Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Semra Kuytul: Türkiye’de her şeyi gördük de caminin içerisinde biber gazını görmemiştik

by aktifhabercom
May 3, 2021
Semra Kuytul: Türkiye’de her şeyi gördük de caminin içerisinde biber gazını görmemiştik
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Gizli radar dönemi bitti: Haritada yerleri tek tek gösterildi

Gizli radar dönemi bitti: Haritada yerleri tek tek gösterildi

March 29, 2026
5k
Washington Post: ABD, İran’a haftalar sürecek kara harekatı hazırlığında

Washington Post: ABD, İran’a haftalar sürecek kara harekatı hazırlığında

March 29, 2026
5k

Gaziantep’te ‘itikaf ibadetini’ gerçekleştirmek isteyen Furkan Gönüllülerine polis biber gazıyla müdahale etti. Semra Kuytul, “Türkiye’de her şeyi gördük de cami içinde biber gazını görmemiştik” dedi.


Gaziantep’te 15’in üzerinde camide ‘itikaf ibadeti’ne başlayan Furkan Gönüllüleri, Covid-19 önlemlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle Şehitkamil’deki Alaparmak Camii ve Şahinbey’deki Tülay Hatun Camii’nde polisin müdahalesine maruz kaldı.

Kolluğun cami içerisinde biber gazı da sıktığı olaylarda 50’nin üzerinde kişi darp edilerek gözaltına alındı.


Gaziantep’te yaşananları aktaran Furkan Vakfı gönüllüsü Yakup Şahin, “Anayasal hakkımız olan ibadet hakkımız bu anlamda keyfi muamelelerle engellendi” dedi. Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı kurucu genel başkanı Alparslan Kuytul’un eşi Semra Kuytul ise, “Türkiye’de her şeyi gördük de caminin içerisinde biber gazını görmemiştik. Seyrek mesafeli oturmuş kişilerin camiden bu şekilde çıkartılmasına hayret ediyoruz. Şoktayız. Bu kadarını beklemiyorduk” ifadelerini kullandı.

“KUR’AN OKUYANLARA TERS KELEPÇE TAKTILAR”

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, Geçen yıl Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, ‘itikaf ibadetlerinin’ camilerde yapılamayacağı açıklaması nedeniyle ‘itikaf’ gerçekleştirmediklerini, bu yıl ise ‘itikaf ibadeti’ni engelleyecek herhangi bir yasak kararı alınmadığı için Gaziantep’te 15’in üzerinde camide dün gece itibariyle bir araya geldiklerini belirten Yakup Şahin, Şehitkamil’deki Alaparmak Camii ve Şahinbey’deki Tülay Hatun Camii’nde sorunla karşılaştıklarını söyledi.

Polislerin kendilerine herhangi bir yasak kararını yazılı olarak sunmadığını, bu nedenle camilerden çıkmadıklarını belirten Şahin, yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Dün akşam polis bizi camiden çıkardı ve bir camide 8 kardeşimiz gözaltına alındı. Sabaha karşı saat 03.30 civarı da serbest bırakıldılar. İtikafta kalmaya niyet ettikleri için serbest bırakılınca yeniden arkadaşlar camilere gittiler ve itikafa başladılar. Sabah namazından sonra saat 06:00 gibi polisler dilekçelerinizi yazın ve buradaki müftülüğe teslim edin itikafınıza devam edin dediler. Arkadaşlar da buna tamam dediler. Beş dakika sonra oraya emniyet şube müdürleri geliyor ve arkadaşlara müdahale edeceklerini söylüyorlar. Arkadaşlar itiraz ediyor ve neden camiden çıkacaklarını söylüyorlar ve Kur’an okumaya başlıyorlar. Kur’an okurken Çevik Kuvvet camiye giriyor biber gazı sıkıyor, Kur’an okuyanlara ters kelepçe taktılar. Yaralanan kardeşlerimiz var. Kardeşlerimizden bazılarına biber gazı sıkıyorlar. Toplam 56 kişiyi gözaltına aldılar.”

“EMNİYET, ‘BEN MÜSLÜMANIM’ DİYEN HERKESE KARŞI AYIP İŞLEDİ”

Gaziantep’te farklı camilerde de sorunlarla karşılaştıklarını, bazı camii imamlarının polisi aradığını bazılarınınsa “Siz ibadet ediyorsunuz ben sizi çıkaramam” dediğini belirten Şahin, gözaltına alınan kişilerin tamamının serbest bırakılmasının ardından camilerde ‘itikaf’a devam edeceklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda da arkadaşlarımızı bekliyoruz. Arkadaşlarımızın ifadeleri alındı. Karakolda normal herhangi bir kötü muamele olmadı. Camideki muameleler bizi incitti. Camide biber gazının sıkılması, Kur’an okuyan insanların tartaklanması, ters kelepçe yapılması canımızı çok sıktı. Bunlar yakışmadı. Gaziantep Emniyeti ‘Ben Müslümanım’ diyen herkese karşı ayıp işledi. Bu bir ibadet. İbadet eden bir insana müdahale etmek doğru olamaz.”

“İBADET ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ ENGELLENİYOR”

“İbadet özgürlüğümüz engelleniyor. Ben evimden çıkarken çocuklarıma 10 gün boyunca camiden çıkmayacağım dedim. Şu anda ben ibadetten çıkartıldım. Bu anlamda ibadet özgürlüğümüz engellendi. Anayasal hakkımız olan ibadet hakkımız bu anlamda keyfi muamelelerle engellendi. Biz niyet ettik. Gözaltına alınan arkadaşlarımızla birlikte tekrardan salıverilenlerle ibadetimize devam edeceğiz. Biz itikafı yapmaya, Rabbimizin rızasını kazanmaya devam edeceğiz. Tekrardan kardeşlerimiz camilerde hazırlıklarını yapıyorlar. Serbest bırakılan kardeşlerimiz de tekrardan evlerinin yakınlarındaki camilerde itikafa girecekler inşallah.”

KUYTUL: BU KADARINI BEKLEMİYORDUK

Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı kurucu genel başkanı Alparslan Kuytul da Adana’da bir camide dün gece itibariyle ‘itikaf ibadeti’ne başladı. Kuytul’un ‘itikaf’ta olması nedeniyle konuştuğumuz eşi Semra Kuytul, “Hiç beklenmedik bir şey. Türkiye’de her şeyi gördük de caminin içerisinde biber gazını görmemiştik. Ciddi darp olayları var. Seyrek mesafeli oturmuş kişilerin camiden bu şekilde çıkartılmasına hayret ediyoruz. Şoktayız. Bu kadarını beklemiyorduk” ifadelerini kullandı.

Kadınların evde bu ibadeti gerçekleştirdiklerini, erkeklerin ise camilerde yapmalarının “zorunlu” olduğunu belirten Semra Kuytul, “İtikaf ibadeti Ramazan’ın son on günü içerisinde gerçekleştirilir. Peygamber efendimizin hayatı boyunca terk etmediği sünnetlerden bir tanesidir. Farza yakın bir değeri var Müslümanlar nezdinde. Camiye kapanılır Kur’an okunur ve insan kendini muhasebe eder. Toplu bir ibadet de değil bireysel yapılır. Pandemi kurallarına aykırı bir durum da söz konusu değil. Kadınların ‘itikaf’a camilerde girmeleri şart değil. Ama erkeklerin evde itikaf yapmaları caiz değil. Erkekler evde yaptığı zaman itikaf sayılmıyor. Kadınların evlerinde yapılmaları sayıldığı için biz evlerimizde itikafa giriyoruz. Erkeklerin camide olmak zorunda” diye konuştu.

“MÜFTÜLÜKLER İZİN BAŞVURULARIMIZI KABUL ETMEDİLER”

Alparslan Kuytul’un, “Polis engellese de itikafı yapacağız” dediğini ve Türkiye’nin farklı yerlerinde çok sayıda kişinin camilerde ‘İtikaf’a başladığını söyleyen Semra Kuytul, müftülüklere ve kaymakamlıklara yaptıkları izin başvurularının onaylanmadığını belirterek şunları söyledi:

“Adana’da 30’a yakın camide itikafa girildi. Diğer illerde de arkadaşlarımız itikafa girdi. Antep’in dışında diğer illerde böyle bir müdahale söz konusu olmadı. Sadece polisin ya da imamın gelip müdahaleleri oldu. Öncesinde de izin başvuruları yapıldı. Müftülükler ve kaymakamlar izin başvurularımızı kabul etmediler. İzinsiz böyle bir şey yapma derdinde değiliz ama izin alabilecek bir kapı da açmadılar. Geçiştirdiler.”

“KONGRELER, TAZİYELER YAPILIYOR”

Kuytul geçtiğimiz yıl pandemi gerekçesiyle gerçekleştirmedikleri ‘İtikaf ibadetini’ bu yıl yapma kararı alma nedenini ise şöyle açıkladı:

“Geçen yıl Ramazan ayı bu yasakların geldiği ilk günlerdi. Bayram da yasaklanmıştı. Sokağa çıkma yasakları ilk defa uygulanıyordu. O bizim canımızı sıktı ve moralimizi bozdu. Pandemiye dair bir sürü çelişkinin yaşandığı bir ülkedeyiz ama o günlerde bu çelişkiler bugünkü kadar görülmüyordu. Kongreler, taziyeler yapılabiliyor. Turistlerin içeriye gelmesi serbest. 18 günlük kapanmadaki çelişkiler geçen yıl bu kadar gün yüzüne çıkmamıştı. Ama şu anda bu şartlarda benim pandemi kurallarına uymak suretiyle gerçekleştirmek istediğim bir ibadetime engel olma hakkını onlara vermek istemiyorum.”

“TÜRKİYE’DE DİNİ FAALİYETLERE BASKILAMA VAR”

Yaşanan olayların doğrudan Furkan Vakfı’na yönelik olmadığını, Türkiye’de dini faaliyetlerin baskılanmaya dönük adımlar atıldığını savunan Semra Kuytul, “AK Parti gibi içerisinde namaz kılan insanların başta olmasının hiçbir ehemmiyeti yok. Aksine onlar bir nevi kamuflaj görevi görmüş oluyorlar. Arka tarafta dini değerlere ve kutsallara fark ettirmeden, bazen de böyle aleni saldırılar gerçekleştiriliyor. Biz bu işin peşini bırakmıyoruz. Silip kenara çekilmiyoruz. Vazgeçmeyince vurulan tek darbe bizeymiş gibi görülüyor” dedi ve şunları kaydetti:

“İbadet özgürlüğümüzün kısıtlanmasından ziyade dini değerlere saldırı ve İslam’ı uyandırıcı birtakım etkinliklerin toplumda unutturulmaya çalışılması söz konusu. Asıl bizim gördüğümüz bu. Ramazan ayı önemlidir. O yılda namaz kılmayan insanlar bile icabında camiye uğrar. Oruç tutmayan insanlar bile dini duyguları hissederler. Saygı duyarlar. Ramazan ayı yaşayanlar için manevi atmosferi hissettirir. Sadece itikafa değil Ramazan’a ilişkin de böyle bir durum söz konusu. Davulcular bile sokağa çıkmıyor. Biz Adana’da şehrin bazı yerlerine ‘Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan’ pankartı astık. Hiçbir siyasi mesajı yok. Bir saat içerisinde ava çıkmış gibi emniyet güçleri pankartlarımızı kesti. Bunun pandemiyle ne alakası var? Sadece ibadet özgürlüğünün kısıtlanması söz konusu değil. Onun içerisinde dini duyguların ve değerlerin yok edilmesi olduğunu düşünüyoruz.”

“DARP RAPORLARI OLMASINA RAĞMEN POLİSLER KORUNUYOR”

Gaziantep’te yaşanan olaylara ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını fakat sonuç almayı beklemediklerini söyleyen Semra Kuytul, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

“Hukuki olarak böyle zamanlarda karşı dava açmaya çalışıyoruz. Darp raporu alıp şikayetçi olmaya çalışıyoruz. Ama inanın hiçbir şekilde sonuç görmedik. Direkt reddediliyor. Görüntüler, darp raporları olmasına rağmen polisler korunuyor. Başvuru elbette olur ama bir sonuç şimdiye kadar görmedik. Çoğu zaman böyle durumlarda biz suçlu gibi görüldük. Polise mukavemet ettiğimizi iddia ettiler.”

ShareTweet
Previous Post

International Journalists Derneği’nden ‘Biz kimiz?’ videosu

Next Post

Dışişleri Bakanı Libya’ya, yardımcısı Mısır’a gitti

İLGİLİHABERLER

Gizli radar dönemi bitti: Haritada yerleri tek tek gösterildi
GÜNDEM

Gizli radar dönemi bitti: Haritada yerleri tek tek gösterildi

March 29, 2026
5k
Washington Post: ABD, İran’a haftalar sürecek kara harekatı hazırlığında
GÜNDEM

Washington Post: ABD, İran’a haftalar sürecek kara harekatı hazırlığında

March 29, 2026
5k
AKP’li Birinci’den Erdoğan’ı kızdıracak açıklamalar: Kamuoyu yoklamalarına yansıtılmayan büyük bir tehlike öngörüyorum
GÜNDEM

AKP’li Birinci’den Erdoğan’ı kızdıracak açıklamalar: Kamuoyu yoklamalarına yansıtılmayan büyük bir tehlike öngörüyorum

March 29, 2026
5.1k
Dilovası davası: Yangın merdiveninin maliyeti yüksek geldi
GÜNDEM

Dilovası davası: Yangın merdiveninin maliyeti yüksek geldi

March 27, 2026
5.1k
Para transferi işlemlerine yeni zorunluluk
GÜNDEM

Para transferi işlemlerine yeni zorunluluk

March 27, 2026
5.1k
Eski MÜSİAD Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu tutuklandı
GÜNDEM

Eski MÜSİAD Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu tutuklandı

March 27, 2026
5k
Daha Fazla Haber
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda çok sayıda uçak seferi iptal

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda çok sayıda uçak seferi iptal

March 29, 2026
5k
Ev sahibi olanlar dikkat: Son 3 gün

Ev sahibi olanlar dikkat: Son 3 gün

March 29, 2026
5k
Mircea Lucescu hastaneye kaldırıldı

Mircea Lucescu hastaneye kaldırıldı

March 29, 2026
5k
Gizli radar dönemi bitti: Haritada yerleri tek tek gösterildi

Gizli radar dönemi bitti: Haritada yerleri tek tek gösterildi

March 29, 2026
5k
Epstein mağdurlarına 72,5 milyon dolar ödeyecek

Epstein mağdurlarına 72,5 milyon dolar ödeyecek

March 29, 2026
5k
Avustralya’da yer gök kırmızıya büründü

Avustralya’da yer gök kırmızıya büründü

March 29, 2026
5.1k
Avrupa yaz saati uygulamasına geçti

Avrupa yaz saati uygulamasına geçti

March 29, 2026
5k
3500 ABD deniz piyadesini taşıyan gemi Orta Doğu’ya ulaştı

3500 ABD deniz piyadesini taşıyan gemi Orta Doğu’ya ulaştı

March 28, 2026
5.1k
25 bin kişiyi işten kovdu

25 bin kişiyi işten kovdu

March 28, 2026
5.2k
Aleyna Kalaycıoğlu cezaevi ile tanıştı: 16 kişilik koğuşta 80 kişilik ‘dönüşümlü yatak’

Aleyna Kalaycıoğlu cezaevi ile tanıştı: 16 kişilik koğuşta 80 kişilik ‘dönüşümlü yatak’

March 28, 2026
5.2k
Efsanevi golfçü Tiger Woods tutuklandı

Efsanevi golfçü Tiger Woods tutuklandı

March 28, 2026
5.1k
Özgür Özel: Ben halkımdan özür diliyorum böyle görüntülere kapı açtığımız için

Özgür Özel: Ben halkımdan özür diliyorum böyle görüntülere kapı açtığımız için

March 28, 2026
5.1k
AKP’li Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu partisinden istifa etti

AKP’li Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu partisinden istifa etti

March 28, 2026
5.1k
5 yaşındaki çocuk, 2 yıl burnunda tırnak makası zinciriyle yaşadı

5 yaşındaki çocuk, 2 yıl burnunda tırnak makası zinciriyle yaşadı

March 28, 2026
5k
Adlî Tıp Kurumu’nda test veren Hande Erçel’in savcılık ifadesi: Gece hayatım yok, uyuşturucu madde hiç kullanmadım

Adlî Tıp Kurumu’nda test veren Hande Erçel’in savcılık ifadesi: Gece hayatım yok, uyuşturucu madde hiç kullanmadım

March 28, 2026
5.1k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.