Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Sevinç: Ne işi var çoluk çocuğun musalla taşında, olacak iş mi; çok üzgünüm

by aktifhabercom
January 17, 2022
Sevinç: Ne işi var çoluk çocuğun musalla taşında, olacak iş mi; çok üzgünüm
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay hayatını kaybetti

Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay hayatını kaybetti

December 14, 2025
5.1k
AKP destekçisi Sabah’ın Mehmet Akif Ersoy haberinde adı geçmişti: Saray’dan istifa geldi

AKP destekçisi Sabah’ın Mehmet Akif Ersoy haberinde adı geçmişti: Saray’dan istifa geldi

December 13, 2025
5.1k

“On altı yaşında bir çocuk yaşamına son verdi. On altı yaşında bir çocuk canına kıydı. On altı yaşında bir çocuk umudunu tümüyle kaybetti. On altı yaşında bir çocuk. ”


Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve 4 yıldır tutuklu yargılanan Nurettin Odabaşı’nın 16 yaşındaki oğlu Bahadır Odabaşı Diyarbakır’da yaşadığı sitenin apartman boşluğuna atlayarak yaşamına son verdi. KHK’li akademisyen Murat Sevinç, Diken’de, “Efendim, bu insanların hakkını savununca şunun bunun işine gelirmiş, saflıkmış, onlar sizi savunmazmış vs.” şeklinde akıl verenlere “Yahu, gidin işinize be!” diyerek Bahadır'(lar)ı yazdı.

Güzel yüzlü Bahadır Odabaşı için…


Bir uyarıyla başlamak istiyorum yazıya. On altı yaşında yaşamına son veren Bahadır Odabaşı’nın anısına kaleme alınan bu yazıyı, zihninde “Ama onlar fetö…” uyarısıyla okuyacak olan varsa, okumasın. Bu satırlar böylesi okur kitlesi için değil, boşa yormasınlar kendilerini.

Geçen hafta, Aysel Tuğluk için yazılıp söylenmemiş ne yazıp söyleyebilirim, durumun perişanlığını, Tuğluk’a çektirilenin boyutunu nasıl, hangi sözcüklerle anlatabilirim diye düşünürken, yirmi yaşında bir genç yaşamına son verdi, Enes için yazdım. Dün, bir diğer konu üzerine kafa yorarken bu kez on altı yaşında bir çocuk, Bahadır Odabaşı’nın canına kıydığını okudum. El kadar çocuklar, yazıya konu oluyor, adlarını hiç bilmememiz gereken çağlarında.

Üzülemiyor bu ülke, öyle görünüyor. Üzüntü samimi bir his, hayal kırıklığı istiyor, değer vermek istiyor, değer verdiği üzebilir insanı, demek ki bir hayali bir değeri olmalı insanın, toplumun, ülkenin, çoluk çocuğun ve yetişkinin; yoksa nasıl kırılacak, nasıl üzülecek, beklentisi olmayan, umudunu yitirmiş insan üzülür mü, toplum üzülür mü, ülke üzülür mü?

Beklenti için, birbirinin gözünü oyma isteği dışında ortak bir ideal gerekiyor, ortaklık, ortak olma, paylaşabilmek, benzer kaygıyı yaşamak, bir kayba birlikte üzülmek, ezilmek, utanmak, mahcup olmak… Bir iç dünyası var insanlığın, yalnızca bilgi ya da bilgisizlikle değil, vicdanı oluşturtan diğer unsurlarla örülmüş, onu sevk eden, onu durduran, onu şaşırtan, onu kızdıran, onu öfkelendirip sakinleştiren bir iç evren. Bu yüzden içimiz yanar, bu yüzden içten sevinip üzülür ve isteriz, bu yüzden içten içe hissederiz bazı şeyleri, bu yüzden içimiz dışımız birdir ya da değildir, bu yüzden kimi insan içlidir, bu yüzden bazen içimizden gelmez… 

On altı yaşında bir çocuk yaşamına son verdiğinde, bir an susup kendini dinlemeyi salık vermeli o ‘iç dünya’ her şeyden önce. İnsan utanmalı, insan mahcup olmalı, örneğin o gün yemek yiyeceğinden ya da bir film seyredebilecek olmaktan dolayı iç sıkıntısı yaşamalı, kötü hissetmeli insan, çok kötü hissetmeli… Her ne hesabı varsa görecek, sonra dile getirmeli, ama önce kötü hissetmeli, üzülmeli, çok üzülmeli, çok üzülmeli, üzülecek kadar olsun bir değere, bir ilkeye, bir kaygıya, bir vicdana sahip olmalı, insan. 

Enes Kara, kaldığı tarikat evinden, ailesinden ve geleceğine yönelik belirsizlikten şikâyetçi olup kıydı canına. Bıraktığı mektup açıkça bir ihbar mektubuydu, haliyle geniş toplum kesimlerinde infial yarattı. İktidar çevresi, kendilerinden beklendiği üzere yurtlara, bir başka deyişle arka bahçelerine siper oldu, hepsini topladığında bir kişi etmeyen kalemleri, yine beklendiği üzere, yurtları eleştirenleri dinî değerlere saldırmakla vs. itham etti. Bildikleri başka bir şey olmadığından, daha kârlı bir iş bulamadıklarından, aksi yönde bir talimat almadıklarından kuşkusuz. Tecavüze uğrayan çocuklara, yanan çocuklara üzülmedikleri gibi, Enes için de üzülmediler, üzülemezler, üzüntü hissinin filizlendiği iç dünyaya sahip değiller, bu kadarlar çünkü, etleri, butları, sözleri, hepsi bu.

Bahadır Odabaşı, daha da genç, on altı yaşında. Babası KHK ile atılmış ve dört yıldır ‘tutuklu’ yargılanıyormuş. On altı yaşında bir çocuk yaşamına son verdi. On altı yaşında bir çocuk canına kıydı. On altı yaşında bir çocuk umudunu tümüyle kaybetti. On altı yaşında bir çocuk. 

On altı yaşında bir çocuk yaşamına son verdiğinde, KHK’lerin sorumluları bir iç sıkıntısı yaşar mı? Mümkün mü böyle bir şey, olabilir mi, en ufak bir mahcubiyet emaresi? ‘Sivil ölüm’ ve ‘ağaç kemirsinler’ ifadelerinin haysiyetsiz mucitlerinde, tırnak ucu kadar pişmanlık duygusu belirir mi? O KHK listelerini, boş kararname sayfalarını imzalayan siyaset esnafında bir rahatsızlık? Peki, içtihadını değiştirip OHAL KHK’lerini incelemeyi reddeden AYM üyelerinde, o büyük hâkimlerimizde, o koca beyinlerimizde, zamanında ‘liberterliği’ hiç kimselere kaptırmayan Zühtü beylerimizde, Yusuf Şevki beylerimizde, küçük bir kafa karışıklığı, rahatsızlık? 

Ya bunca garibanın hayatını karartan, belli ki önemli isimleri yurt dışına kaçan, bir kısmı Türkiye’de hâlâ siyaset ve gevezelik yapabilen ‘cemaatçiler’, “Biz ne yaptık, neye yol açtık, nasıl kararttık insanların geleceğini” sorusunu yöneltiyorlar mıdır kendilerine, bir kez olsun?

Muhterem okur, 

Adalet, başlı başına değerli bir ilke. Bıkıp usanmadan yinelemek gerekiyor: İnsan, adalete, ‘bir gün bana da gerekir’ diye değil, o ilke eşsiz değerde olduğu için sahip çıkar. Adalet ilkesi, ona hiç ihtiyaç duymayacak yurttaşın koruyup kollamasıyla yaşayabilir.

OHAL KHK’leri anayasaya aykırıdır. İnsanların bu şekilde ihraç edilmesi anayasaya aykırıdır. Bunun tartışılacak bir yanı yok. Bir aykırılık, en sevdiğiniz insan için de en nefret ettiğiniz insan için de, aykırılıktır. Aykırılığı görüp bilip de bunun adını koymayanlar, tanık olduğuna gözünü kapayanlar, ahlaksızdır. Ahlaksızlık onur duyulacak, madalya beklenecek bir insanlık durumu değil.

Cemaatçi olduğu gerekçesiyle KHK’li olanların büyük bir kısmı, sade suya tirit ilişkileri, bağlantıları nedeniyle atıldı, yargılandı, yargılanıyor. On binlerce insanın yaşamı birkaç kararnameyle karartıldı. ‘FETÖ’ suçlamasıyla atılanlar, bu satırlarının yazarından farklı olarak kendi çevresinden bir destek ve dayanışmayla karşılaşmadı. Ben yalnızca işimden gücümden edildim, beş yıldır iş bulmam engelleniyor, iki-üç yıl yurt dışı yasağım vardı vs. Buna mukabil, onların dünyasında olup bitenlerin yanında bizimki hayli hafif kaldı sayılır.

KHK’ler nedeniyle muhafazakârlar içinde olup biteni, insanların çektiğini tahayyül dahi edemezsiniz. Bir günde terörist ilan edildiler, komşuları ilişkiyi kesti, arkadaşları isimlerini rehberden sildi, çocuklarını okuldan almak zorunda kaldılar, alınmayan çocuklar aşağılandı, çiftler boşandı, ev bulamadılar, kredi çekemiyorlar, mesleklerini yapamıyorlar, uzun süre hiç kimseye durumlarını anlatamadılar, avukat bulmakta zorlandılar, onlara farklı tarifeler uygulandı hayli zaman… 

Solun ‘dayanışma’ pratikleri pek yoktur mütedeyyin mahallede, kırk yıllık eş dostlarını iki dakikada terk ettiler, perdeyi çekip aralıktan seyrettiler olup biteni. Dün yan yana namaza durdukları arkadaşlarının cezaevlerinde eziyet görmesine sessiz kaldılar. Kazara ya da kayırmayla paçayı kurtaran cemaat sempatizanları ve üst düzey destekçileri ise en şedit cemaat karşıtına dönüştü, üç günde. İçlerinden biri çıkıp ‘vatan hainleri mezarlığı’ dahi önerdi, hatırlarsınız. 

Muhafazakâr dünya, on yıllarca atlatamayacağı bir parçalanma yaşadı ve yaşıyor kendi içinde. Biri cezaevinde ölüyor, diğeri siyasette, üniversitede, basında ve iş dünyasında muteber; taş olsa çatlar bu ölçüde adaletsizliğe, taş olsa. Memleket, bir taş duyarlılığına dahi sahip değil.

Bahadır gibi bir delikanlının şu koşullarda yaşadıklarını düşünün. Kimbilir nasıl bir yoksunluk hissetti yıllarca, nasıl küçük görüldü, neler işitti, tutuklu babası için neler söylendi. O yaşta bir çocuk, ne olur da umudu keser hayattan, nasıl bir acı bu, tahmin edebilir miyiz başına gelenleri.

Türkiye’de bir toplum var mı hakikaten, yoksa yalnızca zaman zaman çıkar birlikteliği yapan bir kalabalıktan mı ibaretiz, bilmiyorum. Buna mukabil, tüm bu adaletsizliğin ve acıların ancak milyonların duyarsızlığıyla, sessizliğiyle yaşanabileceğini biliyorum.

Efendim, bu insanların hakkını savununca şunun bunun işine gelirmiş, saflıkmış, onlar sizi savunmazmış vs. Yahu, gidin işinize be!

On altı yaşında hayattan vazgeçen güzelim çocuğa rahmet dilemek dahi ne kadar ağır, ne işi var çoluk çocuğun musalla taşında, olacak iş mi. Çok üzgünüm, üzgün olmayanlar için de, çok üzgünüm.

ShareTweet
Previous Post

İsmail S. Gülümser’in yazısı: Ağırlaşan şartlara katlanıp lehimize çevirmenin yolu

Next Post

Otobüs biletlerine yüzde 30’a varan zam talebi

İLGİLİHABERLER

Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay hayatını kaybetti
GÜNDEM

Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay hayatını kaybetti

December 14, 2025
5.1k
AKP destekçisi Sabah’ın Mehmet Akif Ersoy haberinde adı geçmişti: Saray’dan istifa geldi
GÜNDEM

AKP destekçisi Sabah’ın Mehmet Akif Ersoy haberinde adı geçmişti: Saray’dan istifa geldi

December 13, 2025
5.1k
Meclis’te çocuk tacizi: Üç kişi tutuklandı, bir kişi adli kontrolle serbest
GÜNDEM

Meclis’te çocuk tacizi: Üç kişi tutuklandı, bir kişi adli kontrolle serbest

December 13, 2025
5k
CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Bir gizli tanık ‘Beyanda bulunmamı savcılık istedi, pişmanım’ diye dilekçe verdi
GÜNDEM

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Bir gizli tanık ‘Beyanda bulunmamı savcılık istedi, pişmanım’ diye dilekçe verdi

December 13, 2025
5k
Bahçeli’yi ziyaret eden Ahmet Özer: CHP’ye yapılan kuşatmanın son bulmasının önemine değindim; şimdi kucaklaşma zamanı
GÜNDEM

Bahçeli’yi ziyaret eden Ahmet Özer: CHP’ye yapılan kuşatmanın son bulmasının önemine değindim; şimdi kucaklaşma zamanı

December 13, 2025
5.1k
Ersoy tarafından taciz edildiğini söyleyen Köşker’in ablasından çarpıcı paylaşımlar
GÜNDEM

Ersoy tarafından taciz edildiğini söyleyen Köşker’in ablasından çarpıcı paylaşımlar

December 12, 2025
5.3k
Daha Fazla Haber
Dijital nefret söylemi zirvesi Gent’te başlıyor: Dünyadan uzmanlar popülizm ve hukuki çerçeveleri tartışacak

Dijital nefret söylemi zirvesi Gent’te başlıyor: Dünyadan uzmanlar popülizm ve hukuki çerçeveleri tartışacak

December 15, 2025
5k
Gülşah Durbay ve Ferdi Zeyrek’in yürek burkan anları

Gülşah Durbay ve Ferdi Zeyrek’in yürek burkan anları

December 15, 2025
5k
OYAK’ta yeni kriz: Bağış kalemlerinde 175 milyon liralık fark çıktı

OYAK’ta yeni kriz: Bağış kalemlerinde 175 milyon liralık fark çıktı

December 15, 2025
5k
Avrupa’nın en güzel 30 kasabası belli oldu: Türkiye’den bir şehir listede

Avrupa’nın en güzel 30 kasabası belli oldu: Türkiye’den bir şehir listede

December 15, 2025
5k
İddia: TFF Başkanı, bir hakemin “Kol”una girip “Her yıl algı ile şampiyon oluyor, bu yıl yok” dedi

İddia: TFF Başkanı, bir hakemin “Kol”una girip “Her yıl algı ile şampiyon oluyor, bu yıl yok” dedi

December 15, 2025
5k
Hollywood yönetmeni Rob Reiner ve eşi, evlerinde ölü bulundu; “Çift oğulları tarafından öldürüldü” iddiası

Hollywood yönetmeni Rob Reiner ve eşi, evlerinde ölü bulundu; “Çift oğulları tarafından öldürüldü” iddiası

December 15, 2025
5k
Mehmet Akif Ersoy’un babası: Benim oğlum o girdiği hücreden Yusuf Aleyhisselam gibi güçlenerek çıkacak Allah’ın izniyle

Mehmet Akif Ersoy’un babası: Benim oğlum o girdiği hücreden Yusuf Aleyhisselam gibi güçlenerek çıkacak Allah’ın izniyle

December 15, 2025
5k
Beşiktaş, bir “büyük” maçta daha yine skoru koruyamadı

Beşiktaş, bir “büyük” maçta daha yine skoru koruyamadı

December 14, 2025
5.1k
Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay hayatını kaybetti

Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay hayatını kaybetti

December 14, 2025
5.1k
10 gündür otogarda yaşayan avukat koltukta ölü bulundu

10 gündür otogarda yaşayan avukat koltukta ölü bulundu

December 14, 2025
5.2k
Yer yerinden oynayacak: Süper Lig devinin çılgın Salah planı

Yer yerinden oynayacak: Süper Lig devinin çılgın Salah planı

December 14, 2025
5.1k
Google ’67’ yazınca neden sallanıyor?

Google ’67’ yazınca neden sallanıyor?

December 14, 2025
5.1k
Ünlü iş insanı sahip çıktı: TSK’dan ihraç edilen Ebru Teğmen’in yeni işi belli oldu

Ünlü iş insanı sahip çıktı: TSK’dan ihraç edilen Ebru Teğmen’in yeni işi belli oldu

December 14, 2025
5.2k
Türkiye’nin dev market zinciri ikiye bölünüp satılıyor

Türkiye’nin dev market zinciri ikiye bölünüp satılıyor

December 14, 2025
5.1k
3 haftadır sahaya çıkmayan Yeni Malatyaspor küme düştü

3 haftadır sahaya çıkmayan Yeni Malatyaspor küme düştü

December 14, 2025
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.