Hukuksuz bir şekilde yürütülen cadı avı kapsamında aylardır hapislerde tutulan gazeteciler kendilerini savundu. Yaptıkları açıklamalarda davayla ilgili çelişkileri ortaya koyan gazeteciler bu konuyla ilgili bilirkişileri işaret etti.
Duruşmada İskenderun 1. ACM’den SEGBİS’le bağlanan tanık dinleniyor. Mahkeme başkanı tanığa sanık Bünyamin Köseli hakkındaki “F.. üyeliği” suçlamasıyla ilgili bilgileri sordu. Tanık olarak dinlenen Bünyamin Köseli’nin ‘himmet adı altında para topladığı’ yönünde bilgisi olduğunu ancak kendisinin sanığın para topladığını bizzat görmediğini söyledi.
Köseli’nin suça konu hiçbir eylemini görmediğini anlattı. Savcı Köseli hakkında kullandığı “bölgeci” ifadesinin ne anlama geldiğini sordu. Tanık bölgecinin 4-5 evle ilgilendiğini, esnaflardan para topladığını anlattı.
Duruşmada Kayseri’den bağlanan tanığın dinlenmesine geçildi. Mahkeme başkanı tanığa sanıklardan Ahmet Memiş ve Sait Sefa’yı tanıyıp tanımadığını sordu.
Memiş, birlikte çalıştıklarını ancak sanıkların bir terör örgütüyle bağlantılı olduklarını gösterecek bir duruma şahit olmadığını söyledi. Savcı Memiş’in evinde bulunan, tanığın kendi adına kayıtlı ve ByLock indirilip silinmiş cep telefonunu sordu. Kendisinin bu durumla ilgili bilgisi olmadığı kaydetti.
Duruşmaya daha sonra ara verildi. Bir süre sonra tekrar başladı. Sait Sefa’nın ‘Haberdar’ isimli sitesinde çalışan editöre sorular yönlendirildi. Bir haber sitesi çalışanı olarak çalıştığını, başka bir konuda bilgisinin olmadığını söyledi.
Duruşmada bir diğer Haberdar çalışanının daha tanık olarak ifadesine geçildi. Tanığa Ahmet Memiş ve Sait Sefa hakkındaki bilgisi soruldu.
Bir diğer Haberdar Editörü ise çalıştığı yerin diğer haber siteleri gibi çalıştıklarını ve F.. ile bağlantılı olup olmadıklarına ilişkin bilgisinin olmadığını kaydetti. .
Duruşmaya saat 14:00’e kadar yemek arası verildi. Verilen öğlen arasının ardından duruşma tekrar başladı. Duruşmada savcı mütalaasını sundu: Savcı, tüm tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını talep etti. Sanıklara tanık beyanlarına ilişkin görüş ve talepler soruldu.
Gazeteci Abdullah Kılıç banka hesaplarıyla ilgili bilirkişi raporlarına dair açıklama yaptı. Gazeteci Kılıç bilirkişi raporlarında Bank Asya’ya yatırılan bin TL için “sorgulamaya muhtaç” dendiğini belirterek “Bankaya yardım kastım olsa daha fazla para yatırırdım” dedi.
BİLİRKİŞİ MAHKEMEYİ YANILTIYOR
Daha sonra söz Gazeteci Cuma Ulus’a söz hakkı verildi. Gazeteci Cuma Ulus yaptığı savunmada, 17 aydır tutuklu olduğunu tanık Ecevit Kılıç’ın savcıyı ve soruşturma makamlarını yanılttığını söyledi.
Ulus yaptığı savunmada şu sözleri söyledi: Savcı biraz inceleseydi tanığın kendisini yanılttığını ve bana iftira ettiğini görürdü. Çocuklarımın okulları olmasaydı Bank Asya ile bir işim olmazdı.” şeklinde konuştu. Daha sonra tutuksuz yargılanan Davut Aydın söz hakkı verildi. Sağlık gerekçeleriyle tahliye edilen Aydın, duruşmalardan vareste tutulmasını istedi.
Tutuklu yargılanan Halil İbrahim Balta konuştu. Sağlık sorunlarının işkence haline geldiğini söyleyen Balta tahliyesini talep etti.
Duruşmada tutuklu yargılanan Oğuz Usluer mahkemeye ulaşan telefon kayıtları hakkında konuştu.
‘BULGURLU’DAN MECİDİYEKÖYE 1 BUÇUK DAKİKADA GİTMEK MÜMKÜN DEĞİL’
Usluer, kayıtlara göre Üsküdar Bulgurlu’da bulunduktan 1 dk. 35 sn. sonra Mecidiyeköy’de bulunduğunun iddia edildiğini söyledi. Usluer, bunun mümkün olmadığını kaydetti.
Duruşmada söz alan Gazeteci Seyid Kılıç, ByLock’taki HTS kayıtlarının kendisine ait olmadığı savundu. Fulya Yeni Cami baz istasyonundan programa bağlandığım görünmesine rağmen aynı saatlerdeki telefon HTS’lerine göre Beyoğlu’nda farklı baz istasyonunda gözüktüğünü kaydeden Kılıç, ByLock HTS kayıtlarıyla telefon HTS verilerinin çakıştığını gösteren farklı örnekler verdi.