Abdi Serdar Üstünsalih, Bankacılık Kanunu’nda belirtilen mezuniyet şartlarını yerine getirmediği hâlde Vakıfbank Genel Müdürlüğü koltuğunda oturmaya devam ediyor.
Kanunun göz göre göre çiğnenmesini “garabet” diye niteleyen T24 yazarı Barış Soydan, “En temel kanunların bile göz göre göre çiğnendiği bir ülkeye kim parasını getirir?” yorumunda bulundu.
Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstün’ün Bankacılık Kanunu’nda belirtilen vasıfları taşımadığı hâlde koltuğunda kalmaya devam etmesini “hayret verici” diye niteleyen T24 yazarı Barış Soydan, “Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih koltuğunda nasıl oturabiliyor?” sorusunu yöneltti.
Soydan bugün T24’te yayımlanan makalesinde “Düne kadar memlekette hukuk yok ama en azından kanunlar var diye kendimizi avutuyorduk. Öyle ya, kanunlara da uyulmayacaksa onca adalet sarayına, mahkemeye, hâkime, savcıya ne gerek var?” ifadelerini kullandı.
HANGİ BÖLÜMLERDEN MEZUN OLMAK GEREKİYOR?
Makalede şu tespitlere yer verildi: “Banka genel müdürlerinin mezun olması gereken okulları düzenleyen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 25. maddesi çok açık: ‘Banka genel müdürlerinin hukuk, iktisat, maliye, bankacılık, işletme, kamu yönetimi ve dengi dallarda en az lisans düzeyinde, mühendislik alanında lisans düzeyinde öğrenim görmüş olanların ise belirtilen alanlarda lisansüstü öğrenim görmüş olmaları ve bankacılık veya işletmecilik alanında en az on yıllık mesleki deneyime sahip olmaları şarttır.”
Banka genel müdürlüğü için ekonomi ilgili bir okuldan mezun olma ya da mühendislik eğitimi görenler için ekonomi alanında yüksek lisans derecesine sahip olma şartı arandığı belirtilen makalede, “Başka? Başka yok. Kanun, başka mesleklerden kişilerin genel müdür olmasına izin vermiyor.” tespitinde bulunuldu. Abdi Serdar Üstünsalih ise Karanediz Teknik Üniversitesi fizik bölümünden mezun oldu.
Üstünsalih, Gazi Üniversitesi’nde bilişim sistemleri ve Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ise kamu yönetimi bölümlerinde yüksek lisans derecesi var.
Abdi Serdar Üstünsalih
Soydan, “İletişim fakültesi mezunu bir kişinin Türk Telekom’a genel müdür olmasına şaşırabiliriz ama “Nasıl olur?” diyemeyiz. Çünkü telekom şirketlerinin genel müdürlerinin hangi okuldan mezun olacağını düzenleyen bir kanun yok. (Nitekim Türk Telekom Genel Müdürü Ümit Önal iletişim fakültesi mezunu.) Tekstil şirketlerinin müdürleri için de yok. Otomotiv şirketlerinin müdürleri için de. Bankacılıktaki risk de az buz değil. Bir inşaat veya tekstil şirketinin batması Türkiye ekonomisini çok etkilemez, ancak bir bankanın batması, yeri gelir Türkiye’yi batırır.” değerlendirmesinde bulundu.
2001 KRİZİ’Nİ NE ÇABUK UNUTTUK?
Makale şöyle devam etti: “2001 Krizi’nde öyle olmuştu. Demirbank’ın batması tetiği çekmiş, Türkiye ekonomisini tarihin en ağır krizine sürüklemişti. Yani ‘Saçma” denilip kolayca bir kenara kaldırılamayacak, arkasında bir mantık, bir tarih bulunan bir kanun, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu.”
Soydan, “Öyleyse Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih koltuğunda nasıl oturabiliyor?” sorusunu tekrarladı.