Yapılan bir araştırmaya göre tanınmış markaların pet şişelerindeki sularda saç telinden daha kalın plastik parçaların tespit edildiği duyuruldu.
Su alırken belli markaların yüksek standartlara tabi olduğunu düşünürüz, ancak yeni yapılan bir araştırmaya göre PET şişelerdeki suda bol miktarda plastik parçaları geziyor.
Şişe sularda bugüne kadar yapılan en büyük araştırma olarak kabul edilen araştırmada 11 farklı küresel ve ulusal şişe su markası test edildi. Şişeler, nüfus olarak yüksek ve şişe su tüketiminin de nispeten fazla olduğu ülkelerden alındı.
Hemen hemen tüm içme suyu markalarında plastik parçacıklar bulunduğunu ortaya koyan araştırma Gazetecilik kuruluşu Orb Media’nın, 9 ülkeden 250 su şişesi Fredonia’daki New York Devlet Üniversitesi’nde incelenmesiyle gerçekleşti.
Araştırmaya göre her bir litre suda ortalama 10 plastik parçacığının bulunduğu, her birinin de insan saçından daha kalın olduğu bildirildi.
Araştırmaya katılan üniversitenin kimya profesörü Sherri Mason’a göre “Peş peşe her şişede, her markada plastik’’ bulundu.
“Bu, herhangi bir markayı doğrudan suçlama amaçlı değil, araştırma plastiğin her yere tesir ettiğini gösteriyor. Plastik toplumumuzun her yerine yayılan bir madde ve sularımızı da istila ediyor. Bunlar her gün tükettiğimiz en temel ürünle,” değerlendirmesinde bulundu Mason.
Mason’a göre araştırmanın sonuçları felaket sinyali değil, fakat “kaygı verici.”
İncelenen şişe su markaları ise ürünlerinin güvenlik ve kalite standartlarına uyduğu görülüyor. Mikroplastiklerle ilgili yönetmelik olmadığına ve suların test edilmesi için standart yöntemler kullanılmadığına dikkat çeken araştırma, şişe sularda bugüne kadar yapılan en büyük araştırma olarak kabul ediliyor
İşte araştırma kapsamında incelenen markalar:
ULUSLARARASI MARKALAR
Aquafina
Dasani
Evian
Nestle Pure Life
San Pellegrino
ÖNDE GELEN ULUSAL MARKALAR
Aqua (Endonezya)
Bisleri (Hindistan)
Epura (Meksika)
Gerolsteiner (Almanya)
Minalba (Brezilya)
Wahaha (Çin)
Firmalardan araştırmaya yanıt geldi. Nestle, şirket içinde mikroplastik testlerine iki yıl önce başladıklarını ve ‘izleme düzeyinin üzerinde maddeler tespit edilmediğini’ paylaşırken Coca-Cola, endüstri içinde en yüksek standartlara sahip olduklarını belirtip ‘çok adımlı filtreleme süreci’ kullandıklarını paylaştı.
Danone, ‘araştırma metodu yeterince açık olmadığı için’ yorum yapmayacaklarını, şişe sularında da ‘gıda seviyesinde ambalajlama’ yapıldığının altını çizdi.