Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Cezaevindeki NASA çalışanı Serkan Gölge: Bomboş bir dosyayla iki yıldır tutuluyorum!

by aktifhabercom
August 29, 2018
Cezaevindeki NASA çalışanı Serkan Gölge: Bomboş bir dosyayla iki yıldır tutuluyorum!
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

İki yılı aşkın süredir, İskenderun T Tipi kapalı cezaevinde tutulan eski NASA çalışanı Serkan Gölge, “Hukuk benim için askıya alınmış durumda. Belli ki rehin olarak tutuluyorum” dedi.

Geçtiğimiz şubat ayında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası alan 38 yaşındaki Gölge, tek kişilik hücresinden, eşi Kübra Gölge aracılığıyla kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi. Gölge, “İki yıldır, bomboş bir dosyayla, hukuka aykırı delillerle tutuluyorum. Bu şekilde tutulmam rehin olduğumun göstergesi. Bu, vicdan sızlatıcı bir durum” dedi.

T24’ten Tuğba Tekerek’in haberine göre, Serkan Gölge, eşi ve iki çocuğuyla birlikte, ailesini ziyarete geldiği Hatay’da, “CIA ajanı” ve “kripto F…’cü” olduğu yönündeki isimsiz bir ihbar üzerine 23 Temmuz 2016’da gözaltına alınmıştı. Misafir kaldığı evde 1 dolar bulunduğu yönünde tutanak düzenlenen Gölge, 14 günlük gözaltının ardından tutuklandı. Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bu yıl 8 Şubat’ta karara bağladığı davada, Gölge’yi “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı, cezada indirime gitmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, aynı gün yaptığı açıklamada, “güvenilir deliller olmaksızın” verildiğini savunduğu mahkûmiyet kararından ABD’nin derin kaygı duyduğunu söyledi. Böylece, Gölge ABD’li yetkililerin kamuoyu önünde ismini zikrettiği, pastör Andrew Brunson dışındaki tek tutuklu ABD vatandaşı oldu. İki hafta önce TL’nin dolar karşısında hızla değer kaybetmesine neden olan kriz sırasında, ABD’li yetkililer, Brunson’ın yanısıra diğer tutuklu ABD vatandaşlarının da eve dönmesi gerektiğini söylemişti.


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

İşte 15 Temmuz’un gerçek yüzü: Darbe mi meşru savunma mı?

İşte 15 Temmuz’un gerçek yüzü: Darbe mi meşru savunma mı?

June 10, 2025
5.1k
Şehit Semih Terzi neden infaz edildi?

Şehit Semih Terzi neden infaz edildi?

March 17, 2025
5.2k

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise, konuya ilişkin olarak, “Serkan Gölge adil bir yargılama sonrası hüküm giymiştir. Dava dosyasının içeriğini ve delilleri bilmeyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Türk yargısı hakkındaki ifadelerini ciddiye almak mümkün değildir” açıklamasını yapmıştı.

38 yaşındaki Gölge, tek kişilik hücresinden, eşi Kübra Gölge aracılığıyla sorularıma verdiği yanıtta, “İki yıldır, bomboş bir dosyayla, hukuka aykırı delillerle tutuluyorum. Bu şekilde tutulmam rehin olduğumun göstergesi. Bu, vicdan sızlatıcı bir durum” dedi.

TANIK: ABD’DE ÇALIŞIYORDU, ‘CIA’DE ÇALIŞABİLİR’ DEDİM

Mahkeme heyetinin gerekçeli kararına göre, mahkûmiyet kararının üç temel dayanağı var. Bunlardan birincisi, Gölge’nin gözaltına alınmasına yol açan “CIA ajanı” ve “kripto F…’cü” olduğu yönündeki ihbarı yapan kişinin mahkemedeki tanıklığı.

Dava sürecinde, bu ihbarın, Gölge’nin eniştesinin kardeşi tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştı. Gölge’nin hayatında üç-dört defa gördüğünü söylediği, Hatay’ın bir köyünde yaşayan bu kişi mahkemedeki ifadesinde, somut bir bilgisi olmadığını, bunların aile içindeki duyumlar olduğunu söylemişti.

Tanık, ajanlık konusunda ise, televizyonda Gülen cemaatinin eski mensuplarından Nurettin Veren’in “Biz adamlarımızı CIA’ye yerleştirdik” sözlerini duyduğunu söylemiş ve “Sanığın yurtdışına çıkması, ABD’de çalışması nedeniyle, yine tahmine dayanarak CIA’de çalışabilir diyerek ihbarda bulundum” ifadelerini kullanmıştı.

Gölge ise, bu ifadeye karşılık, daha önce aile içinde mal paylaşımı konularında bazı anlaşmazlıklar yaşandığını, bu kişinin hasmı olduğu için kendisine bu iftirayı attığını söyledi.

Tanık mahkeme heyetine, Gölge için “suçlu” ya da “masum” diyemeyeceğini, sadece şüpheleri olduğunu belirterek, “Siz bileceksiniz, bunu ben bilemem” demiş olsa da, bu ifadeler, mahkûmiyet kararının gerekçelerinden birini oluşturdu. Kararda, “aile arasındaki duyumun da hafife alınamayacağı, duyumdan ibaret olsa bile diğer delillerle desteklenen aile içindeki bilgiye itibar etmek gerektiği” yazıldı.

FATİH ÜNİVERSİTESİ’NDE YÖK BURSUYLA OKUDU

Gölge, Boğaziçi, ODTÜ gibi üniversitelerin ardından tercih ettiği, Gülen cemaati bağlantılı Fatih Üniversitesi’nde YÖK’ten tam burs alarak fizik okumuş, 2003’te ABD’ye gidip, orada doktora ve doktora sonrası çalışmalar yapmış, 2013 yılında da NASA’da çalışmaya başlamıştı.

Gölge, mahkemedeki savunmasında, “Alçakça bir iftira yüzünden gözaltına alınmamış olsaydım şu anda NASA’daki ofisimde Mars’a insanlı yolculuk projesinde çalışan binlerce bilim adamı ve mühendis içinde birkaç Türk’ten biri olarak araştırmalara devam ediyor olacaktım” dedi, ayrıca mahkeme heyetine, uzaydaki radyasyonun insan vücuduna etkileriyle ilgili araştırması hakkında da bilgi verdi. Eşinin verdiği verdiği bilgiye göre, Gölge’yi tutuklandıktan sonra da kadrosunda tutan NASA, mahkûmiyet kararının ardından Gölge’nin görevine son verdi.

AVUKAT: SORGUDA ‘BİZE ÇALIŞ’ DEDİLER

Mahkuûmiyet için gerekçeli kararda tanıklığın yanısıra, Gölge’nin misafir olarak kaldığı evde 1 dolarlık banknot bulunduğu yönünde tutanak ve Bank Asya hesabı dayanak olarak gösterildi.

Gölge, savunmasında, “1 doların kendisine ait olmadığı belirtirken, ilk aramada bulunmayan 1 doların, yaklaşık iki saat sonra hukuka aykırı şekilde yapılan ikinci aramada bulunduğuna dair tutanak düzenlendiğini” savundu. Gölge, “polislerin tutuklama için delile ihtiyaç duyduğunu, bunun için de kolay yerleştirilebilir 1 doları tercih ettiklerini düşündüğünü” ifade etti.

Avukatı ise duruşmada yaptığı açıklamada, 14 günlük gözaltı sürecinde, bazen gece geç saatte uykusundan uyandırılarak Gölge’yle altı kez “yasadışı mülakat” yapıldığını savunarak şunları aktardı:

“Altı mülakatta da müvekkile diyorlar ki ‘Bildiğini söyle,’ müvekkil diyor ki ‘Ben bir şey bilmiyorum.’ O zaman diyorlar ki ‘Bize çalış’”

Avukatın anlatımına göre, “MİT’ten olduğunu söyleyen, başka istihbarattan olduğunu söyleyen kişiler,” Gölge’ye “Amerikan vatandaşı olduğunu ve bilgi almak için istediği yere gidebileceğini” söylediler. Avukat “Acaba, müvekkilin bir şekilde bilgi toplaması, zor durumda kalması için mi, o 1 dolar oraya konuldu, bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

BANK ASYA HESABI

Mahkeme heyeti, gerekçeli kararında Gölge’nin Ocak 2014’te 0,1 lira bulunan Bank Asya hesabına sonraki ay yaklaşık 16 bin lira aktardığına dikkat çekerek bunu Fethullah Gülen’in çağrısıyla yaptığını ifade etti.

Gölge ise “Gülen’in Bank Asya’yı kurtarma çağrısından haberi olmadığını, hesabının yıllar içinde bazen aktif, bazen pasif olduğunu, MASAK raporunda da belirtildiği gibi Bank Asya’nın yanısıra faizsiz bankacılık yapan Kuveyt Türk’ü de yoğun olarak kullandığını, daha yüksek kâr payı verip, düşük havale komisyonu aldığı için o süreçte Bank Asya’yı tercih ettiğini” söyledi. Ayrıca, avantajları sürdüğü için, TMSF’ye devredildikten sonra da parasını Bank Asya’da tutmaya devam ettiğine dikkat çekti. Gerekçeli kararda ise Gölge’nin “sosyal ve ekonomik durumu dikkate alındığında çok cüzi miktarlardan ibaret kâr payı lehine olduğu için parasını Bank Asya’ya yatırdığı” şeklindeki savunmasına itibar edilemeyeceği ifade edildi.

İSTİNAF MAHKEMESİ 19 EYLÜL’DE ESASTAN GÖRÜŞECEK

Yaklaşık iki yıldır tek kişilik hücrede tutulan Gölge’nin uzun tutuklulukla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurudan sonuç alınamadı.

İstinaf sürecindeki dosyada, üst mahkeme olan Adana Bölge Adliye Mahkemesi’ne yapılan tahliye talepleri de reddedildi. Bölge Adliye Mahkemesi davayı 19 Eylül’de esastan görüşecek.

 

ShareTweet
Previous Post

Amerikalı vakıftan FBI ajanlarına ve savcılara Hakan Atilla ödülü

Next Post

İran’da ekonomik kriz Ruhani’yi salladı

İLGİLİHABERLER

İşte 15 Temmuz’un gerçek yüzü: Darbe mi meşru savunma mı?
15 TEMMUZ

İşte 15 Temmuz’un gerçek yüzü: Darbe mi meşru savunma mı?

June 10, 2025
5.1k
Şehit Semih Terzi neden infaz edildi?
15 TEMMUZ

Şehit Semih Terzi neden infaz edildi?

March 17, 2025
5.2k
Hakan Fidan’dan 15 Temmuz itirafı: ”Önceden koordine ettiği askerler Darbeci gibi davranıp sonra geri çekilmiş”
15 TEMMUZ

Hakan Fidan’dan 15 Temmuz itirafı: ”Önceden koordine ettiği askerler Darbeci gibi davranıp sonra geri çekilmiş”

February 10, 2025
5.5k
25 ülkeye ihracat yapan şirket konkordato ilan etti
15 TEMMUZ

15 Temmuz öncesi Genelkurmay’da MİT ajanı: Fişleme ödülü olarak Tuğgeneralliğe yükseltildi

January 29, 2025
5.2k
İdam isteyen sahte 15 Temmuz gazisinin foyası ortaya çıktı
15 TEMMUZ

İdam isteyen sahte 15 Temmuz gazisinin foyası ortaya çıktı

January 21, 2025
5.2k
MİT’e 15 Temmuz ihbarının sırrı çözüldü; Eski İstihbaratçıdan, Binbaşı Osman Karaca hakkında şok itiraflar
15 TEMMUZ

MİT’e 15 Temmuz ihbarının sırrı çözüldü; Eski İstihbaratçıdan, Binbaşı Osman Karaca hakkında şok itiraflar

January 8, 2025
5.5k
Daha Fazla Haber
İran nükleer programında ne kadar ilerledi?

İran nükleer programında ne kadar ilerledi?

June 16, 2025
5k
BM milyonlarca insana yardımları kesti

BM milyonlarca insana yardımları kesti

June 16, 2025
5k
İsrail: Demir Kubbe yetmiyor, Demir Işın geliyor

İsrail: Demir Kubbe yetmiyor, Demir Işın geliyor

June 16, 2025
5k
Van Gogh sandalyesi kırıldı: Fotoğraf çekmek isteyen çift heykeli parçaladı

Van Gogh sandalyesi kırıldı: Fotoğraf çekmek isteyen çift heykeli parçaladı

June 16, 2025
5k
Gizli istihbarat servisi MI6’nın başına ilk kez bir kadın atandı

Gizli istihbarat servisi MI6’nın başına ilk kez bir kadın atandı

June 16, 2025
5k
Çalışanlarına psikolojik taciz uygulayan eski Devlet Bakanı’na 10 ay hapis ve 3 yıl siyasetten men cezası

Çalışanlarına psikolojik taciz uygulayan eski Devlet Bakanı’na 10 ay hapis ve 3 yıl siyasetten men cezası

June 16, 2025
5k
Trump G7 ülkelerinin İsrail bildirisine imza atmadı

Trump G7 ülkelerinin İsrail bildirisine imza atmadı

June 16, 2025
5k
Her şeyi anlatan fotoğraf

Her şeyi anlatan fotoğraf

June 16, 2025
5k
Avukatı, ‘Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde’ Özgür Özel’i yalanladı: “Gerçekle bağdaşmıyor”

Avukatı, ‘Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde’ Özgür Özel’i yalanladı: “Gerçekle bağdaşmıyor”

June 16, 2025
5k
Ekrem İmamoğlu döneminde İBB’ye yönelik denetimler 10 kat arttı

Ekrem İmamoğlu döneminde İBB’ye yönelik denetimler 10 kat arttı

June 16, 2025
5k
Suçluyu içeride arayan İran bir kişiyi ajanlık iddiasıyla idam etti

Suçluyu içeride arayan İran bir kişiyi ajanlık iddiasıyla idam etti

June 16, 2025
5k
KHK’lı babanın en acı babalar günü: Ben tutuklandım, kızım uyuşturucu bağımlısı oldu, annesini yüksekten attı, kendisi de peşinden intihar etti

KHK’lı babanın en acı babalar günü: Ben tutuklandım, kızım uyuşturucu bağımlısı oldu, annesini yüksekten attı, kendisi de peşinden intihar etti

June 16, 2025
5.1k
ABD Başkanı Donald Trump 36 ülkeye daha seyahat yasağı getirebilir

ABD Başkanı Donald Trump 36 ülkeye daha seyahat yasağı getirebilir

June 16, 2025
5.1k
İran: İstihbarat başkanı ve iki general İsrail’in saldırılarında öldürüldü

İran: İstihbarat başkanı ve iki general İsrail’in saldırılarında öldürüldü

June 16, 2025
5.1k
ABD Başkanı Trump: Bu gece İran’a yapılan saldırıyla bir ilgimiz yok

ABD Başkanı Trump: Bu gece İran’a yapılan saldırıyla bir ilgimiz yok

June 15, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.