Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) AKP kontenjanından seçilen üyesi Taha Yücel, RTÜK’ün denetim yetkisini internet ortamına taşıyan yasa tasarısının TBMM’de kabul edilmesiyle ilgili, “Böyle bir ortamda RTÜK’ün geleneksel yayıncılıkla ilgili ye
AKP’nin son anda eklediği düzenlemeyle engellemelerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nca yapılacağı yasa metnine eklendi.
‘İnternet bir bütündür’
BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e konuşan RTÜK’ün AKP kontenjanından seçilen üyesi Taha Yücel, kanun yapımı sırasında ilgili tüm muhatapların fikrinin alınmadığını söyledi.
Yücel şöyle konuştu: “Yasayı şartlandıran unsurlar bir toplumsal beklentiydi. İnternette din istismarı yapanlar, dizilerdeki küfürlü ifadeleri internet versiyonunda kullananlar nedeniyle toplumsal bir hassasiyet oluşmuştu. Bunlarla ilgili RTÜK’e ve çeşitli kurullara şikayetler yağıyordu.”
Yücel’e göre konu sadece internet ve RTÜK bağlamında ele alınmaya çalışıldı ve hata burada başladı.
“İnternet bir bütündür, bir şekilde özgürlük ortamıdır ve bir yayının internet üzerinden yapıldığında hangi kapsamda değerlendirileceği çok zor bir konudur” diyen Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim elimde olsa ilgili sivil toplum örgütlerini ve kurumları, yani söz söylemek isteyen herkesi bu tartışmanın içine çekerdim. Bu konunun toplumsal gerekçelerini ortaya koyardım ve tartışılmasını sağlardım. Ondan sonra toplum beklentisini karşılayan ve bütün hassasiyetleri dikkate alan bir düzenlemeyi Meclis’e sunardım.”
‘Ciddi anlamda endişelerim var’
Yücel, bir RTÜK üyesi olarak, tasarının tartışıldığı dönemde Meclis’te fikirlerini ifade etme şansı bulamadığını söyledi.
RTÜK üyesi şöyle devam etti: “Tabii ki sayın başkanımız ve ilgili bazı bürokratlarımız bu konuyla ilgili çalıştılar. Gelip benden görüş aldıkları da oldu, size anlattıklarımı onlara da anlattım. Ama gördüm ki onlar farklı düşünüyor. Saygı duyuyorum ama yine de eleştiriyorum ve eksik buluyorum. Mesela Meclis’te bu konu görüşülürken beni davet etmediler, bu anlattıklarımı Meclis’te ifade edemedim. İnternet trafiğinin yaklaşık yüzde 80’i videodan oluşuyor. Böyle bir ortamda RTÜK’ün geleneksel yayıncılıkla ilgili yetkilerini alıp da internet ortamına uyarlarsanız, hem lisans yönünden hem denetim yönünden doğru bir iş yapmış olmazsınız. Attığımız taş, ürküttüğümüz kurbağaya değmeli. Ciddi anlamda endişelerim var.”