Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Erdoğan’dan Macron’a “dün dündür bugün bugündür” mesajı

by aktifhabercom
March 3, 2021
Erdoğan’dan Macron’a “dün dündür bugün bugündür” mesajı
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile video konferans üzerinden görüştü. İki lider Eylül ayındaki telefon görüşmesinden bu yana ilk kez konuştu. Görüşmede diyalog ve iş birliği mesajları verildi.

Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıklar başta olmak üzere gergin bir dönemden geçen Türkiye-Fransa ilişkilerinde normalleşme adımları sürüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam video konferans yoluyla görüşerek beş ay aradan sonra ikili ilişkileri değerlendirdi.

Erdoğan, Fransız mevkidaşı Macron ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerinde liderler arasında tesis edilen diyaloğun önemine işaret etti, Fransa ile iş birliğinin ‘çok ciddi potansiyel taşıdığını’ söyledi.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Emmanuel Macron gözünü gizlemeye çalıştı

Emmanuel Macron gözünü gizlemeye çalıştı

January 18, 2026
5.1k
HRANA: İran’daki olaylarda ölenlerin sayısı 3 bin 308’e yükseldi

HRANA: İran’daki olaylarda ölenlerin sayısı 3 bin 308’e yükseldi

January 18, 2026
5k

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl Ankara Anlaşması’nın 100’üncü yılı olduğuna da değinerek, Türkiye-Fransa ilişkilerinde liderler arasında tesis edilen diyaloğun her zaman büyük rolü olduğunu ifade etti. Fransa Kralı Birinci Fransuva ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından mektup teatisiyle temelleri atılan bu dostluk ilişkisinin pek çok badireden başarıyla geçtiğini belirten Erdoğan, Türkiye-Fransa işbirliğinin çok ciddi bir potansiyeli olduğuna inandığını kaydetti.

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ

Erdoğan, “İki güçlü NATO müttefiki olarak Avrupa’dan Kafkaslara, Orta Doğu’ya ve Afrika’ya uzanan geniş coğrafyada güvenlik, istikrar ve barış çabalarına önemli katkılar sağlayabiliriz. Ülkelerimizi, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden terör örgütleriyle mücadelede de ortaklaşa atabileceğimiz adımlar var. Tüm bu hususlarda Türkiye ve Fransa’nın dayanışma içinde hareket etmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.

Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleri konusunda karşı taraflarda yer alan iki ülkenin liderleri son olarak Fransa’da siyasal İslam’a karşı mücadele için çıkarılan ve Türkiye dahil yabancı hükümetlerin Fransa’daki Müslüman cemaatler üzerindeki etkisini sınırlandırmayı da içeren yasa nedeniyle gerilim yaşamıştı.

“MACRON’UN ZİHİNSEL TEDAVİYE İHTİYACI VAR”

Ankara-Paris hattındaki gerginlik, Macron’un, Hz. Muhammed ile ilgili karikatürleri ‘ifade özgürlüğü’ bağlamında değerlendirmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da “Bu zatın İslam ile Müslümanlar ile derdi nedir? Macron’un zihinsel olarak tedaviye ihtiyacı var.” ifadeleri ile Ekim ayında en tepe noktaya ulaşmıştı.

Ayrıca Erdoğan, Macron’un ‘Fransa İslamı’ söylemi ve ‘İslam’ın yapılandırılmasından söz etmesi’ üzerine, “Bu sözler hadsiz ve edepsizliktir. Sen kim oluyorsun ki İslam’ın yapılandırılması sözünü ağzına alabiliyorsun” ifadelerini kullandı.

Erdoğan Türk vatandaşlarını Fransız ürünlerini boykot etmeye çağırmış ve Fransa Cumhurbaşkanı’nı ‘İslamofobi’ ile suçlamıştı. Buna karşın Paris, istişareler için Ankara’daki büyükelçisini geri çağırmıştı.

Galatasaray’da ders veren öğretim görevlileri de siyasi tartışmaların ortasında kaldı. Hatta sınır dışı edilme ihtimalleri de bulunuyor. Türkiye, Galatasaray’da ders veren yabancı eğitimcilerden B2 seviyesinde Türkçe bilmesini istiyor.

İLK ÇATLAK BARIŞ PINARI HAREKATI İLE ORTAYA ÇIKTI

İki ülke arasındaki ilişkiler Türkiye’nin 2019 sonbaharında Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekatı ile bozulmaya başladı. Macron, dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın harekata karşı çıkmaması ve konunun ittifak içerisinde istişare edilmemesi üzerine “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi öncesi Macron’un açıklamalarına, “Türkiye’yi NATO’dan çıkarmak, çıkarmamak… Bu senin haddine mi? Böyle bir şeyin kararını senin verme yetkin var mı? … Sayın Macron bak, Türkiye’den sesleniyorum, NATO’da da söyleyeceğim, önce sen kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir. Çünkü bu ifadeler ancak senin türündeki beyin ölümü gerçekleşmiş olanlara yakışır” diye karşılık verdi. Erdoğan’ın bu sözleri o dönem Elysee Sarayı’nda büyük rahatsızlık oluşturdu.

DOĞU AKDENİZ, LİBYA VE DAĞLIK KARABAĞ

İki ülke arasındaki ihtilaflı meselelerden bir diğeri de Doğu Akdeniz. Türkiye’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile Doğu Akdeniz’de hidrokarbon kaynaklarını arama faaliyetleri ile ilgili yaşadığı krizde Paris, açık bir şekilde Yunanistan ve Rum tarafını destekledi.

Bölgeye uçak gemisi, fırkateynler ve savaş uçakları göndererek Yunanistan ve Rum Kesimi’nin yanında olduğunu net bir şekilde gösterdi.

Aralık ayında, Avrupa ülkeleri, Doğu Akdeniz’deki ‘tek taraflı’ sondaj faaliyetleri nedeniyle Ankara’ya yaptırım kararı aldı. Bu kararın başını Fransa çekti. Ancak AB’yi ikiye bölen karar daha sonra ertelendi.

Türkiye, Libya’da Trablus merkezli hükümetin yanında yer alırken Fransa lideri Macron, Halife Hafter’i destekledi. Macron, Ankara’nın Trablus hükumetine BM silah ambargosuna rağmen silah gönderdiğini açıkladı.

İki ülke savaş gemileri, Akdeniz’de karşı karşıya geldi. Fransa, Türk fırkateyninin bir savaş gemisine radar kilidi attığını açıkladı. Konu NATO’ya kadar taşındı.

Keza Ankara, Dağlık Karabağ’daki Ermenistan ile silahlı çatışmada Azerbaycan’ı destekledi Fransa ise Erivan’a güçlü destek sundu.

Hatta Fransa Senatosu, bağlayıcı olmayan, Erivan lehine bir kararla, ‘Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını’ tanıdı.

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca Türkiye’yi, Suriye’den militanları Dağlık Karabağ’daki savaşa götürmekle itham etti, Türkiye ve Azerbaycan ise buna sert tepki gösterdi.

Ankara ve Bakü, Fransa’nın ‘tarafsız olmayan duruşu’ nedeniyle Minsk Grubu’ndaki ara bulucu rolünü tartışmaya açtı.

‘YENİ SAYFA’ AÇMA SÖYLEMİ

ABD’de Başkan Joe Biden’ın göreve gelmesi ile paralel şekilde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği ile ‘yeni bir sayfa’ açmak istediklerini dile getirdi.

Ayrıca, Akdeniz’deki kaynakların kullanımı adına müzakerelere devam etmek için Atina’ya zeytin dalı uzattı.

KARŞILIKLI MEKTUPLAŞMA BUZLARI ERİTTİ

Suriye’den Libya’ya, Doğu Akdeniz’den Fransa İslam’ına şahsi olarak da sert söylemlerle karşı karşıya gelen iki lider, Macron’un Aralık ayında koronavirüse yakalanması nedeniyle mektuplaşmıştı.

Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘geçmiş olsun’ mektubuna ‘Sevgili Tayyip’ başlığıyla yanıt yazmıştı. Erdoğan’ın mektubunda, ikili ve bölgesel konuları konuşma önerisine Macron, “Önümüzdeki günlerde video konferans yöntemiyle olabilir” yanıtını vermişti.

ÜST DÜZEYLİ DİYALOGLAR GÖRÜŞME ZEMİNİNİ HAZIRLADI

Ardından gelen üst düzeyli görüşmeler hem havayı daha fazla yumuşattı hem de liderler arsındaki görüşmenin zemini hazırladı.

Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, Türkiye’ye yaptırım uygulaması beklenen AB’nin 10 Mart zirvesinden önce telefonda görüştü. Aylar süren gergin açıklamaların ardından ilk ılımlı açıklamalar bu görüşmeden sonra geldi. Türkiye’ye yaptırım ve Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden gözden geçirilmesi konusu 24 Mart zirvesine ertelendi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Macron’un diplomasi baş danışmanı Emmanuel Bonne ile telefonda görüşerek, liderlerin yapacağı video konferansa ön hazırlık yaptı.

Şubat ayı başında Atlantik Konseyi’ne konuk olan Emmanuel Macron, “Türk Cumhurbaşkanı’nın ses tonundaki değişmeden çok mutlu olduğunu” belirterek, “Şimdi Suriye ve Libya’daki Türk askerlerinin geri çekilmesi, Dağlık Karabağ’da gerilimin azaltılması gibi pek çok konuda sonuç elde edeceğimizi umuyorum” dedi.

ShareTweet
Previous Post

Çin aşısının Faz 3 sonucu açıklandı: Etkililik oranı yüzde 83.5

Next Post

‘Google, okurun yüzde 90.6’sını iktidar medyasına yönlendiriyor’

İLGİLİHABERLER

Emmanuel Macron gözünü gizlemeye çalıştı
DÜNYA

Emmanuel Macron gözünü gizlemeye çalıştı

January 18, 2026
5.1k
HRANA: İran’daki olaylarda ölenlerin sayısı 3 bin 308’e yükseldi
DÜNYA

HRANA: İran’daki olaylarda ölenlerin sayısı 3 bin 308’e yükseldi

January 18, 2026
5k
Trump’ın helikopterine lazer davası çöktü: Evsiz sanık 35 dakikada beraat etti
DÜNYA

Trump’ın helikopterine lazer davası çöktü: Evsiz sanık 35 dakikada beraat etti

January 18, 2026
5k
HRANA, İran’daki eylemlerde 3 bin 90 kişinin öldüğünü duyurdu
DÜNYA

HRANA, İran’daki eylemlerde 3 bin 90 kişinin öldüğünü duyurdu

January 17, 2026
5k
SDG Fırat’ın doğusuna çekilme kararı aldı
DÜNYA

SDG Fırat’ın doğusuna çekilme kararı aldı

January 17, 2026
5k
ABD’de 11 yaşındaki çocuk, oyun konsolunu elinden alan babasını öldürdü
DÜNYA

ABD’de 11 yaşındaki çocuk, oyun konsolunu elinden alan babasını öldürdü

January 17, 2026
5.1k
Daha Fazla Haber
‘Beni kimse yıkamaz’ diyen Türk milyarder, her şeyini bir anda kaybetti

‘Beni kimse yıkamaz’ diyen Türk milyarder, her şeyini bir anda kaybetti

January 18, 2026
5.1k
Koordinat bilgileri bile gizli: Koparmanın cezası 699 bin 245 TL

Koordinat bilgileri bile gizli: Koparmanın cezası 699 bin 245 TL

January 18, 2026
5.1k
Cezaevinden çıkar çıkmaz suikasta uğradı: Aracına GPS cihazı koymuşlar

Cezaevinden çıkar çıkmaz suikasta uğradı: Aracına GPS cihazı koymuşlar

January 18, 2026
5.1k
Esra Erol AKP ve HÜDA PAR’lıların hedefinde: Programının kapatılmasını istediler

Esra Erol AKP ve HÜDA PAR’lıların hedefinde: Programının kapatılmasını istediler

January 18, 2026
5.1k
Deprem ülkesinde akla ziyan teklif: AKP’li 71 milletvekili imzaladı

Deprem ülkesinde akla ziyan teklif: AKP’li 71 milletvekili imzaladı

January 18, 2026
5.1k
Emmanuel Macron gözünü gizlemeye çalıştı

Emmanuel Macron gözünü gizlemeye çalıştı

January 18, 2026
5.1k
HRANA: İran’daki olaylarda ölenlerin sayısı 3 bin 308’e yükseldi

HRANA: İran’daki olaylarda ölenlerin sayısı 3 bin 308’e yükseldi

January 18, 2026
5k
8 gol yedi küme düşmekten kurtuldu

8 gol yedi küme düşmekten kurtuldu

January 18, 2026
5.1k
Trump’ın helikopterine lazer davası çöktü: Evsiz sanık 35 dakikada beraat etti

Trump’ın helikopterine lazer davası çöktü: Evsiz sanık 35 dakikada beraat etti

January 18, 2026
5k
Trump’ın iddiası incelendi: ‘Hamilelikte parasetamol kullanımı otizme yol açmıyor’

Trump’ın iddiası incelendi: ‘Hamilelikte parasetamol kullanımı otizme yol açmıyor’

January 18, 2026
5k
Lübnan’ı karıştırdı: Kilisede rahip, gece kulübünde DJ

Lübnan’ı karıştırdı: Kilisede rahip, gece kulübünde DJ

January 18, 2026
5k
Kaskını kız arkadaşına veren fenomen hayatını kaybetti

Kaskını kız arkadaşına veren fenomen hayatını kaybetti

January 18, 2026
5k
Son dört yılda en az 233 kurye yaşamını yitirdi; “Motokuryelik ‘çok tehlikeli meslekler’ sınıfına alınsın”

Son dört yılda en az 233 kurye yaşamını yitirdi; “Motokuryelik ‘çok tehlikeli meslekler’ sınıfına alınsın”

January 18, 2026
5k
Yasa dışı bahis ve kumar reklamı yapan 15 sosyal medya hesabına erişim engeli

Yasa dışı bahis ve kumar reklamı yapan 15 sosyal medya hesabına erişim engeli

January 18, 2026
5k
Ahmet Türk: Suriye Kürtlerin kırmızı çizgisidir

Ahmet Türk: Suriye Kürtlerin kırmızı çizgisidir

January 18, 2026
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.