Afrin operasyonu sırasında Alman Leopard-2 tanklarının kullanılması Almanya’da tartışma yaratmış, medya ve muhalefet tarafından hükümetin hedef alınmasına neden olmuştu.
Raporlar, Sol Parti kalkınma politikaları sözcüsü Helin Evrim Sommer’in başvurusu üzerine hazırlandı.Salı günü kamuoyuna yansıyan raporların ilkinde Türkiye’ye yapılan tank ihracatının şu anki verilere göre uluslararası hukuku ihlal etmediği belirtiliyor. Rapora göre Türkiye’ye yapılan silah ihracatı, AB hukukuna uygun.
Raporda, söz konusu ticari işlemlerin hayata geçtiği tarih olan 2005 yılında AB’nin silah ticaretiyle ilgili herhangi bir ortak tutumu olmadığı ifade ediliyor. Bu nedenle de AB hukukunun “bir değerlendirme standardı teşkil edemeyeceği” vurgulanıyor.
Diğer rapor ise Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği harekatın uluslararası hukuka uygunluğunu ele alıyor. Bu raporda ise bu konudaki tartışmanın “şimdiye kadar açığa kavuşturulmadığı” kaydediliyor.
Belgede Türkiye’nin askeri operasyonuna ilişkin “çok sayıda pratik ve hukuki sorunun cevapsız olduğu” ve bu nedenle “olaylarla ilgili güvenilir bir değerlendirmenin” söz konusu olmadığı belirtiliyor.
DW Türkçe’de yer alan habere göre Alman hükümeti şu ana kadar, Türkiye’nin düzenlediği harekatı uluslararası hukuka uygunluk noktasında nasıl gördüğüyle ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştı.
Her iki bilirkişi raporunun da hazırlanmasına öncülük eden Sol Partili Helin Evrim Sommer ise raporlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Alman hükümetinin Türkiye’yle yapılacak silah ticaretinden ötürü en azından gelecekte sorumlu tutulabileceğini” söylüyor. Sommer daha önce yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınması” çağrısında bulunmuştu.
Salı günü Tagesschau’da yer alan haberde ise Türk ve Alman dışişleri bakanlarının 6 Ocak’taki görüşmesinden üç gün sonra Alman savunma sanayi şirketi Rheinmetall ile Türk BMC şirketi arasında “Leopard 2” tanklarının modernizasyonu konusunda anlaşma imzalandığı iddia ediliyordu. İddiaya ilişkin ise taraflar herhangi bir açıklamada bulunmadı.