Dünyada üretilen şekerin yüzde otuzunun şeker pancarından elde edilmesinin yanı sıra, pancarın birçok faydası bulunuyor.
Demir, potasyum, magnezyum, C ve B vitaminleri açısından zengin olan pancar, günlük A vitamini ihtiyacının ise yüzde 92’sini tek başına karşılıyor.
Pancarlar tatlıdır ve toprak tadındadır ve diğer kök sebzelerle eşleşebilir. Birçok pancar koyu kırmızıyken beyaz, sarı gibi farklı renklerde olanları da vardır. Hatta İtalya’da bulunan Chioggia pancarı kırmızı ve beyaz halkalı desene sahiptir. Chenopodiaceae ailesinden gelen pancar botanik olarak ıspanakla bağlantılıdır.
Besin değeri çok zengin olan, pancar iyi bir folat (doğumsal kusurların önlenmesinde rol oynayan B vitamini) kaynağıdır. Pancarın kökü ise aynı zamanda demir, potasyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Pancarın yeşil yapraklarından yarım kase yerseniz günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde 92’sini karşılarsınız.
Pancarın yeşilliklerinde potasyum, magnezyum, C vitamini, B1, B2 ve B6 vitamini bulunuyor. Daha fazla folat almak istiyorsanız pancarı yeşillikleri yanında köklerini de tüketin. Pancarın iştah açmak, sinirleri yatıştırmak, böbrekleri çalıştırmak, kalp sağlığını korumak, yüksek tansiyonu düşürmek, kansızlığı gidermek gibi yararları vardır. Pancar ayrıca verem hastalığına ve kansere karşı iyi bir koruyucudur.
Bir kase pancarda 37 kalori, 8 gram karbonhidrat, 1 gram protein bulunurken hiç yağ bulunmaz. Ayrıca pancarda 20 miligram magnezyum, 32 miligram fosfor, 1 miligram demir, 3 miligram C vitamini, 68 mikrogram folat ile 259 miligram potasyum vardır.
Pancarı marketlerde konserve ya da taze olarak bulabilirsiniz. Tazesi daha lezzetlidir ve kıtır kıtırdır. Tazesini alırken küçük olanlarını tercih edin. Çünkü büyük ve sert olanları buruşmuş olabilir veya çatlamış veya kuru görünebilir. Pancarın sapları üzerindeyse sapların çıtır görünümlü olmasına dikkat edin, solmuş ve çamurlu olanlardan uzak durun.
Özellikle bebek pancarları tüketmelisiniz. Pancarı eve getirince delikli plastik poşet içinde buzdolabına koyun, diğer yeşilliklerden ayrı yerleştirin, bu şekilde 3 haftaya kadar dayanır. Yeşillikler buzdolabında sadece birkaç gün dayanır ve bu nedenle hemen kullanmalısınız. Pancarı kullanmadan önce toprakları temizlemek için köklerini ve yapraklarını iyice yıkayın. Pancarı çiğ olarak salatalarınızda ya da sandviçlerde tüketebilirsiniz veya pancarı kaynatıp, fırında pişirip, diğer sebzelerle soteleyip yemek şeklinde de yiyebilirsiniz.
Besin değerinin korunması ve koyu kırmızı renginin salınmaması için pancarlar kabuklarıyla pişirilmeli. Rengi çıkarsa kahverengiye döner ve bu görünüm iştahınızı kapatır. Ayrıca pancarı pişirirken limon ve sirke gibi asitli gıdalar eklemek pancarların rengini koruyacaktır. Pancarınız pişince eldivenle kabuklarını soyun, çünkü kırmızı renk ellerinizde leke bırakır.