor, dikkate almıyor.

Tags: açlıkafganistançocuksakinleştiriciuyku
ShareTweet
Previous Post

Türk’ten İran’a: Tiranlığın tipik örneği

Next Post

Haberlerde tek ölçüt… Bildirici, ‘Konuşan’ ve ‘konuşturmayan’ medya patronlarını yazdı

İLGİLİHABERLER

CHP’den iktidara çağrı: Beykoz’da kurulacak NATO komutanlığı hakkında bilgilendirme yapılsın
GÜNDEM

CHP’den iktidara çağrı: Beykoz’da kurulacak NATO komutanlığı hakkında bilgilendirme yapılsın

March 29, 2026
5k
Beraat eden KHK’lı öğretmen, mesleğine dönemeden kanserden vefat etti
GÜNDEM

Beraat eden KHK’lı öğretmen, mesleğine dönemeden kanserden vefat etti

March 29, 2026
5k
Ermenistan Başbakanı Paşinyan’a kilisede saldırı girişimi
DÜNYA

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’a kilisede saldırı girişimi

March 29, 2026
5k
İran: Trump harekata kalkışırsa askerleri köpekbalıklarına yem olacak
DÜNYA

İran: Trump harekata kalkışırsa askerleri köpekbalıklarına yem olacak

March 29, 2026
5.1k
ABD’liler üçüncü kez Trump’a seslendi: Krallara hayır
DÜNYA

ABD’liler üçüncü kez Trump’a seslendi: Krallara hayır

March 29, 2026
5.1k
Epstein mağdurlarına 72,5 milyon dolar ödeyecek
DÜNYA

Epstein mağdurlarına 72,5 milyon dolar ödeyecek

March 29, 2026
5k
Daha Fazla Haber
“Tutuklu gazetecilere özgürlük” yürüyüşüne polis engeli

“Tutuklu gazetecilere özgürlük” yürüyüşüne polis engeli

March 29, 2026
5k
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda çok sayıda uçak seferi iptal

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda çok sayıda uçak seferi iptal

March 29, 2026
5k
Ev sahibi olanlar dikkat: Son 3 gün

Ev sahibi olanlar dikkat: Son 3 gün

March 29, 2026
5.1k
Mircea Lucescu hastaneye kaldırıldı

Mircea Lucescu hastaneye kaldırıldı

March 29, 2026
5k
Gizli radar dönemi bitti: Haritada yerleri tek tek gösterildi

Gizli radar dönemi bitti: Haritada yerleri tek tek gösterildi

March 29, 2026
5k
Epstein mağdurlarına 72,5 milyon dolar ödeyecek

Epstein mağdurlarına 72,5 milyon dolar ödeyecek

March 29, 2026
5k
Avustralya’da yer gök kırmızıya büründü

Avustralya’da yer gök kırmızıya büründü

March 29, 2026
5.1k
Avrupa yaz saati uygulamasına geçti

Avrupa yaz saati uygulamasına geçti

March 29, 2026
5k
3500 ABD deniz piyadesini taşıyan gemi Orta Doğu’ya ulaştı

3500 ABD deniz piyadesini taşıyan gemi Orta Doğu’ya ulaştı

March 28, 2026
5.1k
25 bin kişiyi işten kovdu

25 bin kişiyi işten kovdu

March 28, 2026
5.2k
Aleyna Kalaycıoğlu cezaevi ile tanıştı: 16 kişilik koğuşta 80 kişilik ‘dönüşümlü yatak’

Aleyna Kalaycıoğlu cezaevi ile tanıştı: 16 kişilik koğuşta 80 kişilik ‘dönüşümlü yatak’

March 28, 2026
5.2k
Efsanevi golfçü Tiger Woods tutuklandı

Efsanevi golfçü Tiger Woods tutuklandı

March 28, 2026
5.1k
Özgür Özel: Ben halkımdan özür diliyorum böyle görüntülere kapı açtığımız için

Özgür Özel: Ben halkımdan özür diliyorum böyle görüntülere kapı açtığımız için

March 28, 2026
5.1k
AKP’li Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu partisinden istifa etti

AKP’li Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu partisinden istifa etti

March 28, 2026
5.1k
5 yaşındaki çocuk, 2 yıl burnunda tırnak makası zinciriyle yaşadı

5 yaşındaki çocuk, 2 yıl burnunda tırnak makası zinciriyle yaşadı

March 28, 2026
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.