Türkiye, bir alev topu gibi aile bütçesine düşen ekonomik krizin tetiklediği zamları, artan borçları konuşurken, anavatanda olup biten her şeye sadece ‘maruz kalan’ ‘yavru vatan’ KKTC’de durum çok daha kötü.
Kuzey Kıbrıs’ta ekonomik krizin neden olduğu sorunlara dair Türkiye medyasında
haber ya da yorumlara rastlamak neredeyse imkansızken, Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar, KKTC Başbakanı Tufan Erhürman’la gerçekleştirdiği sohbeti köşesine taşıdı.
Dövizdeki tırmanışın KKTC’deki etkilerine dair, Erhürman’ın, “Gözümüz sürekli TV ekranının alt köşesinde. Döviz kurlarındaki dalgalanmayı izliyoruz” sözlerini aktaran Munyar, KKTC’nin dış ticaretinin sadece yüzde 5’inin ihracata dayalı olduğunu söyleyen başbakanın şu sözlerine yer verdi:
“Dış ticaretimizin yüzde 95’i ithalattan oluşuyor. Ada’da birçok işlem dövize endeksli. Türkiye’de en çok şikayet alışveriş merkezlerindeki dövize bağlı kira sözleşmeleri idi. Bizde ev kiralarının tamamına yakını dövize bağlı.
TC ve KKTC vatandaşları için TL zorunluluğu getirdik. Yabancı öğrenci, turistik tesislerde çalışan çok sayıda yabancı var. Onlar için de kurlarda sabitlemeler yaptık.”
Konunun bir ara yüksek gelen elektrik faturalarına geldiğine değinen Munyar, Erhürman’ın, sadece eşi ve kendisinin yaşadığı eve 900 TL elektrik faturası geldiğini söylediğini aktardı ve bu durumun sebebine dair Erhürman’ın şu sözlerine yer verdi:
“Elektriğe yüzde 52 zam yapmak zorunda kaldık. Aslında hâlâ zamma ihtiyaç var ama daha fazlasını devreye alamıyoruz. KKTC’de elektrikte köklü çözüm Türkiye’den kablo çekmek. Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni dönem görevine başlaması sonrası Ada’ya geldiğinde kendisine açtım. Ayrıca, Türkiye’ye geldiğimde de tekrar gündeme getirdim. Türkiye’de ilgili birimler ve bizim arkadaşlarımız konu üzerinde çalışıyor.
Ada güneş zengini. Yılın 10 ayı güneşli hava var. Ancak, güneş enerjisi yatırımları tek başına buradaki elektrik sıkıntısını çözebilecek gibi görünmüyor.
Bizim enflasyon, Türkiye’nin tam iki katı. Bu yılın ilk 8 ayında enflasyon yüzde 24’ü geçti. Yılın ikinci yarısında kamu çalışanlarına yüzde 12.11 enflasyon farkı verdik.
Yalnız, bu gidişle 2018 enflasyonu yüzde 40’ı da aşacak. Yüzde 50’ye yaklaşacak.
Bu yılı “Takkasa tukkas” (bir senden, bir benden) tamamlarız.
Gelecek yıl işimiz zor gibi görünüyor…”