Japonya Olimpiyat Komitesi (JOC) Başkanı Tsunekazu Takeda hakkında 2020 Yaz Olimpiyatları’nı Tokyo’nun kazanması için rüşvet verdiği iddiasıyla Fransa’da soruşturma başlatıldı.
Paris Mali Savcılığı’nın soruşturmasına son olarak komite başkanı Tsunekazu Takeda da dahil edildi.
Soruşturma kapsamında Takeda’ya 2020 Yaz Olimpiyatları adaylık sürecinde Singapur merkezli Black Tidings adlı bir şirkete iki kez para ödemek suçlaması yöneltildi.
Soruşturmaya göre Takeda, 2013’te Tokyo’nun kazandığı seçimden önce ve sonra şirkete toplamda 2 milyon dolar ödedi. Komite başkanının bu ödemeyi Ortadoğu ve Afrika’dan delegelerine Tokyo lehine oy vermelerini sağlamaları amacıyla yaptığı öne sürülüyor.
Şirketin önemi
Savcılık, Black Tidings şirketini 1995-2015 yıllarında Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği başkanlığı yapan ve yolsuzluk iddialarıyla anılan Lamine Diack’ın oğlu Senegalli Papa Massata Diack’la ilişkilendiriyor.
Baba-oğul Diacklar’ın yarışmalarda ve olimpiyatlara ev sahipliği yapacak şehirlerin belirlendiği oylamalarda diğer Afrikalı delegeler üzerinde oldukça etkili olduğu kaydedildi.
Diack Senegal hakkında yolsuzluk, şantaj ve pozitif çıkan doping testi sonuçlarını değiştirmek gibi suçlamalarla soruşturma sürüyor. Baba Diack Senegal’den bu nedenle çıkamazken oğlu da Interpol tarafından aranıyor.
Tokyo, 2013’teki oylamada İstanbul’u geride bırakarak birinci olmuştu.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) pazarlama bölümünün başı da olan Takeda hakkında IOC etik komisyonunda da dosya açıldığı belirtiliyor.
İddiayı reddetti
Takeda ise iddiaları reddederek “Bu dava, Tokyo Olimpiyatları’nı destekleyenler arasında büyük bir endişeye yol açtı. Ancak ben üzerimdeki şüpheleri temize çıkarmak için soruşturmayı yürütenlerle işbirliği yapmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.
IOC sözcüsü de kendilerinin de bir soruşturma başlattığını belirterek Takeda’nın suçsuz olduğu varsayımında hakkı olduğunu ifade etti.
‘Misilleme’ mi?
Fransız Renault’nun ortağı olduğu Japon otomotiv şirketi Nissan’ın Lübnan asıllı Fransız CEO’su Carlos Ghosn 19 Kasım 2018’de Japon savcılar tarafından yolsuzlukla suçlanıp tutuklanmıştı.
Fransa’nın Japon savcılar tarafından açılan bu soruşturmaya misilleme yaptığı da bazı kesimlerce dillendiriliyor.