New York’ta görülen ‘Atilla’ya karşı ABD davası’nın 14’üncü gününde tek tutuklu sanık Hakan Atilla ifadede…
ZarrabDavası 14.gün öğleden sonra önemli gelişmeler oldu https://t.co/UYHMtG5nh0
— ADEM YAVUZ ARSLAN (@ademyarslan) 15 Aralık 2017
00:36- Tanık ve jüri üyeleri salondan ayrıldı. Yargıç Berman, jüri üyelerine, davayla ilgili basında çıkan haberleri okumamaları gerektiğini hatırlatıyor. Özel olarak Twitter’dan bahsetmiyor ama bu mecradan bilgi almalarının da yasak olduğu anlaşılıyor.
00:27- Tekrar, jüri üyeleri bunu daha önce duymuştu ama savunma bu işlemleri rutin işlem olarak sunuyor ve bürokratik prosedürü vurguluyor, savcılık makamı ise yasa dışı jeopolitik entrikaların üzerinde duruyor. Fleming ise sorgusunda bunu boşa çıkarmaya çalışıyor sanki.
00:24- Soru: Malların sevk edildiğini göstermek için müşterinin bankaya hangi belgeyi vermesi isteniyordu? Atilla: Banka havale belgelerini, konşimentoları istiyordu. Atilla, başka birkaç belge daha olduğunu söylüyor.
00:13- Ara sona erdi. Fleming’in sorgusu sürüyor. Atilla, Hakan Aydoğan’ın gönderdiği bir e-postayı inceliyor.
23:57- Savunma, başka bir delil sunuyor. Yeni bir telefon tapesi. Ara verildi.
23:52- Fleming, Zarrab’ın gıda ticareti işlemleri konusunda Atilla’yı yanlış bilgilendirmesi hakkında sorular soruyor.
23:51- Şu anda bahsedilen konu önemli, ama hemen yazmak için fazla karmaşık ve muhtemelen kapanışta ön plana çıkacak. Son analiz: Anlaşılıyor ki savunma, Atilla’ya kendi hikayesini anlattırmak yerine başka bir strateji izliyor. Bir sicil oluşturuyor gibiler.
23:49- Analiz: Bu sabah başlayan doğrudan sorguda Atilla’nın insani yönü öne çıkarıldı, jüri üyelerine ailesi, yetiştiği ortam, kariyeri ve hatta hobileri anlatıldı. Öğleden sonraki bölümde ise bankacılık kariyeri ve içinden çıkılmaz, ayrıntılı işlemlerin detayları anlatılıyor.
23:35- Onur air in sahibi şirketini İran a satmak istemiş diyor Atilla.
23:33- Fleming, Onur Air ile ilgili sorular soruyor.
23:32- Yazılı döküme bakmam gerek ama özetle Atilla, İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) hakkında ayrıntılı bir ifade veriyor. Daha önce söylediğim gibi, bazen detaylar yavaş yavaş gelişir ve avukatlar kapanış konuşmasında bu detayları birbirine bağlar.
23:27- 6 Mayıs 2013 tarihli bir telefon görüşmesinden bahsediliyor.
23:23- Fleming, Türkiye ile İran’ın coğrafi konumunun nerede olduğunu soruyor. Atilla, “İran bizim komşumuz” diyor. Jüri üyeleri bunu zaten defalarca duydu ve savunma avukatları da davada anlatılan işlemlerin masum olduğunu göstermek için olabildiğince sık duymalarını istiyor.
23:17- Fleming Türkiye’nin coğrafi yerini ve İran’la ilişkisini soruyor. Atilla : İran bizim komşumuz. Jüri bunu bu davada defalarca dinledi.
23:08- Soru: Burada Zarrab’a ortaklık yapısına ilişkin belgeleri nasıl tahrif edeceğini, nasıl evrakta sahtecilik yapacağını anlattığınız bir durum oldu mu?
Atilla: Zarrab’a hayatımda hiçbir zaman böyle bir şey söylemedim. Atilla “Asla böyle bir şey söylemedim” diye ekliyor.
23:03- Atilla, bank prosedürlerini anlatıyor. Bu şekilde, daha sonraki esas konuya zemin hazırlıyor. Jüri üyelerine, banka prosedürlerinin nasıl işlediğini anlatıyor.
22:58- Fleming, Zarrab’ın, Halkbank’ta yaptırımlar konusunda en bilgili kişinin Atilla olduğu yönündeki ifadesini soruyor. Atilla: Ben (en bilgili kişi) değilim ama biraz bilgim var.
22:57- Bir dizi sorular Atilla’nın kendisiyle ilgisi olmadığını iddia ettiği toplantılara yönelik.
22:49- Atilla telefon kayıtlarını inceliyor. Bunların benimle ilgisi olmadığını biliyorum.
22:41- Atilla: Zarrab’a sisteme devam etmesi söylenirken ya da onun olduğu herhangi bir toplantıya katılmadım.
22:40- Fleming Balkan’ın kovulduğunu mu yoksa istifa mı ettiğini soruyor.
Atilla: Kovulmadığını biliyorum Zarrab’ın ifadesini de dinledim. Üzgünüm ama söyledikleri doğru değildi
22:39- Atilla Levent Balkan ve Hakan Aydoğan hakkında ifade veriyor.
22:38- Analiz: Talebi reddedilse de, durum Atilla’ya biraz yaradı – Berman’ın kararında iddia edilen sistemle arasına mesafe konuldu. Ancak avukatları iyi bir fırça yedi.
22:37- Berman’ın az önce yerden yere vurduğu çapraz sorguyu yapan avukat Todd Harrison’du. Manhattan merkezli McDermott, Will & Emery adlı hukuk firmasında çalışıyor.
22:36- Şu anda bu taleple ilgili karar açıklanmıyor.
22:35- Berman, beraat/aklama talebine geçiyor.
22:34- Klasfeld’in yorumu: Bu kararla birlikte sarf edilen sözler, ABD’li bir federal yargıçtan bir savunma avukatına yönelik olarak duyduğum en ağır sözlerden biri… Bunlar bazen olur, ABD’de “benchslap” denen yargıç azarını daha önce de duydum. Bu seferki de sağlam bir azar oldu.
22:30- Berman, Korkmaz’ın Gülen’le bağlantısı olduğunu şiddetle reddettiğini hatırlatıyor. Berman, çapraz sorguda savunma avukatlarına bolca fırsat tanıdığını belirtiyor ve savunmanın çapraz sorgusunun “had safhada profesyonellik dışı” olduğunu söylüyor.
22:27- Fleming Atilla’ya uluslar arası operasyonlar biriminin nasıl çalıştığını soruyor.
22:22- Jüri salona girdi
(ÇEVİRMENLER ARASINDA SENKRONİZASYON İÇİN BU BÖLÜMÜ TOPLUCA AKTARIYORUZ)
Burada Berman Korkmaz’ın ifadesiyle Atillayı iddia edilen şemadan uzaklaştırdığını söylüyor. Savunmanın ‘alakasız komplo teorisi’ argümanını eleştiriyor. Burada Korkmaz’la ilgili Gülenci teorileri kastediyor.
Berman Korkmaz’ın ifadesinin ironik olarak -savcının tanığı olması hasebiyle- Atilla’nın savunması için faydalı olduğunu söyledi.
Savunma Korkmaz’ın ifadesinin yaralayıcı – zararlı olduğunu söyledi.
Berman: Korkmaz’ın ifadesi yaralayıcı değildi dedi.
Whistle-blower yani ıslık çalmak zaten kurumdaki legal yolların çalışmadığı zaman kullanılır. Örneğin şirkette çalışıyorsunuz üründe hata var müdüre söylüyorsunuz bir şey yapmıyor. sonra gidip bunu basınla paylaşıyorsunuz.
Whistle-blower ülkemizde yaygın bir kavram değil kısaca anlatayım. Bir kurumda yapılan yanlışa amirleriniz sessiz kalıyorsa bunu daha üst mercilere hatta basına duyurmak eylemine deniyor.
Bernan: Korkmaz ilk elden bilgisi ile soruşturmaya dair bildiklerini paylaştı. Hikayesini anlattı ve kariyerini paylaştı.
Burası önemli. Savunma delillerin usulsüz toplanarak yanlış yapıldığını söylüyor. Berman ise Korkmaz’ın whistleblower (İHBARCI) olduğunu bu durumda usulsüzlük iddiasının yersiz olduğunu söylüyor.
Berman bu tür taleplerin sadece acil durumlarda ve gereği bariz olduğu zamanlarda kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
Arkadaşlar davanın usül yönünde düşmesi talebini yargıç Berman reddetti. Talep delillerin usulsüz elde edildiği be güvenilmez olduğu iddiasına dayanıyordu.
Son dakika: Berman savunmanın usulsüzlük nedeniyle davanın düşürülmesi talebini reddetti.
Adli jargonu açıklayalım: Discovery: Savcılığın savunma ile delillerini paylaştığı döneme deniyor.
Flemimg: Reza Zarrab’dan hiç rüşvet aldınız mı? Atilla: Hayır. F: Hiç rüşvet istediniz mi? A: Hayır.
Zarrab ile Happani arasındaki telefon kayıtlarını da daha önce duymadığını söylüyor Atilla. Aralık 2013 de dinlemelerin bir kısmını duyduğunu ekliyor. Atilla hapisteyken 1500 ila 2000 arasında telefon kaydının ve transkriptinin kendisine verildiğini söylüyor.
Atilla tutuklandıktan sonra delillerin bulguların çoğunu okuduğunu söylüyor fakat Süleyman Aslan’ın Whatsapp mesajlarını daha önce hiç görmemiş.
Atilla ABD ile ticaretin ve bankacılık sektörünün önemini açıklıyor.
Fleming ayrıca AB BM ve Kanada yaptırımlarının olduğunu söylüyor. Atilla Kanada yaptırımlarından haberi olmadığını söylüyor.
Atilla ABD yaptırımlarını genel hatlarıyla bildiğini konunun uzmanı olmadığını söylüyor.
Fleming: ABD ‘nin İran yaptırımları hakkında konuşalım.
21:50- Pamukbank, İran’la birçok iş yapıyordu.
21:48- Atilla, 2004’ta Halkbank ile Pamukbank’ın birleştiğini hatırlatıyor.
21:46- Fleming, eşinin maaşını soruyor. Atilla, eşine maaşını hiç sormadığını ama sorabileceğini söylüyor.
21:45- Atilla yaklaşık olarak 100 bin dolar maaş alıyormuş, ikramiyesi yokmuş.
21:43- Atilla, 2016 sonunda veya 2017 başında çekilmiş bir resmin gerçekliğini doğruluyor.
21:42- İstanbul’da yapılan bir toplantıyla ilgili sorular soruluyor. Atilla, toplantının 2016’da yapıldığını tahmin ediyor, bunu da o dönem sakallı olmasından hatırlıyor.
21:41- Soru: 2012 ve 2015 yılları arasındaki sorumluluklarınız arasında, dışarıda insanlarla Halkbank ile iş yapma konusunu konuşmak yer alıyor muydu? Atilla: Elbette. Fleming, İran’la ticaret mevzusu dışındaki konularda da konuşup konuşmadığını soruyor. Atilla: Evet, birçok konu vardı.
21:40- Atilla: İsviçreli bir ihracat ajansında konuşma yapıyordum.
Fleming, konuşmanın yaklaşık olarak tarihini soruyor.
Atilla, 2013 ile 2015 arasında olduğunu tahmin ediyor.
21:39- Aranın ardından Atilla, Halkbank’ın hem Türkiye’deki hem de yurt dışındaki diğer bankalarla ilişkisini anlatıyor.
21:37- Türk basınında, Türkiye’nin, eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz’ın iadesini talep ettiğine ilişkin haberler yayınlandı. Haberin kaynağı olarak Reuters gösteriliyor.
21:35- Atilla, Halkbank’taki komuta zincirini tarif ediyor. Kim hangi pozisyonda çalışıyor, kim hangi mevkileri tayin ediyor, vb.
21:34- Atilla, işinin gerektirdiği hususları detaylı şekilde anlatıyor. İşin özünden çok prosedürleri açıklıyor.
21:33- Atilla, 2012’de ilk Euro tahvillerinin çıkarılmasında “yoğun şekilde” çalıştığını söylüyor. “Yatırımcılarla toplantılar yapıyordum, tanıtım turları düzenliyordum” diyor.
21:32- Fleming, Euro tahvilleri konusuna geçiyor.
21:31- Fleming, savunma makamına ait bir delili sunuyor.
21:30- Atilla, bu bölümün sadece yönetim kuruluna bağlı çalıştığını söylüyor. Atilla: Bir de yaptırımlar bölümü var. Bu bölüm, dış operasyonlar departmanında ve genel müdür yardımcısına bağlı.
21:29- Fleming, Halkbank’ta yaptırımların uygulanmasından sorumlu ekiple ilgili sorular soruyor. Bu ekip Atilla’ya bağlı olarak mı çalışıyordu? Atilla: İzin verirseniz açıklayayım. İki farklı yapı olduğundan bunu izah etmem gerek. Uygunluk departmanı adlı bir bölüm var.
21:28- Soru: İstanbul’a ne zaman taşındınız? Atilla: Bankanın ilk halka arz süreci tamamlandıktan sonra İstanbul’a taşındım.
21:27- Atilla, Halkbank’ta yaklaşık bin şubede aşağı yukarı 17 bin kişinin çalıştığını söylüyor.
21:26- Konu yeniden Halkbank’a geldi.
Not: Atilla cezaevinde oğlunu uzun süre göremediğinden bahsederken göz yaşı döktüğünde, ağlaması çok kısa sürdü. Kelimeleri söylerken zorlandı. Gözlerini sildi. Sonra ifadesine devam etti. Ailesinden uzak kaldığı için içten içe üzülse de çok içine kapalı ve sakin görünüyor.
21:25- Atilla, Halkbank’ta bütçe ve planlama bölümünde yürüttüğü şeflik görevinden bahsediyor. O dönem altında yaklaşık sekiz kişi çalışıyormuş. Ardından bölüm müdürü olmuş.
21:24- Soru: Bu arada, Türkiye’de herhangi bir siyasi partiye üye misiniz? Atilla: Hiçbir siyasi partiye üye değilim. Hiçbir siyasi partinin binasına adım [bile] atmadım.
21:23- Ayrıca Türkiye’de kariyer ve eğitim alanında ilerlemek için yapılması gerekenleri anlatıyor, ABD’den farklılıklarını açıklıyor. Kamuya giriş sınavlarını izah ediyor, vb.
21:22- Atilla, kariyerine nasıl başladığını ve nasıl ilerlediğini anlatıyor.
21:21- Atilla, tatillerini Çeşme’de geçirdiğini söylüyor. Balık tutmayı, resim yapmayı ve kamp yapmayı sevdiğinden bahsediyor. Film izlemeyi ve kitap okumayı da seviyormuş.
21:20- Hakan Atilla, eşinin bireysel bankacılık alanında çalıştığını söylüyor.
20:38- Duruşmaya öğle arası verildi.
20:35- Soru: “Sarraf’tan hiç rüşvet aldınız mı?”
Atilla: “Asla.”
Soru: “Hiç rüşvet istediniz mi?”
Atilla: “Asla.”
20:33- Atilla: “Sarraf’la Happani arasındaki ses kayıtlarını da daha önce dinlemedim.
Aralik 2013’te bir konuşmanın ‘bir bölümünü’ duydum. Cezaevindeyken yaklaşık 1500 – 2000 ses kaydı ve yazılı doküman dinledim.”
20:30- Atilla: “BM’yi biliyorum ama Kanada’nın yaptırımlarından haberdar değilim.”
20:25- Atilla: “Tutuklandığımdan beri bulunan kanıtlarla ilgili birçok şey okudum ama Süleyman Aslan’ın WhatsApp yazışmalarını hiç görmedim.”
20:15- Fleming: “İran’a uygulanan yaptırımlar hakkında konuşalım.”
Atilla: “Yaptırımları genel hatlarıyla biliyorum ama bu konuda uzman değilim.”
20:10- Atilla: “2004 yılında Halkbank, Pamukbank’la birleşti. Pamukbank, İran’la sıklıkla çalışıyordu.”
20:02- (Eşinin maaşıyla ilgili soruya) Atilla: “Bilmiyorum. Sorabilirim.”
20:00- Atilla: “Yıllık maaşım yaklaşık 100 bin dolardı.”
19:54- Soru: “2012 ve 2015 yılları arasında sorumluluklarınızdan biri de kamusal alanlarda Halkbank’la ilgili işleriniz hakkında insanlarla konuşmak mıydı?”
Atilla: “Tabii ki. İran ticareti dışında başka konularla ilgili de konuştum.”
19:52- Oturum yeniden başladı.
Atilla: “İsveçli bir ihracat ajansında 2013 ve 2015 yılları arasında bir konuşma yapıyordum.”
19:30- Kısa bir ara.
19:22- Atilla, bankadaki emir-komuta zincirini anlatıyor.
19:20- 2012 yılında avro tahvilleri yoğun olarak çalıştığını söyleyen Atilla: “Yatırımcılarla toplantılar yapıyordum, düzenli olarak seyahat edip ürünü yatırımcılara tanıtıyordum.”
19:04- Atilla: “Yabancı işlemler departmanı ise genel müdür yardımcısına rapor verir.”
19:03- Soru: “Halkbank’ın yaptırımlardan sorumlu birimi size mi rapor veriyordu?”
Atilla: “İzninizle burada bir açıklama yapmalıyım. Çünkü iki farklı yapı var. ‘Uyum departmanı’ sadece bankanın yönetim kuruluna rapor verir.”
18:56- Halkbank’ta yaklaşık 17 bin kişinin çalıştığını ve bankanın 1000 şubesi olduğunu söyleyen Atilla: “Bankanın halka arzına dair süreç tamamlanınca İstanbul’a taşındım.”
18:55- Soru: “Türkiye’deki herhangi bir siyasi partiye üye misin?”
Atilla: “Hiçbir siyasi partiye üye değilim. Hiçbirinin kapısından girmedim bile.”
18:50- Tatillerini Çeşme’de geçirdiklerini belirten Atilla: “Balık tutmayı, resim yapmayı ve kamp yapmayı severim. Film izlemeyi ve okumayı da.”
18:46- Soru: “Tutuklandığınızdan bu yana oğlunuzu gördünüz mü?”
Atilla: “Evet, bir kere. Sadece iki saat. (Ağlıyor)”
18:44- Atilla: “Oğlum zeki bir öğrenci.”
Soru: “Onunla gurur duyuyor musunuz?”
Atilla: “Evet.”
Aile fotoğrafı gösteriliyor.
18:40- Atilla: “Eşimle 26 yıldır birlikteyiz, 22 yıllık da evliyiz. Bir oğlumuz var, Uluslararası İlişkiler okuyor.”
18.36 Atilla: “İnşaat şirketinde çalıştım önce, sonra bir restoranda yöneticiydim. Ardından bankaya geçtim.”
18.34 Atilla: “Eşim de yüksek lisans yaptı. Üniversiteden sonra askere gittim. Askerliğimi Hava Kuvvetleri’nde yaptım. İdari işlere baktığım bir görevim vardı.
18.32 Atilla: “Eşimle üniversitede tanıştım. İktisat okudum ve bu alanda yüksek lisans yaptım.”
18.30 Atilla: “Ankara’da büyüdüm. Annem ve babam memurdu. Orta gelirli bir aileydik.”
18.29 Atilla: “10 yıllık ABD vizem var.”
18.27 Atilla, ‘v yaka’ kazak içine üst düğmesi açık bir gömlek giyiyor.
18.26 Atilla: “Başka bir ülkede vatandaşlığım veya başka bir ülkeye ait pasaportum yok.”
18.25 Soru: “İngilizce konuşabiliyor musunuz?”
Atilla: “Evet. Kendi kendime öğrendim.”
18.24 Atilla: “İşlemin iptalinden endişeliydim ve iptal edildi. Bu durum, hem banka hem de Türk milleti için olumsuz bir durum yaşattı.”
18.22 Videoda, 500 milyon dolar değerinde bir avro tahvili meselesinden söz ediliyor.
18.20 Atilla: “Bu hatayı, ilk sorgu videosunda beni tutuklayan kadın FBI ajanı yaptı.”
18.17 Atilla: “Hakkımda yapılan şikayetle ilgili bir hata var. Bahsi geçen telefon görüşmesi Hakan Aydoğan’a ait, bana değil.”
18.15 Soru: “2017 yılının mart ayında şikayet üzerine tutuklandınız, değil mi?”
Atilla: “Evet. Bu doğru.”
18.12 Atilla: “FBI’a yalan söylemedim. Ama sanırım onlar bana yalan söyleyebilirdi.”
18.03 Fleming, Atilla’ya Sarraf’ın ifadesini hatırlayıp hatırlamadığını sordu:
Atilla: “Sarraf’ın bu salonda bana istemediğim talimatlar verdiğini ama bunları bana zorla yaptırdığını söylediğini hatırlıyorum.”
18.02 Soru: “Aslan’la yaptırımların delinmesi hakkında hiç konuştunuz mu?”
Atilla: “Ne Aslan’la ne de başkasıyla bu konuyu konuştum.”
18.00 (İran adına ‘ekonomik cihat’ yapıp yapmadığı sorusuna) Atilla: “Böyle bir şeyi ilk kez burada duydum.”
17.57 Atilla: “Sistemin mimarı değilim.”
17.55 Atilla, Sarraf’la işbirliği, bankaları dolandırdığı ve yasaları ihlal ettiği yönündeki sorulara “Asla” diyerek yanıt verdi.
17.53 Atilla kürsüye çıktı. Atilla’nın avukatı Fleming doğrudan sorguya başlıyor. İngilizce bilen Atilla, Türkçe ifade veriyor.
17.38 Yargıç Richard Berman’a deliller konusunda savunma makamıyla mutabakata varılamadığını bildiren bir mektubu savcılar iletti.
Berman: “Hayalkırıklığına uğradım desem kifayetsiz kalır.”