Türkiye ile Alman Volkswagen (VW) şirketinin bir süredir yürüttüğü ‘Türkiye’de fabrika açma’ temaslarında, şirkete verilen 40 bin araç ve 400 milyon euro garantisi, Avrupa Parlamentosu’nu (AP) harekete geçirdi.
AP üyesi yedi parlamenterin imzaladığı ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun harekete geçilmesi çağrısının yapıldığı dilekçede, fabrikanın devlet teşvikleriyle ilgili AB kurallarına uygunluğunun incelenmesi istendi.
Yabancı yatırım çekebilmek adına, Bulgaristan seçeneği karşısında Türkiye’nin masaya koyduğu ‘uçuk’ teklif, AP’nin radarına takılırken, çağrı yapılan AB Komisyonu’nun nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.
DW Türkçe’nin haberine göre, AB Komisyonu’na çağrı yapan dilekçeye imza koyanlardan Alman Yeşiller partisi üyesi Reinhard Bütikofer, itirazlarını şu ifadelerle sıraladı:
“Fabrika için yapılan yer seçiminde Türk devletinin bütçesinden 40 bin araçlık garanti ile 400 milyon euroluk cömert teşviğin belirleyici olduğu görülmektedir. Türkiye Gümrük Birliği çerçevesinde AB pazarına serbest erişim karşılığında, devlet teşvikleri ile ilgili AB düzenlemelerine uyma taahhüdünde bulunmuş, ancak yasalarını bu alanda hâlâ AB hukukuna uyarlamamıştır. Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimi altında hukukun üstünlüğü, medya özgürlüğü ve demokrasi alanlarında giderek daha da kötüleşen durum göz önüne alındığında, VW yönetiminin kararı ciddi endişeye yol açmaktadır.”
Dilekçede dikkat çeken bir diğer detay da, parlamenterlerin VW’yi AB düzenlemelerini ihlal ederek devlet teşviklerinden yararlanmaya çalışmakla suçlaması oldu.
Bu ihlalin, AB ülkelerine zarar vereceğine dikkat çekilirken, fabrika için aday bir başka ülke olan Bulgaristan’ın kurallara uyduğu için ‘cezalandırıldığı’na vurgu yapıldı.
Bütikofer aynı zamanda, Gerhard Schröder’i Türkiye lehine kulis yapmakla suçladı.